Tornado 4 verliest nipt van ASV 10

Met een gemiddelde ELO-rating van 1478 was ASV vooraf de gedoodverfde favoriet tegen Tornado 4, dat met bijna 170 –ELO-punten minder toch hoopvol naar Arnhem afreisde. Teamleider Thijs Banken had vooraf de bordvolgorde bepaald, maar onderweg werd er toch nog wat gewisseld. Dat had gevolgen voor het scoreverloop, de strijd bleef tot het eind spannend.

Wim Nijs nam het op bord 2 met zwart op tegen de teamleider van ASV, Ko Kooman. Wim had duidelijk niet zijn avond. Even leek het nog goed te gaan, maar na een misgreep verloor hij een stuk en dit verlies kwam Wim niet meer te boven: 1-0.

Geert Smulders-Dinh speelde tegen snelheidsduivel Henk Schunck. Henk heeft een rating van 1760, 285 hoger dan onze Geert. Door het hoge speeltempo wekte Henk de indruk dat hij de opening goed kende.
Geert ging niet met tempo mee en nam zijn tijd. Ondanks het ratingverschil lukte het hem om met zwart initiatief te krijgen en behouden. Geert dwong zijn opponent tot onnauwkeurigheden, zoals een te vroeg geplaatste rokade. Dit resulteerde in een voorsprong van een kwaliteit voor Geert. Henk maakte de stelling toen helemaal dicht met zijn pionnen, waardoor de witveldige lopers van beide spelers de functie kregen van een pion.
Het lukte Geert toch om een vrije lijn te krijgen. Met zijn torens op a1 en a8, manoeuvrerend naar e1 en a1, dwong Geert zijn tegenstander tot opgave. Met nog een stukwinst en dreiging op wits pionnen, waardoor Geerts pionnen konden doorlopen, was er voor Henk geen houden meer aan. Een mooie overwinning van Geert! De stand was hierdoor 1-1.

Teamleider Thijs Banken speelde op het derde bord met wit tegen Gerrie Arends. Al gauw ontstond er druk op de zwarte stelling. Toen de koningin van Gerrie de slotmuren verliet en op avontuur ging, greep Thijs zijn kans en sloeg een bres in de zwarte verdedigingslinie. Hij verdiende hiermee een pion en belangrijker nog was dat een snel mat alleen te voorkomen zou zijn door een stukoffer. Gerrie probeerde Thijs af te leiden door een doorbraak op de damevleugel te forceren, maar Thijs doorzag het plan. Thijs ging rustig verder met aanvallen en met een onhoudbaar mat gaf Gerrie zich gewonnen. 1-2

Invaller Marc Fluit speelde op het laatste bord tegen Remco Menger. Marc, na een afwezigheid van bijna twee decennia terug op het Tornado-nest, liet zien het schaken nog niet verleerd te zijn.  Lang ging het gelijk op, alleen overzag  hij een handige combinatie van Remco. Marc gaf zich niet meteen gewonnen, en terecht,  want bijna ontstond er pat, iets wat hem vroeger vaker is gelukt in een schijnbaar verloren stelling. Remco onderkende echter het risico en maakte het geroutineerd af.

De stand was toen weer gelijk.

Hierdoor ontstond er veel druk op de beide laatste Tornado-strijders aan de borden Jurjo Hagen en Kadir Arslan. Jurjo kwam in de opening enigszins gedrongen te staan tegen Kees van Keulen. Kees hanteerde dezelfde strijdwijze, waar onze Albert Aalbers vaak succes mee heeft gehad. In het middenspel wist Jurjo de vesting van Kees echter open te breken en kreeg het betere van het spel. Jurjo kreeg een remise-aanbod. Na overleg met Thijs werd besloten door te spelen. Daarna kwam Jurjo toch nog onder druk door een minder goede voortzetting, maar zijn voorstel remise overeen te komen werd uiteindelijk door Kees geaccepteerd. De tussenstand was daarmee 2,5 – 2,5.

Kadir speelde met wit op het eerste bord tegen Koen van Keulen.

Koen nam opvallend veel tijd voor de beginzetten. Kadir kwam prima uit de opening en lange tijd zag het er kansrijk uit voor onze talentvolle debutant. Koen durfde niet te rokeren omdat er door zijn afruil een open g–lijn voor Kadir was ontstaan. De druk op de zwarte stelling nam zienderogen toe, totdat Kadir voor een pionzet koos waar een offer geboden was. Dit tot merkbare opluchting van Koen en zijn inmiddels grote Arnhemse supportersschare. Koen nam het initiatief over,  maar Kadir gaf zich nog niet zomaar gewonnen.

Gaandeweg werd het echter steeds lastiger om de goede zetten te vinden. Kadir concentreerde zich goed op de stelling, maar werd toch afgeleid toen een ASV-supporter naast hem op de tafel zat te tikken alsof het paard van Anky van Grunsven aan een kür was begonnen. Opvallend genoeg koos Koen toen voor een aanval met het paard, waar hij ook voor andere voortzettingen had kunnen kiezen. Toeval of niet, wat minder directe betrokkenheid van de supporterschare zou op zo’n moment toch wel gewenst zijn.

Moedig speelde onze Kadir verder maar uiteindelijk moest hij toch de handdoek in de ring werpen en was de overwinning van ASV een feit . Over de laatste wedstrijd zal vermoedelijk nog langer nagepraat worden.  ASV 10 – Tornado 4       3,5-2,5