Dodewaard 1 – Tornado 3, matchfixing?

MatchfixingAangezien Tornado 3 haar eerste wedstrijd zo overtuigend had gewonnen waren de verwachtingen weer hoog gespannen. De tegenstanders mochten – gemiddeld-  dan wel een veel hogere rating hebben, maar wij waren degenen met de juiste vorm en een ware overwinnaars mentaliteit; dat natuurlijk ook van invloed is op de afloop van een wedstrijd. Kortom, eigenlijk kon het gewoon niet misgaan. Ieder weldenkend mens zou zijn geld vooraf dan ook gaan inzetten op Tornado 3.  De winst lag voor het grijpen, toch?

In Dodewaard werden we vriendelijk ontvangen en de sfeer was dan ook te omschrijven als rustig en ontspannen. Er was weer eens gekozen voor een tactische opstelling, de tegenstander echter, had dit ook bedacht. Hermie Wolvers en Geert Smulders Dinh hadden de zwaarste tegenstanders, met een rating van 1600 plus. Die zouden het dus waarschijnlijk lastig gaan krijgen. Rob van der Spek zat op het eerste bord tegen Arie van Ommeren (rating 1380) Niet makkelijk, maar wie weet zou hij deze avond wellicht gaan schitteren. Geert van Tongeren moest zeker gaan winnen en dan ook nog eens met 2 vingers in zijn neus. Hij had ongeveer 1400 ratingpunten meer dan zijn tegenstander, dhr. Zwaan. Geert van Tongeren nam dan ook lachend plaats achter het bord, appeltje – eitje, zei hij nog even tegen buurman Pieter van Dijk die op bord 6 uitkwam tegen Leonie Jansen. (achteraf was er een stevige discussie over het feit of zij al dan niet, familie van Dick Jansen was).
Michiel van Deursen kwam op bord 4 uit tegen Bart Crum, die een rating had van 1500 plus.

De zon scheen in Dodewaard. Niet meer in die avonduren natuurlijk, maar dat was het algemene gevoel onder de leden van het derde team. Lachend en zingend zouden we straks de terugweg gaan beginnen. Misschien zou het wel een leuk idee zijn om onderweg nog ergens wat te gaan drinken om onze tweede overwinning te gaan vieren. Maar ok, eerst nog even met beide voetjes op de grond, die 6 partijen in winst omzetten. Hoe anders zou het lopen. Er kwam een uiteindelijke einduitslag die niemand zich -zelfs niet met de grootste fantasie – van te voren had kunnen bedenken.

Laten we positief beginnen: Michiel van Deursen had en heeft de juiste vorm. Hij speelde een prima partij en wist zijn sterke tegenstander op remise te houden. Ook Pieter van Dijk speelde een prima partij en sleepte als  eerste het volle punt binnen. Rob, Hermie en Geert S.Dinh stonden nog steeds prima, maar teamleider Geert van Tongeren leek behoorlijk in de verdrukking te staan en stond ook al een kwaliteit achter. Hoe was dat nu mogelijk met zo’n groot verschil in rating?

Toen ging het ineens razendsnel……maar dan wel de verkeerde kant op. Geert van Tongeren verloor, Geert S. Dinh gaf even later op en niet lang daarna verloor ook Rob, die volgens Hermie nog had kunnen winnen. Maar ja, dat deed hij zelf ook niet. Hij maakte 2 foutjes achter elkaar en gaf toen op. Volgens Hermie kwam dit door het rumoer in zijn omgeving. Geert S Dinh en Rob hadden ook al geen plausibele verklaring voor hun verlies. Op de terugweg in de auto, vroeg Pieter aan Geert hoe hij nou had kunnen verliezen van een speler met een rating van 0. Geert v T. liep rood aan en begon een beetje te stotteren en mompelde toen zoiets van:”grieperig…..koorts….voelde me niet zo lekker, enz, enz”. Weinig overtuigend was zijn verklaring voor het verliezen van zijn partij, eigenlijk had hij alleen maar goedkope smoesjes. Wellicht was dit ook de reden dat hij afgelopen vrijdag  zijn gezicht niet durfde te vertonen op de wekelijkse clubavond? Ook erg verdacht! Het zou toch niet zo zijn dat hij op die avond thuis zijn geld zat te tellen, verdiend met matchfixing???

w.g. Geert van Tongeren, teamleider Tornado 3

ps. De ethische commissie van  Tornado is bezig met een diepgaand onderzoek en komt voor de volgende wedstrijd, met een lijvig rapport over deze -onder uiterst verdachte omstandigheden- verloren match. De voorzitter van de commissie heeft de toezegging gedaan dat “de onderste steen boven zal komen”.

nb. De voorzitter van de commissie is ter ore gekomen dat onlangs 4 leden van het derde team gesignaleerd zijn bij het Holland Casino in Nijmegen!