Onnodige nederlaag Tornado 1

Vorige week donderdag mocht de hoofdmacht van Tornado aantreden in Oosterbeek tegen OPC. Ondanks het gemis van Eddy van den Eeckhout was de verwachting dat een goed resultaat mogelijk was. Met Pieter van Dijk als vervanger  hadden de heren in ieder geval een gemotiveerde vervanger mee. Het liep helaas toch anders dan verwacht (en gehoopt).

De avond begon best goed. Al na een klein half uur leek onze invaller een prettige avond tegemoet te gaan. Pieter’s tegenstander gaf in de opening een stuk weg en dat cadeautje nam onze Piet natuurlijk dankbaar in ontvangst. Ondertussen had Jan de Haas aan bord 1 een pionnetje gesnoept van Alexander de Roo. Ook John Alblas had een kleine plus aan bord 3, de rest stond nog gelijk.

Rond 22.00 uur nam de druk op de stellingen van Frans (bord 4) en Stan (bord 6) behoorlijk toe, maar beide verdedigde fanatiek. Pieter had nog steeds een mooie stelling en ook John leek zijn slag te gaan slaan. Ton Wouters had aan bord 2 tegen W. Lise een gelijke stelling, waarbij het lastig was te zien wie er nu beter stond. Jan de Haas had ondertussen de dames geruild en dit leek voor hem toch niet zo goed uit te pakken als gedacht; met ongelijke lopers en een flink aantal pionnen werd het lastig om door te breken.

John Alblas liet rond half 11 het eerste punt noteren. Een doorgestoten pion wist hij te laten promoveren en J. Kuiper kon alleen ten koste van een toren erger voorkomen. John schoof zijn tegenstander langzaam maar zeker naar de nederlaag (0-1). Omdat Jan en Ton aan bord 1 en 2 de punten deelden was een 1-2 voorsprong de nieuwe tussenstand. Nog steeds weinig aan de hand, want Stan stond minimaal gelijk, Frans kreeg het wel moeilijk, maar Pieters voorsprong zou toch wel een punt moeten opleveren.

Helaas liep het anders…. Stan gebruikte voor het vinden van de juiste uitweg uit een dreigende aanval van Albert Kroon te veel tijd (achteraf bleek overigens dat de klok niet juist stond ingesteld, maar ja, toen was het leed al geschied). Ook Frans van Wezel wist de ver doorgedrongen vrijpion van Herman Molendijk niet tegen te houden zodat het ineens 3-2 voor OPC stond.

Of het door de druk van het moeten kwam of dat het gewoon vermoeidheid was zullen we wel nooit te weten komen, maar Pieter blunderde in groeiende tijdnood zijn dame (tegen een toren) weg en nog wat later ook nog zijn paard. Hij speelde nog wel even door, maar gaf de ongelijke strijd uiteindelijk op en liet tegenstander Hans Verburg daarmee ontsnappen.

Een onnodige 4-2 nederlaag dus. Dubbel zo jammer omdat de nummer 2 in de stand, Wageningen 4, onverwacht een nederlaag leed tegen ESV 3. Hopelijk komen onze mannen in maart beter voor de dag tegen de waarschijnlijke kampioen, Koningswaal.. We zullen het gaan zien.

Namens  Tornado 1,
Stan Jacobs