Wedstrijdverslag Tornado 4: Tornado wervelt door Kasteelhof

De laatste ronde van de OSBO-competitie in klasse 4A werd gespeeld in de Kasteelhof in Druten waarbij Tornado gastheer mocht zijn. De ambiance was goed, mede door de mooie accommodatie en de uitstekende voorbereiding van het organisatieteam.

Voor Tornado 4 stond er niet meer dan de eer op het spel. Het stond op de vierde plek en dat zou waarschijnlijk niet veranderen of er nu werd verloren of gewonnen, daar de nummer 3 drie punten los stond en concurrent Dodewaard 2J het moest opnemen tegen het sterke Bennekom 4. De Tornadospelers deden echter meer dan hun sportieve plicht en lieten wederom zien uit het goede schaakhout gesneden te zijn.

Op het eerste bord moest Thijs Banken het met de zwarte stukken opnemen tegen Lex van Hattum. Lex koos in het Siciliaans voor een scherpe voortzetting waarbij een pion wordt geofferd voor aanvalskansen. Thijs deed echter steeds de goede zetten en toen hij met de loper een tweede pion van Lex veroverde dankzij de penning van de verdedigende pion, zag het er plots niet goed uit voor de witspeler. Hierna deed Lex een fatale zet. Hij positioneerde zijn toren op de zevende rij maar zag geheel over het hoofd dat deze kon worden geslagen met de loper en gaf zich wijselijk gewonnen.

Tegenstander Khaled Saad Mohammed van Wim Nijs kwam een half uurtje later aanzetten maar hij was duidelijk gewend om snel te schaken. Wim ging daardoor wat opgejaagd spelen en kwam al snel een volle toren en 2 pionnen achter. Wim was echter wel in staat om druk uit te oefenen op de damevleugel. Ondanks het grote overwicht van zijn tegenstander zag Wim een mogelijkheid voor schaakmat met paard en toren.

Kadir Arslan mocht aan het derde bord met de zwarte stukken de degens kruisen met Eric Starkenburg. Er was sprake van een weinig spectaculaire opening, waarin beide mannen de stukken rustig ontwikkelden. Concentratieverlies lag op de loer maar desondanks liet Kadir zich niet te veel afleiden door de blonde schoonheid achter de bar. Op een gegeven moment in het middenspel waren de opties voor de stukken minimaal. Een gelijkspel hing in de lucht, totdat Eric zomaar een kwaliteit prijsgaf. Een dame tegen een loper. Het was uitkijken voor het maken van fouten, want de overwinning lag niet voor het oprapen in deze gespannen situatie. Door een onnauwkeurigheid van Kadir had Eric vervolgens de kans deze af te straffen wat hem een kwaliteit van loper tegen toren zou opleveren. Eric zag het niet en er vond een torenafruil plaats. Vervolgens had het witte paard nog snode plannen in gedachten. Deze gedachten werden tenietgedaan door Kadirs dame (op het bord) die van de vrijheid in het centrum genoot en veel dreiging had. Eric had snel genoeg van deze dreigementen en besloot de strijd te staken.

Al na de tiende zet verschafte Jurjo Hagen zich een goede uitgangspositie voor de winst tegen Fred Schonis. Met een dubbele aanval, schaak met loperwinst, kon Jurjo de partij rustig opzetten. Na de rokade van zijn tegenstander werden de stukken naar de koningsvleugel gedirigeerd om daar de beslissende aanval te plaatsen. Met enkele paardzetten werd de zwarte dame diverse keren naar minder goede velden gestuurd en kon Jurjo de druk opvoeren. Freds koning verdween in de hoek en met een mooie matcombinatie kon Jurjo de winst laten noteren.

Op bord 5 mocht Ronald den Ouden het met zwart opnemen tegen veteraan Gerjan Brands. Ronald voelde druk op zijn schouders, aangezien hij in de drie OSBO-wedstrijden die hij tot dusverre had gespeeld nog geen punten had verdiend. Naar later bleek, kon Ronald goed met deze druk omgaan. De Tornadospeler zorgde met veel oprukkende pionnen voor een in de schaakboekjes niet beschreven verdedigingslinie. Gaandeweg de wedstrijd nam hij het initiatief in het spel van de tegenstander over. Ronald slaagde erin het middenveld te domineren en een pionnetje te veroveren. Daar zou het niet bij blijven. In het eindspel zou Ronald uiteindelijk drie pionnen meer hebben dan zijn tegenstander. Ronald, die rustig bleef, kon dit voordeel uitbuiten en de tegenstander dwingen tot overgave. Het eerste OSBO-punt was voor Ronald een feit.

Op het zesde bord speelde Marc Fluit met de witte stukken tegen Theo Giesbers. Lange tijd bood Marc goed partij. In het middenspel ging het echter de verkeerde kant op. Marc raakte de grip kwijt en toen besloot Marc maar weer de pat-truckendoos open te gooien. Theo veroverde veel pionnen en bereikte een gewonnen eindspel. Doordat de overige partijen gespeeld waren, was alle aandacht gericht op deze partij. De Arnhemmers zagen dat het bijna niet meer mis kon gaan en besloten er al vast op te gaan drinken. De eer zou worden gered door Theo, die zodra hij aan zet kwam mat in een kon geven met zijn dame. Marc nam echter ruim de tijd om een uitvlucht te verzinnen, maar hoe hij ook nadacht een afdoende oplossing kon niet worden gevonden. Welhaast niemand kon bevroeden, dat hier opnieuw geschiedenis zou worden geschreven.
Marc vond de enige zet waarmee hij mat in een zou kunnen verhinderen: namelijk door schaak te geven met de dame. Erg effectief was dat toch niet want de dame zou meteen kunnen worden geslagen door de zwarte dame en dan zou er nog één speelveld over zijn, zodat hij net niet pat zou komen te staan. Theo, net als de overige Arnhemmers er kennelijk 100% van overtuigd dat de buit binnen was, zag over het hoofd dat hij schaak was gezet en voerde zijn ‘matzet’ uit. Marc, in verwarring, wilde zijn tegenstander de hand schudden tot werd opgemerkt dat de laatste zet van Theo onreglementair was. Theo kennelijk geschrokken verplaatste toen zijn koning in plaats van dat hij de witte dame sloeg en Marc kon toen de zwarte dame te grazen nemen met zijn dame. De kansen waren toen beter voor Marc en hij won alsnog de partij.

Eindstand: Tornado 4 – De Toren 9       6-0

Bennekom won met 4-2 van het gehavende jeugdteam (een speler ontbrak!) van Dodewaard en promoveert hierdoor naar de derde klasse. Het team van ASV 10, dat vrij was en vriendschappelijk speelde tegen een gelegenheidsteam van Tornado ( en won met 4-2!) zag het gelaten aan, in de wetenschap dat hun verloren wedstrijd tegen Bennekom doorslaggevend is geweest.

‘T is moeilijk bescheiden te wezen…: Tornado 4 teamcaptain Thijs Banken mocht na afloop een prijs in ontvangst nemen voor de best presterende speler in deze competitie met een score van 5,5 uit zes partijen.