Nieuwe tv serie over schaken breekt kijkcijferrecord

(L To R) Anya Taylor as Beth Harmon in ÒThe Queen’s Gambit.Ó Cr. Charlie Gray/Netflix © 2020

The Queen’s Gambit staat nog geen maand op Netflix, maar is nu al een enorme hit. Maar liefst 62 miljoen huishoudens streamden de afgelopen vier weken het eerste seizoen van de serie: een kijkcijferrecord, aldus de streamingdienst.
Bovendien bereikte The Queen’s Gambit de top 10 in 92 landen en stond de serie zelfs in 63 landen op plek één. Daarnaast zouden mensen massaal op Google hebben opgezocht hoe ze leren schaken, meldt zowel Netflix als Insider. Daarmee bereikte die vraag in negen jaar tijd een enorme piek. Ook is de roman waarop de serie is gebaseerd 37 jaar na de release binnengekomen in de bestsellerlijst van The New York Times.
The Queen’s Gambit stelt een fictieve schaakkampioene voor, Beth Harmon (als tiener gespeeld door Anya Taylor-Joy). De Amerikaanse wees maakte als negenjarige al indruk met haar vaardigheden op het schaakbord en probeert daarna de hegemonie van de Sovjet-Unie in deze denksport te doorbreken.

John Alblas en Freek ten Boske uitgeroepen tot kampioen. Schaken begint weer in september.

Beste leden en ouders/verzorgers van jeugdleden,

Helaas is het seizoen door de coronacrisis nogal anders verlopen dan we gehoopt hadden. Van de Schaakbond hebben we informatie ontvangen dat er (onder voorwaarden) weer in clubverband geschaakt kan worden vanaf 1 juli a.s.
Omdat de vakanties dan al bijna beginnen heeft het bestuur besloten dat er voor 1 september geen activiteiten meer georganiseerd gaan worden. Dat betekent dus dat het seizoen 2019/2020 hiermee voorbij is.

Lees meer

Rijk Pieter Hofstede en Jan de Haas, allebei 12 maal kampioen maar wie was er clubkampioen in 1983 en 1991?

De lijst met kampioenen van Tornado was helaas niet helemaal compleet. Zie: https://svtornado.nl/?page_id=187

Jan de Haas heeft thuis in oude krantenartikelen zitten snuffelen en heeft de lijst nu bijna compleet gemaakt. Nu blijkt dat Jan maar liefst 12 maal clubkampioen is geweest, precies net zo vaak als Rijk Pieter. Maar het is tot op de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk wie er kampioen was in 1983 en in 1991. Jurjo, Dick, Eddy en Thijs, zouden jullie nog eens willen kijken of jullie dit ergens kunnen vinden?
Het zou mooi zijn als de lijst compleet is.

Tot en met 19 mei geen schaakactiviteiten!

Geacht bestuur,

Alle sportclubs dienen tot en met 19 mei a.s. te sluiten. Wat eerst een advies was, is nu een verplichting geworden. Dat betekent dat alle activiteiten van uw club tot en met 19 mei afgelast dienen te worden.

Wij hebben ook een apart bericht gestuurd naar alle regionale bonden dat competities e.d. niet door kunnen gaan tot en met 19 mei.

Als er ontwikkelingen zijn, dan informeren we u daar over.

Met vriendelijke groet,

Dharma Tjiam

Directeur KNSB

Martien van Baren overleden

Naast Harry van Heertum en Lambert de Haas was Martien een van de medeoprichters van SV Tornado. Vandaag ontvingen wij het trieste bericht dat Martien van Baren op 23 februari j.l. na een kort ziekbed is overleden. Het bestuur van Tornado wenst zijn echtgenote Lien van Baren-Van Dodewaard en zijn kinderen en andere naasten, veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Persoonlijk afscheid nemen kan nog op donderdag van 14.00  tot 17.00 uur of vrijdag van 18.00 tot 21.00 uur. De crematie is zaterdag 29 februari om 11.30 uur in het crematorium aan de Schoenaker 12 te Beuningen. In plaats van bloemen heeft Martien graag een bijdrage voor de Stichting Parkinsonfonds.

Tactische opstelling heeft gewerkt. Tornado 1 wint van de PION 2 uit Groesbeek

Paul de Haas maakte als invaller voor Kadir zijn debuut in de SOS competitie. Vanwege tactische redenen hadden we Paul op het eerste bord gezet en hij kreeg inderdaad de sterkste speler van PION 2 tegenover zich. Een verschil van maar liefst 1791 punten in rating:-) Paul heeft dapper gestreden maar moest het uiteindelijk opgeven. Geen schande tegen zo’n sterke speler en bedankt voor de opofferingsgezindheid Paul.

Lees meer

Tornado 1 – ASV 5 tot het einde toe spannend

Het eerste team (8 tallen) van Tornado speelde vanavond een thuiswedstrijd. In deze poule (2G) zitten 2 teams van ASV, (ASV 5 en ASV 6) en vanavond kregen we het sterkste team op bezoek, Asv 5 dus. Lange tijd ging het gelijk op maar de kans dat we van dit team zouden kunnen winnen was bij voorbaat klein. Thijs en zijn gelijkwaardige tegenstander speelden erg snel en zaten al snel in een heel ingewikkeld eindspel dat er uitzag als remise. De eerste partij die in remise eindigde was echter de partij tussen Gerald en Jan Vermeer. Grappig genoeg hadden zij allebei precies dezelfde rating (1611).Volgens een kiebitzer had er voor Gerald misschien wel iets meer ingezeten dan remise.

Lees meer

De 20 ste IJsco “schaaknacht” voor de jeugd komt er aan!

IJSCO "Schaaknacht"Dit jaar zal Tornado op maandag 30 december alweer voor de 20 ste keer de schaaknacht voor de jeugd gaan organiseren. Ieder jaar is dit weer een leuk en gezellig schaaktoernooi in het midden van de kerstvakantie. Er zijn veel prijzen te winnen en voor iedere deelnemer is er een gratis aandenken. Ook dit jaar zitten we weer in Cultureel centrum De Bogerd, van Heemstraweg 53, 6651 KH Druten. De zaal is open vanaf 16.00 uur en om 17.00 uur beginnen we met de eerste ronde. De prijsuitreiking zal rond 21.30 uur plaatsvinden en de deelnamekosten zijn slechts 5 euro. Je mag niet ouder zijn dan 20 om mee te mogen doen. Het maximaal aantal deelnemers is 72.
Je kunt jezelf aanmelden door een mailtje te sturen naar: schaaknacht@svtornado.nl of bel naar 06 42825552.

Tornado 1 wint mentaal maar verliest op punten

De teamleider van Tornado 1 ( 8 tallen) had zo’n beetje alle leden van de club gebeld met de vraag of ze wilden invallen bij Tornado 1 omdat we een speler tekort kwamen. Helaas kon niemand en tot overmaat van ramp was Stan in de lappenmand beland. We gingen dus slechts met 6 spelers op pad. We zouden dus beginnen met een achterstand van 2 punten. Geert grapte onderweg nog, geen probleem, als 5 van de 6 hun partij weet te winnen, hebben we “gewoon” gewonnen en zowaar dat lukte…bijna dus.

Lees meer