Tornado 1 kampioen! Promotie naar tweede klasse.

Tornado 1 kampioen. Teamcaptain Stan ontbreekt op de foto.

Tornado 1 heeft vanavond de slotronde gespeeld in de SOS-competitie. Het was vooraf al erg spannend omdat er 3 teams kampioen konden worden. De voorbereiding van onze teamcaptain (Stan) was echter zeer grondig en doorwrocht met allerlei analyses. Stan schreef hier voorafgaand aan de wedstrijd al het volgende over: “Na een grondige analyse van de tegenstander (Wageningen 2) en overleg op hoog niveau (en laat ik ook de astroloog, wichelroedeloper, handlijnlezer, psycholoog en podoloog niet vergeten😃) heb ik toch gekozen voor een gewijzigde opstelling voor de slotronde”.
Het kon dus eigenlijk al niet misgaan met een dergelijke tactische en strategische voorbereiding. Desalniettemin was de spanning in de speelzaal van het Olympus College te Arnhem voelbaar aanwezig. (Klik op”Lees meer” om het volledige verslag te lezen)

Lees meer

I.M. Jurjo Hagen, 26 maart 1949 – 27 februari 2024

25 april 2014. Koninklijke onderscheiding voor Jurjo

Gisteren werd ik door Pieter gebeld met het bericht dat Jurjo was opgenomen in Ziekenhuis Rivierenland te Tiel. Het ging al een tijdje niet goed met Jurjo’s gezondheid maar ik begreep dat het nu echt flink mis was. Pieter stond in contact met Els en zij zou laten weten of er nog behoefte vanuit Jurjo en de familie was voor een bezoek of noem het een laatste afscheid.

Zover heeft het helaas echter niet mogen komen. Ongeveer 24 uur na dat eerste telefoontje belde Pieter mij op mijn werk om me te vertellen dat Jurjo vandaag (27 februari 2024) is overleden. Jammer dat we geen afscheid meer hebben kunnen nemen.

Ik weet nog precies wanneer ik Jurjo voor het eerst heb ontmoet. Dat was op een braderie in Beneden-Leeuwen in het jaar 1997. Hij stond daar met een kraampje reclame te maken voor Schaakvereniging Tornado. Vanzelfsprekend deed hij dit met verve en veel overtuiging.
“Nee zeggen” was dan ook eigenlijk geen optie, dus ben ik maar lid geworden evenals mijn maatje van destijds, Yves Lepee.

 

Jurjo heb ik in die jaren leren kennen als een zeer betrokken (bestuurs) lid van Tornado. In 1988 kwam hij in het bestuur als penningmeester. Daarna is hij vele jaren secretaris geweest tot aan 2006. Vervolgens is Jurjo ook nog vele jaren voorzitter van Tornado geweest tot aan 2016. Jurjo heeft dus meer dan 25 jaar in het bestuur van Tornado gezeten en heeft in belangrijke mate het beleid van Tornado mede bepaald. Een aantal jaren geleden heb ik met mijn toenmalige medebestuursleden een lintje aangevraagd voor Jurjo. Hij is toen Koninklijk onderscheiden en dat vond hij duidelijk heel erg leuk en waardeerde dit ook zeer. Het was een volslagen verrassing voor hem.
Die onderscheiding was mijns inziens meer dan terecht.

Tornado was namelijk een soort “kindje” van Jurjo. Daar had hij alles voor over en ging daarin soms erg ver. Het meest grappige dat ik me kan herinneren is de volgende anekdote, die ook duidelijk aangeeft hoe ver Jurjo’s clubliefde ging.

Een aantal jaren geleden kwamen we op het idee om een toernooi te gaan organiseren met de “Poolse opening” waarbij b4 de verplichte eerste zet zou zijn. Aangezien er zo veel Polen in Maas en Waal werken, hadden we bedacht om met name in die groep reclame te gaan maken.
Jurjo had de flyer door een kennis in het Pools laten vertalen. Deze flyers lagen in zijn auto toen Jurjo aan het tanken was en ineens een auto met een Pools kenteken voor hem stond. Hij wilde hen een flyer overhandigen maar op dat moment trok de auto met de Polen juist op en reed weg. Iemand anders zou dan wellicht denken: “jammer, pech gehad”. Maar Jurjo zat zo niet in elkaar. Hij sprong snel in zijn auto, gaf een dot gas en zette de achtervolging op de Polen in. Iets buiten Beneden-Leeuwen wist hij hen met lichtsignalen en claxonneren, hun auto te laten stoppen. Waarop Jurjo zijn kans greep en op de auto afliep en hen een flyer overhandigde. Wat had ik graag het gezicht van die Polen gezien.

Maar door Jurjo alleen met deze anekdote te herinneren doen we hem tekort. Hij was veel meer dan dit. Ik zal hem blijven herinneren als iemand met een groot hart op de juiste plaats. Toen er iemand lid wilde worden van de club -met een verstandelijke beperking- en enkele leden daar hun vraagtekens bij zetten, was Jurjo degene die zich hier (terecht) boos over maakte. Volgens Jurjo ging het niet alleen om de prestaties op de 64 velden maar had de club ook een sociale functie.

We zullen je missen Jurjo!

Geert (namens het bestuur van Tornado)

Laatste ronde Jurjo Hagen bekercompetitie met slechts 2 partijen

Omdat er maar vijf mensen aanwezig waren vorige week vrijdag, konden er voor de zesde en laatste ronde slechts twee partijen gespeeld worden. Leo Noppen had de pech om oneven te zijn.

De twee partijen waren ook nog eens redelijk snel afgelopen, zo dat het een kort schaakavondje was.

Ron Noppen wist het punt te pakken tegen Marinus de Grundt en Wim Claus redde het niet tegen Stan Jacobs.

De uitslagen en de eindstand volgen z.s.m.

Lees meer

Laatste competitieavond 2022-2023

De laatste avond waar nog zeker iets op het spel staat, wie wordt periodekampioen. Len of Stijn. Dit is ook bepalend voor wie tegen wie mag in de 1/2 finaleronde van seniorencompetitie 2022-2023.

Lees verder voor verslagen, uitslagen en standen……..

Lees meer

Ronde 26 (3e periode ronde 8) en periodestand

Vanavond, 19 mei, de een-na-laatste ronde van de interne competitie. Len Brands deed goede zaken voor de periode.  Hij wist zelf te winnen van Peter Geurts (zie verslag hieronder) en directe concurrent Stijn Groot moest het onderspit delven tegen Alexander Boelen.

Hierna vinden jullie de uitslagen en de nieuwe stand (en periodestand).

Lees meer

19 mei 2023 – Jeugdcompetitie na ronde 26

Overzicht voor ronde 26, gespeeld op 19 mei 2023

WIT ZWART UITSLAG
Ivan Wijono Sami Aslan 1-0
Matthijs Leenders Esther Fang 1-0
Niels Jamie van de Laar Borna Ebrahimmalek ½-½
Ian Fang Ties van de Geijn 0-1
Geert van Schuylenborgh Emma Leenders 0-1
Pars Aslan Freek ten Boske 0-1
Bardis Ebrahimmalek Sem Gijsbers 0-1
Elisa Aslan Charlotte Leenders 0-1
Nero Scherpenborg Jens Steenberg 1-0
Job Dingemans Mitchell Bongers 1-0

Lees meer

De onverwachte nalatenschap van Hermie Wolvers

Zondagavond 20 februari 2022 liep ik samen met mijn vriendin langs de flat waar Hermie woonde in Tiel. We waren op weg naar een Tapas restaurant om daar te gaan eten. Toen we langs de flat liepen keek ik omhoog en zei tegen mijn vriendin: “he wat gek, het is donker bij Hermie”.
Met Hermie ging het al langer niet goed, hij liep vreselijk met zijn gezondheid te sukkelen. Ik kon me dan ook niet voorstellen dat hij “op pad was”. Waarom was het zo donker in zijn flat?
Het antwoord kwam een half uur later. In het restaurant kreeg ik tot mijn verbazing een telefoontje van Joop (de broer van Hermie). Hij vertelde mij -tot mijn schrik- dat Hermie op deze zondagochtend door een hulpverleenster dood was aangetroffen op de vloer van zijn flat. Hij was gevallen op weg van de woonkamer naar de keuken.

Lees meer

Senioren ronde periode 3 4e ronde

Peter – Wim.

Voor de partij begon vroeg ik Wim bij een eventueel verlies niet de stukken van het bord te vegen. Na enig nadenken stemde hij daarmee in. Ik kon dus met een gerust hard openen met d4. Er volgde een klassiek vervolg tot Wim zijn g pion een naar voren moest zetten en ik de loper op h6 kon zetten. Dit bleek de hele partij de hele partij te bepalen. Er volgde een slag op het midden van het bord met alle stukken waar ik plots dame en toren op de ongedekte f pion kon zetten. Alleen door paardoffer werd matdreiging  opgeheven maar hierna kreeg ik de overhand.(een beetje). Een stuk voorsprong, wit, alles ontwikkeld , dan denk je makkie, echter die Wim is taai, Ik geloof dat we nog 80 zetten gedaan hebben voordat ik mijn laatste pion kon promoveren. Die veegt die dan eraf met de koning 8 plaatsen op te schuiven….

Stijn Marinus
Vandaag met wit tegen Marinus, een tegenstander in vorm waar ik in het begin van het seizoen nog veel moeite mee heb gehad. Toen wist ik hem n het eindspel net te winnen, nu mocht ik weer lang door. In de opening won ik een pion, nadat Marinus zijn paard ontwikkelde en weer terug speelde naar startveld B8. Marinus poogde nog aan te vallen, en had een gevaarlijke loper dame aanval maar stijn ruilde graag zijn laatste paard voor de laatste loper van Marinus. Even later gaf marinus zomaar zijn paard weg in een penning, en ik wist daarna ook nog eens een vrijpion op de zevende rij te krijgen. Mijn laatste 2 torens wiste hem te verdedigen, en de cruciale toren van marinus op de achtste rij aan te vallen. hierbij had hij het gezien, het was of promotie, of 2 torens en loper tegen 1 toren.

Len – Pieter
Pieter won de 2de periode op een paar punten van Len en is daarmee al geplaatst voor de finaleronden. Pieter kent dus een goede vorm en Len is nog steeds een beetje zoekende naar de juiste vorm. In deze partij besloot Len in de opening een pion voorsprong te pakken en gokte erop dat deze pion te verdedigen viel. Dat bleek tot het einde van de partij te lukken, waardoor Len na afruilen van alle stukken een eindspel had met 1 pion voorsprong en een dubbelpion voor Pieter. De overwinning leek in zicht voor Len totdat hij 1 pion naar voren schoof die hij volgens hemzelf niet had moeten spelen. Len schoot in de paniek, maar bleek een paar zetten later toch verkeerd geteld te hebben. Met een beetje mazzel kon Len dus opgelucht ademhalen en een overwinning bijschrijven.

RP – Kadir
Het werd de langste partij van de avond en ook de langste partij van RP dit seizoen. Het verslag, nu om 22.22 uur, is een saaie. Na een Koningsgambiet, waarbij zwart de lijnen gesloten hield, wist wit toch een pionnetje op d5 te pakken. Een gelijke stelling (zwart had nog z’n pion op f4) waarbij wit de overhand had in het centrum. Nadat wit de dames had geruild en de pion op f4 had gepakt, werd het schuiven tot in het eindspel. Paard en twee pionnen op a en b tegen een witveldige loper. Na een bijna patstelling, wit met Kb6 en pion op a7 en zwart een Ka8, hoefde alleen nog Pc7 te volgen… Sportief liet Kadir zich op deze manier ook mat zetten. Een partij van bijna 70 zettten.

Lees meer

Juniorenavond 24-03-2023

Wedstrijd Borna – Bardis nog niet ingevuld. Stand graag doorgeven aan Pieter.

 

Overzicht voor ronde 22, gespeeld op 24 maart 2023

WIT ZWART UITSLAG
Sem Gijsbers Matthijs Leenders 1-0
Tijl van Wees Sami Aslan 0-1
Charlotte Leenders Niels Jamie van de Laar 0-1
Ties van de Geijn Esther Fang 0-1
James Turner Emma Leenders 1-0
Jules Joha Ian Fang 0-1
Borna Ebrahimmalek Bardis Ebrahimmalek afg
Pars Aslan Geert van Schuylenborgh 1-0
Juul van den Boom Luc Tieleman 0-1
Nero Phum 1-0

Lees meer