Jan de Haas; “the come back kid” van Tornado

In het jaar 1968  -de huidige voorzitter was nog niet geboren- precies 1 jaar na de oprichting van SV Tornado, werd de toen nog slechts 15 jarige Jan de Haas al tweede in de interne competitie. Enkele jaren later, na het gedenkwaardige schaakjaar 1972 van de match Fischer – Spasski, werd Jan de Haas voor het eerst clubkampioen van Tornado. (seizoen 1972-1973).
In de jaren daarna is Jan nog (minstens) 7 maal clubkampioen geworden. Misschien zelfs vaker maar omdat er van enkele jaren helaas nog steeds wat uitslagen ontbreken weten we dat niet. Na een jarenlange afwezigheid is Jan enkele jaren geleden teruggekeerd bij Tornado en dat hij het schaken tijdens die afwezigheid niet is verleerd, bewees hij afgelopen vrijdag. Klik op “lees meer”om te lezen hoe Jan afgelopen vrijdag de finale tegen Marcel Lever naar zijn hand wist te zetten en natuurlijk ook de uitslagen van de overige partijen in deze extra ronde.

Lees meerJan de Haas; “the come back kid” van Tornado

John Alblas door naar finale in de Jurjo Hagen Bekercompetitie

Afgelopen vrijdag zijn de halve finales gespeeld. John Alblas had wel heel veel pech met de loting; hij moest namelijk tegen Geert van Tongeren spelen:-)  Iedereen had zijn geld natuurlijk ingezet op laatstgenoemde maar was dat wel zo verstandig? John opende met 1.d2-d4 waarop Geert Pf6 speelde. Na 2.c2-c4 volgde zwart met e7-e5, het Boedapest Gambiet. Na een aantal zetten was Geert uit de theorie en maakte hij een fout door te snel te rokeren. Het onvoorstelbare gebeurde dan toch echt. Laatstgenoemde verloor uiteindelijk de partij waardoor John door is naar de finale. De andere partij tussen Gerald Driessen en Dick Jansen eindigde in remise. Zij zullen dus nog een partij moeten spelen om te bepalen wie van hen doorgaat naar de finale.
Daarnaast werden er nog enkele partijen gespeeld in weer een extra ronde voor de interne competitie.

Lees meerJohn Alblas door naar finale in de Jurjo Hagen Bekercompetitie

Loting Jurjo Hagen bekercompetitie volbracht, a.s vrijdag halve finale!

In de bekercompetitie moest nog 1 wedstrijd worden gespeeld. Tussen de naamgever Jurjo Hagen versus Dick Janssen. Jurjo stond een kwaliteit voor maar door de tijdsdruk blunderde hij een toren weg en liet daarna de winstkansen ook lopen. Dick ontsnapte weer eens op miraculeuze wijze. Tsja, sommige mensen hebben nu eenmaal het geluk aan hun zijde. Daarna is direct de loting verricht voor de halve finale. John Alblas mag het gaan proberen tegen ondergetekende. Hij is natuurlijk volstrekt kansloos maar volgens de reglementen mag hij toch een poging gaan doen:-)
De andere halve finale zal gespeeld worden door Gerald Driessen versus Dick Janssen.

Ronde 26 en de geluksfactor in het schaken

Ondanks de meivakantie was er toch een redelijke opkomst. In totaal waren er 14 spelers. Marinus was als eerste klaar en wist zijn partij tegen Eddy knap te winnen. Ook Freek deed weer goede zaken door te winnen van Carlo. Tim gaf zijn partij tegen Dick op nadat Dick een vrijpion had die niet meer was tegen te houden. De overige partijen eindigden in remise behalve dan de partij tussen Pieter en Len en daar laat ik nu maar eens eventjes “een heel serieuze” analyse op los.

Lees meerRonde 26 en de geluksfactor in het schaken

Stan snoept paar puntjes van de koploper

Doordat er afgelopen vrijdag 2 teams in de SOS competitie speelden, waren er iets minder deelnemers dan de afgelopen weken gebruikelijk in de interne competitie. Freek deed goede zaken door van Nest0r Wim Claus te winnen. (leeftijdsverschil van ruim 70 jaar). Stan wist de koploper (John) op remise te houden. Maar na uitgebreide analyse ontdekte hij dat er waarschijnlijk toch meer in had gezeten.

Lees meerStan snoept paar puntjes van de koploper

Nieuwe koploper in de jeugdcompetitie

Afgelopen vrijdag mocht de nummer 1 (Mike) en de nummer 2 (Floris) tegen elkaar en zowaar, Floris wist de partij te winnen en heeft Mike daardoor van de troon gestoten. Maar de verschillen zijn nog steeds klein. De vraag is dan ook of Floris deze positie weet vast te houden of dat Mike zich weer terug weet te knokken. Of gaat een derde er straks met de titel vandoor? De verschillen blijven klein dus het blijft spannend tot het einde. Klik op “lees verder” om alle uitslagen en de nieuwe ranglijst te bekijken.

Lees meerNieuwe koploper in de jeugdcompetitie

Zeggen en doen, dat zijn 2 verschillende dingen…

Het was volle bak vrijdagavond bij de senioren. Maar liefst 19 deelnemers. Len had de pech oneven te zijn. De nieuwe leden Enver Aslan en Carlo Merkus mochten tegen elkaar, Enver pakte deze keer de punten. Pieter moest al snel het onderspit delven tegen Marcel en Eddy tegen Jan. De schaakkaravaanmannen (Jurjo en Thijs) speelden remise. Marinus (terug van weggeweest) won van Coendert en is het schaken dus niet verleerd.  Freek heeft Peter flink laten zweten maar uiteindelijk won de ervaring van het jong aanstormend talent. En toen waren er nog 3 partijen bezig. Ondergetekende stond volstrekt gewonnen tegen Kadir en vroeg zich zelfs af waarom Kadir nog verder speelde en niet gewoon opgaf. Toen Geert een pion liet promoveren tot een dame zei hij hardop:”nu moet ik niet die toren slaan want dan is het pat”. En wat deed hij een halve minuut later? Juist, hij sloeg de toren van Kadir, pat! Hoezo een black-out? Vervolgens ging de strijd nog verder bij Stan en Michiel en John tegen Arnold. Beidde partijen eindigden uiteindelijk in remise.

Lees meerZeggen en doen, dat zijn 2 verschillende dingen…