Tornado 1 pakt zwaarbevochten punten tegen Wageningen 3

Woensdag 15 februari mochten de mannen van Pieter (en Stan) aantreden voor de vijfde ronde van de SOS-competitie. In Wageningen moest de strijd aangegaan worden met het derde team van WSV. Aan de respectievelijke borden, van hoog naar laag, zaten Stan, Pieter, Thijs, Ron, Kadir en invaller Stijn Groot. Voor Stijn was  het zijn eerste externe wedstrijd sinds hij weer terug is bij Tornado. Dus er was sprake van een zekere spanning, maar ook wilskracht.

Het werd een memorabele avond. Hierna vinden jullie het verslag.

Lees meer

7e ronde periode 2 en periodestand

11 Schakers waren er 10 februari aanwezig en dus mocht Geert vandaag extra vroeg naar huis. De tien overgebleven schakers gingen voortvarend aan de slag. Hieronder de verslagen.

Marinus – Dick
Nadat Dick alles op mijn koningvleugel ingeze had verzuimde mijjn paard af te ruilen. Als verrassing ging de koninging op aanval. Na toch nog goede zetten van Dick moest hij opgeven en Marinus feliciteren met de overwinning.
Stan – Len
Stan mocht het deze avond met de witte stukken opnemen tegen Len. Stan opende d4 en na het ruilen van diverse stukken, kon Stan een pion op e6 nemen met schaak. Hierna volgde een periode waar Stan het initiatief had. Met een dame op h3 en paard op g4 dreigde Stan mat op h7. Twee paarden van Stan stonden sterk en dekte elkaar ook nog. Len kon enkel tegenhouden. Na wat geschuif zag Len de mogelijkheid om de paarden van Stan uit elkaar te spelen. Hierdoor kon Len 1 paard veroveren en deed zich de mogelijkheid voor om de dame met de toren te verbinden. Nadat Stan een giftige pion pakte op d4 was de partij gespeeld. Len kreeg mat achter de paaltjes op een presenteerblaadje. Na dame maal f2, moest kh1, volgde Df1+, Txf1, Tf1 #. Einde partij winst voor Len.

Lees meer

Uitslagen jeugdcompetitie ronde 17 en 18

Rond 17 en 18 zijn vanavond gespeeld. De jeugd was weer in grote getale komen opdagen en speelde weer enthousiast hun partij.  En het was weer een genot om te zien hoe scherp sommige spelers weer waren. Koploper Freek maakte geen fout, maar Matthijs en Ivan verloren allebei 1 van hun partijen. Esther won fraaii van Jules maar moest buigen voor Sem. Tijl van Wees was goed op dreef; hij won eerst van Elisa en daarna van Ivan! Knap hoor. Juul van de Boom pakte knap twee maal een remise. Hieronder vinden jullie alle uitslagen en de nieuwe stand.

Lees meer

Derde ronde Jurjo Hagen Bekercompetitie

Op 3 februari is de derde ronde van de Jurjo Hagen Bekercompetitie gespeeld. De koplopers, Len Brands en Rijk Pieter Hofstede, mochten in een onderling duel uitmaken wie de koppositie zou pakken. Rijk Pieter wist, in een leuke partij, alle trucjes en aanvallen van Len onschadelijk te maken en hield zelf genoeg materiaal over voor een matdreiging; Len restte slechts het schudden van de hand (0-1).

Twan – Stijn

Twan moest vanavond met wit tegen Stijn. Een mooie partij, want beide heren hebben in de jeugd vaak tegen elkaar geschaakt en zijn samen gestopt en dit jaar weer begonnen. In de jeugd waren ze vaak even goed en was het altijd spannend. Helaas was dit vanavond niet het geval. Twan begon goed en had aanvallende ideeën met zijn paard, dame en loper. Maar hij gaf in het middenspel zijn beide paarden weg aan een prachtige penning met de loper van zwart. Helaas werd het de rest van de partij niet beter. Een paardpenning op koning en toren later stond Stijn heel veel punten voor. Twan gaf op nadat Stijn zijn toren ruilde voor die van Twan. Hij hield nu alleen nog twee vrijpionnen over en daarmee was hij geen partij voor de overmacht aan stukken van Stijn. Twan speelde naar eigen zeggen slecht. Hij noemde zichzelf het FC Groningen van de schaakvereniging; het begon mooi, maar ondertussen speelt hij op amateurniveau.

(verder verslagen en de stand vind je na het doorklikken)

Lees meer

Eerste nederlaag Freek, maar nog steeds nummer 1

Ronde 13 en 14 van de jeugdcompetitie werden vanavond gespeeld. En het was Matthijs Leenders die als eerste dit seizoen de regerende jeugdkampioen Freek ten Boske op een nederlaag tracteerde. Een puike prestatie van Matthijs! Hieronder vinden jullie alle uitslagen van de twee schaakrondes en natuurlijk de nieuwe stand.

Lees meer

uitslagen ronde 11

Vier partijen in ronde 11. Niet zo druk dus, maar wel gezellig. Hieronder de verslagen en de nieuwe stand.

Lees meer

Tornado’s 22e Schaaknacht voor de jeugd: dinsdag 27 december

De dag na kerst, dinsdag 27 december, vindt de jaarlijkse Schaaknacht voor de jeugd plaats. Na twee gemiste edities vanwege Corona hopen (en verwachten) we dit jaar weer wel gewoon lekker een middag-avond te kunnen schaken. Iedere jonge schaker (t/m 18 jaar) kan meedoen. De schaaknacht duur van 17:00 uur tot ongeveer 21:30 uur (zaal open: 16 uur)

De Schaaknacht vindt dit jaar plaats in ons clublokaal: Mamre, Kattenburg 59, 6651 AM in Druten

Inschrijfgeld is € 5,– per persoon.

Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen dus wees er snel bij.

Aanmelden kan tot en met 23 december 2022, 24:00 uur via schaaknacht@svtornado.nl

Vermeld bij aanmelden je naam, eventueel schaakvereniging en speelsterkte.

Link naar de flyer: Affiche-Schaaknacht 2022_2023

 

Graag tot de 27e!!!

Magere opkomst. Iedereen Oranjekoorts?

Slechts zes schakers waren er op 9 december om 20 uur in Mamre aanwezig om de strijd aan te binden. Veel mensen zullen toch gekluisterd aan de buis hebben gezeten om te zien hoe de mannen van Louis het er af brachten tegen Messi en consorten.

Alexander (wit) en Marinus (zwart) waren als eerste klaar. Alexander won materiaal en bracht een prachtig matbeeld op het bord waartegen Marinus geen verweer had (1-0). James miste al in de opening een zetje en daardoor kon Geert zijn kater van gisteravond, toen hij ergens in het middenspel de mist in ging, wegspelen. Met zwart wist hij vanavond wél te winnen.

De laatste pot van de avond was tussen Stan en Ron. Ook beide gisteravond actief in Veenendaal. Door het sterke loperpaar van Stan en het paard op de rand van Ron was het een ongelijke strijd. Stan voerde langzaam de druk op, totdat Ron het hoofd boog.

Hieronder de uitslagen op een rijtje en de nieuwe stand (weinig verandering natuurlijk door het gering aantal partijen).

Lees meer

Tornado 1 pakt een punt mee in Veenendaal

Donderdag 8 december mocht ons SOS-team aantreden in en tegen Veenendaal (2). Tot nu toe verloopt de competitie best goed. Na een nipte nederlaag tegen Het Kasteel werd in oktober ruim gewonnen van ASV 6. Maar deze avond was de koploper van dit moment de tegenstander; Veenendaal 2. Een behoorlijk sterk team met vooral een evenwichtige sterkte van alle spelers.

Teamleider Pieter van Dijk sprak van een mooie uitdaging en hoopte op een puntje. Na een enerverende avond was dat ook het resultaat, maar wellicht had er achteraf nog meer in gezeten??

Lees meer