Schaakkaravaan 2019 aangekomen in Maasbommel

Afgelopen zaterdag werd de zevende en laatste etappe gespeeld van de Maas en Waalse Schaakkaravaan. Na omzwervingen langs Druten, Deest, Altforst, Beneden-Leeuwen, Dreumel en Wamel was het deze keer de beurt aan het pittoreske Maasbommel om de schakers uit het gebied tussen Maas en Waal toegang te verlenen. En het was erg gezellig in eterij De Pont.

In een al enigszins in kerstsfeer versierde ruimte konden de aanwezige schakers (en schaakster) de krachten weer met elkaar meten. Helaas was de opkomst wat minder dan enkele weken eerder, maar dat mocht de pret niet drukken.

Lees meerSchaakkaravaan 2019 aangekomen in Maasbommel

2e ronde Jurjo Hagen bekercompetitie weer druk bezocht

Vrijdag 22 november gingen weer 20 schakers de strijd aan voor de eer (en de punten) in de Jurjo Hagen bekercompetitie. Van de zeven spelers die in  de eerste ronde hun partij in winst wisten om te zetten mochten er zes tegen elkaar spelen. Jan de Haas had een makkelijke avond; omdat Michiel van Deursen een trucje in de prille stelling over het hoofd zag, was hun partij over voor dat hij goed en wel was begonnen (1-0).  Dat was anders bij Stan en Arnold.

Lees meer2e ronde Jurjo Hagen bekercompetitie weer druk bezocht

Schaken tussen de koeien: Pieter van Dijk pakt koppositie terug

De zesde en een-na-laatste halte van de Maas en Waalse schaakkaravaan lag in Wamel. Op de Liesterstraat 11 om precies te zijn. Daar waren rond kwart voor 2 weer een 15-tal schakers en een schaakster aanwezig. Op het melkbedrijf van de familie Van Echteld was de sfeer wederom prima, net als de koffie!

In de pauze werd door onze gastheer en gastvrouw een aantal rondleidingen door het bedrijf gegeven. Mooi om te zien hoe de koeien volautomatisch worden gemolken en ook de jonge kalfjes konden op warme interesse van met name de jeugd rekenen.

Op de schaakborden was het weer ouderwets spannend. De koplopers, Thijs Banken en Pieter van Dijk, hadden een wisselende middag.

Lees meerSchaken tussen de koeien: Pieter van Dijk pakt koppositie terug

Jurjo Hagen bekercompetitie -vernieuwde stijl- van start

Vrijdag 4 oktober werd de eerste ronde van de Jurjo Hagen bekercompetitie gespeeld. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt dit jaar niet in een afval-systeem gewerkt (winnaars door naar de volgende ronde, verliezers liggen eruit), maar in een toernooivorm met Zwitsers indeling waarin iedereen elke maand een nieuwe kans krijgt. In de eerste ronde werden er negen partijen gespeeld.

Lees meerJurjo Hagen bekercompetitie -vernieuwde stijl- van start

De finalisten zijn bekend: Jan de Haas en Marcel Lever strijden om de titel

Afgelopen week werden de halve finales gespeeld voor de interne competitie. En dat betekent dat nu bekend is wie er gaan strijden om de vacante titel. Marcel Lever wist Len Brands te verslaan en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de hoofdprijs van het seizoen.

Aan het andere bord wist Jan de Haas de gedoodverfde titelkandidaat, John Alblas, te verrassen.

Omdat ik zelf helaas niet aanwezig was, maar wel de titelkandidaten zoveel mogelijk voorbereidingstijd wil gunnen, heb ik hier in Nijmegen even geloot.

De uitslag:
Om het kampioenschap speelt  Marcel Lever (wit) tegen Jan de Haas (zwart).

De strijd om plek 3/4 gaat tussen Len Brands (wit) en John Alblas (zwart)

Succes alle vier!

Stan Jacobs,
competitieleider

Schaakkaravaan halte 5: Dreumel

Op zaterdag 11 mei sloeg de Maas en Waalse schaakkaravaan haar tenten voor de vijfde keer op. Ditmaal was Dreumel de halteplaats. In het sfeervolle dijkmagazijn waren deze zonnige zaterdag wel wat minder schakers aanwezig dan de afgelopen vier keren. Wellicht veroorzaakt door het mooie weer, maar er komen natuurlijk in deze tijd van het jaar meer activiteiten die aandacht vragen. Maar aan schaakzin en inzet ontbrak het de deelnemers ook deze keer zeker niet. Gastheer Jos van Koolwijk, voorzitter van de stichting Tremele, ontving de schakers met heerlijke koffie en thee en lekkere chips.

Na een kort welkomstwoord van wethouder Ton de Vree, die poolshoogte kwam nemen in het dijkmagazijn, ging de wedstrijd van start. De negen senioren en vier jeugdschakers lieten op het bord met de 64 velden zien dat ze niet alleen voor de lol waren gekomen; er werd hard gestreden om de punten. Koplopers Dick Jansen en Thijs Banken lieten in de eerste ronde van deze middag beide een (half) steekje vallen. Tegen respecitevelijk Terell van den Heuvel en Marcel Rispens wisten de koplopers de weg naar de winst niet te vinden. Door deze resultaten kon Pieter van Dijk, die in een prachtige partij Michiel van Deursen tot overgave dwong, profiteren door de koppositie mede te komen bezetten. Tonny Graven verraste oude schaakrot Jurjo Hagen en won.

Lees meerSchaakkaravaan halte 5: Dreumel

Schaakkaravaan Maas en Waal beleeft weer een hoogtepunt

Zaterdag 13 april werd de vierde etappe van de schaakkaravaan gehouden. Plaats van handeling: machinefabriek van Wamel in Beneden-Leeuwen. De opkomst was met 20 schakers wederom prima te noemen. 12 Senioren en 8 jeugdschakers waren rond kwart voor 2 present in de kantine van de fabriek. Daar werden zij welkom geheten door twee medewerkers van Van Wamel. Na een kort welkomstwoord konden de klokken ingedrukt worden en de eerste pionnen vooruit gespeeld.

Lees meerSchaakkaravaan Maas en Waal beleeft weer een hoogtepunt

Schaakkaravaan gearriveerd in Altforst, halteplaats 3

Hoewel het al weer een paar weken geleden is, wil ik toch graag even verslag doen van de vorderingen van de schaakkaravaan. Op zaterdag 16 maart jongstleden waren de kamelendrijvers, schakers en jeugd te gast in dorpshuis De Uithof in Altforst. Opnieuw was het een behoorlijke opkomst en er werd weer lekker geschaakt en gekletst. 12 Senioren en 10 kinderen streden deze middag om de eer en de punten.
De catering was in prima handen bij de twee dames van het dorpshuis.

In de pauze tussen de twee rondes vertelde mede-organisator Thijs Banken vol vuur en passie over zijn krozenboomgaard. Met veel illustraties, foto’s en enthousiaste verhalen wist Thijs het karavaanpubliek te boeien. Een interessant en ook smakelijk tussendoortje (we konden krozenbier proeven). Ook bleken er connecties te zijn tussen Turkije en de krozen van Thijs, leuk!

Maar natuurlijk ging het allemaal om de schaakpartijen. Hieronder vinden jullie de uitslagen van de gespeelde partijen en de nieuwe stand. (Uiteraard ontbreken ook de jeugdstanden niet ;), maar deze volgen later vandaag SJ)

Lees meerSchaakkaravaan gearriveerd in Altforst, halteplaats 3