Slotavond: DUO-schaak

Vandaag zal een mail rondgaan over de slotavond van 8 juli aanstaande. Uiteraard zullen op deze avond de diploma’s aan de geslaagden van de stappenexamens worden uitgereikt en mogen de kampioenen van de verschillende competities hun beker(s) in ontvangst nemen.

Voorafgaand aan deze uitreiking willen we graag weer een aantal potjes duo-schaak spelen. Voor wie het al eerder speelde altijd een leuke ervaring en voor wie het de eerste keer wordt; doe vooral mee! Vooral voor de jeugd geldt: neem je vader, moeder, opa, tante of vriendje mee en schaak samen tegen een ander tandem. Hieronder leg ik nog even kort de spelregels uit. Geef je bij voorkeur vooraf op zodat we snel kunnen beginnen met schaken. We beginnen die vrijdag om 19 uur!

Lees meer

Rijk-Pieter opnieuw clubkampioen

Na een rustperiode en een Corona-jaar waarin er geen titel is toegekend is Rijk-Pieter dit seizoen wederom kampioen geworden van de interne clubcompetitie. Afgelopen vrijdag wist hij in een rechtstreeks duel de runner-up, en aanstormend talent, Len Brands te verslaan. In een partij met wit en zijn favoriete koningsgambiet kwam RP nimmer in gevaar. Len weerde zich kranig, maar kwam langzaam maar zeker steeds slechter te staan en liet zich uiteindelijk sportief mat zetten.

En zo kreeg de competitie, ondanks een vervelende corona-break, toch een mooi slot en een waardige kampioen. Want dat mag je toch gerust zeggen als iemand ongeslagen de eindstreep bereikt. Slechts drie keer moest Rijk Pieter een half puntje toestaan. De overige partijen werden gewonnen; Chapeau!

Maar ook Len mag zeker terugkijken op een geslaagd seizoen. John Alblas en Geert van Tongeren moeten nog aanmaken wie de beker voor de derde plek mag ontvangen. Op vrijdag 8 juli zullen alle prijzen uitgereikt gaan worden.

Kampioenschapsfinale bekend: Len Brands en Rijk-Pieter Hofstede vechten om de titel

Omdat John Alblas zich heeft teruggetrokken voor de halve finale en Rijk-Pieter afgelopen week Geert van Tongeren wist te verslaan, zijn de finalisten voor het clubkampioenschap 2021-2022 bekend: Len Brands en Rijk Pieter Hofstede.

Zij zullen elkaar deze of volgende week treffen achter het bord om uit te maken wie zich het komende jaar clubkampioen mag noemen. En al heeft Rijk-Pieter natuurlijk het voordeel van de leeftijd en ervaring, Len heeft dit seizoen, net als de seizoenen ervoor, laten zien een steeds gevaarlijker tegenstander te zijn geworden. Dus het wordt vast een spannende strijd…. Komt dat zien en beleven!

De overige schakers spelen 24 juni een rapidtoernooitje (kwartier tijd per persoon per partij). Hopelijk komen er veel mensen, zodat we er een gezellige avond van kunnen maken.

Graag tot morgen!
Stan Jacobs,
competitieleider

Ronde 23: wit-zwart: 6-0!

Ronde 23, of om precies te zijn periode 3, ronde 5, werd op vrijdag de 13e (mei) een slachtveld voor de zwartspelers. Alle zes gespeelde partijen werden door de witspeler gewonnen. Gezien de verschillende potjes had dat eigenlijk toch echt anders moeten uitpakken, maar met name Peter Geurts en Marinus de Grundt misten ergens een winnende voortzetting. Hierna vinden jullie alle uitslagen en de nieuwe stand.

Lees meer

Een ‘zwarte’ avond bij Tornado?

Met twaalf deelnemers voor ronde 21 was de koek op voor deze vrijdag. De eerste partij die was afgelopen was de partij tussen Paul de Haas met wit en Huub Kurstjens met zwart. Huub schrijft: “Na een variant op het Siciliaans speelde beide spelers een aanvallend spel waarbij wit uiteindelijk vastliep in de loopgraven en zwart de kans kreeg met een aftrekschaak de witte verdediging binnen te dringen en óf met damewinst óf met mat te dreigen. De haas legde het loodje”. (0-1).

Lees verder voor verslagen, uitslagen en stand.

Lees meer

Eindstand periode 2

Zoals enkele van jullie wellicht al was opgevallen, is de eindstand van de 2e periode van de interne competitie nog niet gepubliceerd. Hoewel een publiek geheim was dat Len in de afgelopen maanden lekker bezig was, is het goed te zien dat deze vorm zich ook uit heeft betaald. De tweede periode werd zijn prooi. Dit betekent dat Len straks in de eindfase mee gaat strijden om het clubkampioenschap. Hieronder de volledige stand. Periode 3 is inmiddels begonnen en hierover zal binnenkort gecommuniceerd gaan worden.

 

Lees meer

Leuk om eens te proberen: …. meedoen aan een schaaktoernooi

In het verleden gingen we als Tornado vaker met een groep kinderen naar een schaaktoernooi ergens in de regio. Altijd gezellig en zeker ook leerzaam en goed voor je schaakvaardigheid.
En als je een keer een echt goede dag had ging je zelfs met een beker naar huis
(vraag maar eens aan Len naar zijn ‘verzameling’ 😉  ).

Hoewel we al enkele jaren niet meer als club deze bezoeken organiseren, zijn er nog wel kinderen die een keer aan toernooi deelnemen. Met Corona hebben de afgelopen twee jaar bijna geen toernooien plaatsgevonden. Zelfs onze eigen Schaaknacht is uiteindelijk gecanceld.

Om met name de nieuwe jeugdschakers toch te wijzen op deze mogelijkheid hierbij een tip voor twee toernooien die binnenkort hier in de buurt gehouden wordt:

zaterdag 9 april bij UVS in Nijmegen

zaterdag 30 april bij De Cirkel in Ede

Lees meer

ronde 7 interne competitie

Vanavond 13 schakers, dus oneven. Len Brands mocht als eerste naar huis ….

Zes leuke potten met weinig verrassende uitslagen (denk ik). Zie hieronder, inclusief de nieuwe stand.

Lees meer

Laatste ronde (8) Jurjo Hagencompetitie gespeeld

Vrijdag 11 juni werd de 8e en tevens laatste ronde van de Jurjo Hagencompetitie (editie 2019-2021) gespeeld. Jammer genoeg werden door de Coronaperikelen wederom twee speelronden geschrapt het afgelopen half jaar, maar gelukkig waren 10 schakers present voor het spelen van deze laatste ronde. Helaas was koploper John Alblas niet aanwezig om zijn koppositie te verdedigen, maar runners-up Stan Jacobs en Pieter van Dijk hadden hierdoor een uitgelezen mogelijkheid om hun eindpositie te verbeteren. Hieronder de uitslagen, een kort verslag en de eindstand.

Lees meer