Seniorencompetitie R14

Vanavond gingen Stan, Thijmen, Ron en Len naar Wijchen voor de OSBO cup. Later daarover meer.

Er waren 7 schakers die vanavond wilde spelen, helaas voor Peter was hij de hoogst genoteerde zonder een bye. Hierdoor had hij al vroeg avond. De overige 6 mochten proberen om voor de winst te gaan.

Klik verder voor verslag…….

Lees meer

Interne competitie ronde 13 (19 januari 2024)

Marinus – Stijn
marinus opende tegen stijn met een standaard e4 en stijn counterde met een spannende d5, dit was niet de laatste interessante zet van de partij. Na vroege dreiging stond Stijn lang een pion voor maar toen gaf hij plots een loper weg via een mislukt trucje, omstanders vroegen zich af waarom Stijn uberhaupt nog schaakte als hij met zulke onzin over de boeg kwam. Stijn wist echter wel via een paar tussenzetjes 2 pionnen terug te winnen om alsnog langszij te komen. Lang was Marinus dreigend maar Stijn wist van zijn 2 vrijpionnen er eentje te promoveren na een dameruil. Na die dameruil stond marinus nog kort een paard tegen alleen pionnen maar de vrijpion die al op de derde rang was kon hij niet meer tegenhouden. Na nog heel veel minder spannende zetten ruilde Stijn de dame voor het paard van Marinus voordat Stijn nog een dame promoveerde. Nadat Stijn ook nog een toren promoveerde had Marinus het gezien. 0-1.

Lees meer

Seniorenavond 12-01-2024

 

 

Huub – Stijn 1-0
Na een flitsende start waren beide spelers bij een middenspel aangekomen waarbij wit op de koningsvleugel een tactisch overwicht kreeg door de g-pion op te schuiven. Zwarts paard moest gewongen slaan terwijl een loper geen kant uit kon en vleugellam was. De witte dame drong de koningsvleugel van zwart binnen en dreigde mat te geven. Zwart kon alleen maar pareren door twee pionnen te offeren en de dames te ruilen, maar offerde daarmee uiteindelijk ook zijn koning en dat is niet de bedoeling bij dit spel.

Peter – Ron 0 – 1
Na een gelijk opgaande partij wist Peter een pion te winnen. Enkele zetten later wist Ron de pion weer terug te winnen. Daarna ontspon zich een hilarisch gevecht. Ron gaf een toren weg, dacht dat die gedekt stond. Peter dacht dat kan ik ook en gaf 5 zetten later zijn toren weg. Weer een aantal zetten een algehele lichte stukken ruil, waarbij Peter een stuk achterkwam. Een vrijpion van Ron zorgde voor een niet zo’n verdiende overwinning.

Len – RP
Een actieve opening waar wit een mooie stelling kreeg. Zwart dacht steeds een pion te kunnen winnen, maar telkens zat er dan weer een trucje in waarmee wit zelfs winnend zou komen te staan..
Heel heel heel veel geduld. Een pionnetje van zwart naar h6 haalt de angel uit de witte trucendoos. Vervolgens nog een dameruil en de stelling was volledig in evenwicht. Een eindspel met beiden een toren een loper en 6 pionnen en ook allebei circa 20 minuten op de klok was het begin van een einde van wits geloof in winst.
Na ongeveer 10 remise-aanbiedingen had zwart eindelijk het kleine voordeeltje. Na een iets te snelle zet om een pion op d4 te verdedigen, stortte de witte stelling in. Nog een paar leuke zetten die de partij afmaakte en wit gaf de hand, 0 – 1.

 

Lees meer

11e ronde seniorencompetitie

Ron – Marinus 1 – 0
De opening ging zeer snel, niet verwonderlijk daar Marinus niet van treuzelen houdt. Ron viel met zijn dame de koningsvleugel van Marinus aan, won pion h7 en verhinderde dat zwart nog kon rokeren. Daarna een loperoffer op f7 en de zwarte toren op a8 viel.
Daarna probeerde Marinus nog met dame, toren en paard dreigingen in het spel te krijgen, maar Ron kon ze pareren. Torens werden geruild en daarna ruilde Ron zijn toren tegen het paard en door schaak verdwenen ook de dames van het bord. Resteerde een gewonnen pionnenspel en feliciteerde Marinus zijn tegenstander.

Klik op de link om verder te gaan naar de verslagen en de stand.

Lees meer

Start 2e periode

De eerste ronde van de 2e periode werd gespeeld op 1 december. Slechts vier partijen en best wel snelle partijen ook. Hieronder de verslagen en nieuwe stand

Lees meer

Eerste periode voor Rijk-Pieter

In de achtste en laatste ronde van de 1e periode moest de beslissing vallen wie zich de eerste periodekampioen mocht  noemen. Stan Jacobs had de beste papieren, maar had in Alexander Boelen wel een tegenstander van formaat. De andere twee kandidaten voor de eerste prijs van het seizoen speelden tegen elkaar: Thijmen Bakker en Rijk Pieter Hofstede. Lees hieronder de verslagen en de nieuwe stand.

Lees meer

Ronde 7 periode 1

In ronde 7 van deze eerste periode waren er weer een aantal mooie partijen ingedeeld. Arie mocht voor het eerst aantreden tegen Rijk-Pieter en ook Thijmen en Stan hadden hun debuutpartij in de interne competitie. Deze heren strijden voor de koppositie, waar Thijmen nog ongeslagen is en Stan vorige week tegen een ongelooflijke zeperd aanliep tegen Pieter. Hieronder vinden jullie de verslagen en natuurlijk de nieuwe tussenstand. Volgende week valt de beslissing in de eerste periode….

Lees meer

Ronde 6 intern

Verslagen 3 november
Leo – Geert
Na de opening van Leo met c4 en de paarden in het centrum maakte Leo een foutje. Omdat zijn vierhoevige ros gepend stond kon ik een pionnetje snoepen. En kort daarna zelfs zijn ros.
Op zet 15 kon ik wederom een pion snoepen omdat zijn verdedigende pion gepend stond. Vervolgens hapte Leo toe en verschalkte mijn toren. Hiermee zag hij echter een mat in 1 over het hoofd. Al voor 21.00 uur konden de stukken terug in de doos. De partij naast ons moest nog beginnen.

Peter – Marinus
Marinus liet zich weer verrassen in de opening. Ik kon met de loper schaak zetten op f7 in de 7e zet en hierna was het verdedigen. In het eindspel kwam het betere schaak maar door stuk achterstand en slechte positie kon ik de aanval afslaan en de overwinning pakken (1-0).

Lees meer

Vierde ronde interne competitie

Zes partijen in de interne competitie deze avond. Len was oneven en mocht dus vroeg terug richting Maasbommel. Hieronder de verslagen en de (enigszins verrassende) stand.

Kadir – James

In een mooie tactische partij wist Kadir met een sterke aanval het verzet van James te breken (1-0).

Arie – Marinus 1-0
Bij ons kwam een leuk koningsgambiet op het bord. Marinus pakte het (iets te?) voorzichtig aan, waardoor ik langzaam maar zeker wat dreigingen in de stelling kon brengen. Mijn e-pion kwam geïsoleerd te staan, maar bleek goud waard; Marinus moest zijn stelling wat verzwakken (f6) en er kwamen mooie loperlijnen open, resulterend in de winst van Pb8. Daarna een recht-toe recht-aan koningsaanval, waarbij alleen even een pionnetje naar voren moest vanwege mat op de achterste rij. Gelukkig op tijd gezien.

John – Stijn
John probeerde een loperoffer op h7 dat zorgde voor veel dreiging helaas wikkelde hij niet goed af en de stelling was weer in evenwicht .
Stijn liet daarna een stuk instaan en gaf meteen op 1-0

Lees meer