Ronde 2 seniorencompetitie

Zes partijen en een oneven koploper. Dat was het resultaat van de loting voor de tweede ronde van de interne competitie.

Hieronder vinden jullie de verslagen en uiteraard de nieuwe stand.

Thijmen Bakker – Wim Claus 1-0
We openen vandaag in de Petrov, waarbij beide centrumpionnen afgeruild worden en daarna rustig de stukken ontwikkeld worden. Na een penning van de loper en koning door Te1 kan ik Pg5 spelen om het loperpaar en een pion te winnen. Daarna ziet Wim een dreiging op zijn loper op e7 over het hoofd en kom ik een stuk voor te staan. Via een tiental zetten manoeuvreren komen we uiteindelijk in een gewonnen eindspel voor wit, waarbij ik met loper en paard tegen paard speel en pionnen kan gaan oppeuzelen. Dit is het sein voor Wim om de handdoek in de ring te gooien, en voor mij een mooie kans om na de marathon vorige week deze week vroeg in bed te liggen.

Lees meer

De competitie is gestart

Op vrijdagavond waren 13 schakers present voor de eerste ronde van de interne competitie. En we konden gelijk twee nieuwe gezichten verwelkomen. Nou ja, helemaal nieuw is Arie Kies niet voor ons, want tijdens de laatste rapidavond van vorig seizoen heeft hij al laten zien uit het juiste schaakhout te zijn gesneden. En om Thijmen Bakker een nieuwe schaker te noemen is ook bezijden de waarheid. Deze jonge ster (hij krikt de gemiddelde leeftijd bij de senioren flink naar beneden) heeft al een schaakverleden bij o.a. UVS en elders in het land. Maar voor onze club zijn het wat mij betreft twee aanwinsten; sterke schakers met potentie om het de gevestigde orde lastig te maken. Ik kijk nu al uit naar deze strijd!

Maar vanavond mochten ze tegen elkaar aantreden. En dat werd al een ware thriller (zie verslag verderop). Hieronder vinden jullie de verslagen en natuurlijk de eerste tussenstand.

Lees meer

Ronde 26 (3e periode ronde 8) en periodestand

Vanavond, 19 mei, de een-na-laatste ronde van de interne competitie. Len Brands deed goede zaken voor de periode.  Hij wist zelf te winnen van Peter Geurts (zie verslag hieronder) en directe concurrent Stijn Groot moest het onderspit delven tegen Alexander Boelen.

Hierna vinden jullie de uitslagen en de nieuwe stand (en periodestand).

Lees meer

Interne competitie ronde 24

Op de dag na Koningsdag waren negen spelers aanwezig in Mamre. Eddy was helaas oneven, maar kon toch een ‘oefen’partij spelen tegen een nieuwe schaker die binnen kwam lopen (heb helaas zijn naam nog niet opgevangen, maar begreep dat hij volgende week er weer bij is?!

Vier partijen dus. Hierna volgt het verslag van de partijen en uiteraard de nieuwe stand.

Lees meer

Seniorenavond ronde 21

Periode 3 ronde 3 werd vanavond gespeeld:

James-Marinus

Een goede opening van James met aanvallend spel. Maar Marinus kreeg de dame voor een witte loper. Uiteindelijk wordt James mat gezet op G2.

Len- Rijk Pieter
Een mooi affiche stond op het programma Len tegen RP. Een partij die gegarandeerd vuurwerk op het bord oplevert, maar helaas voor Len weet RP die partijen winnend af te sluiten. De partij van deze vrijdagavond kende na een wat aparte opening een leeg en open centrum. De centrumpionnen waren allemaal afgeruild. Een relatief leeg speelveld gaf Len de kans om de stukken lekker neer te zetten voor een dreigende aanval. Zoals gewoonlijk had RP alle trucjes van Len wel verdedigt, maar desondanks had Len een tempovoordeel behaald. Ondanks dat Len gevoelsmatig en ook daadwerkelijk beter stond kon hij de winnende voortzetting niet vinden. Len besloot remise aan te bieden en RP accepteerde. Een resultaat waar Len meer dan tevreden mee is, zeker na de vorm van afgelopen weken.
Stijn – Pieter
Ik mocht vandaag met wit tegen Pieter, een lastige tegenstander voor wie ik heel veel respect heb. Pieter was vroeger nog mijn schaakleraar, en nadat ik hem in de zomer versloeg heeft hij me een paar keer hard van het bord getikt dit seizoen. De laatste keer dat ik van hem won was dat met een reti, dus opende ik daar opnieuw mee. We speelden een meerendeel van de partij om het centrum, en hij kreeg vroeg een niet belangrijke pion cadeau. Lang speelde hij met een toren op de derde rij, die in combinatie met de dame funest had kunnen zijn maar ik wist de hele partij net genoeg te verdedigen. Uitijndelijk wist ik een gaatje in het harnas te vinden, loper a3 was funest voor de positie van Pieter nadat hij eerder zijn dame weg had gehaald om Stijn een gratis pion te gunnen. Hij probeerde nog door zijn toren weg te geven, maar toen Stijn met zijn koning weg kon lopen had pieter het gezien. Het was toen al mat in 2.

Ron – Peter
Na een gelijk opgaande opening wist Ron van een penning gebruik te maken en kon een Paard tegen een Toren ruilen. Het spel ging rustig verder en toen trapte Ron in zon’n zelfde penning. Na een aantal stukken geruuild te hebben, vonden beide heren het goed en werd tot remise besloten. 1/2 – 1/2.

 

Klik verder……

Lees meer

Seniorenschaak 17-03-23 periode 3 ronde 20

Len – Ron
Len en Ron ruilde veel stukken af. Het gevolg een eindspel met een toren, zwartveldige loper en paard. Beide heren zagen geen winnende voortzetting. Remise.

Stijn – Huub
Vandaag mocht ik tegen Huub spelen, een sterke tegenstander die er heel weinig heeft verloren dit jaar, waarom werd tijdens de partij duidelijk. Het werd geen lange partij, maar Stijn gaf ook al heel snel zijn loper weg voor een pion. Een paar zetten later maakte ook Huub echter een fout toen hij een slechte ruil maakte. Hij ruilde zijn dame, toren en een pion voor een paard en dame. Ook gaf hij Stijn een vrijpion. Een paar zetten later wist stijn met zijn toren de laatste toren van Huub aan te vallen, waarbij als Huub hem pakte Stijn nog een vrijpion zou krijgen die niet meer te stoppen was. Huub had het gezien, want 2 vrijpionnen vond hij toch te veel. Stijn won met wit, voor hem de eerste keer dit seizoen dat hij vanaf een achterstand alsog wist te winnen.

RP-Stan

Na een hele mooie partij mocht RP het punt bijschrijven.

Marinus-Pieter

Marinus speelde een zeer goede partij, helaas miste hij in eindspel en pionzet waardoor hij schaak kwam te staan met toren winst. Hij probeerde nog om tegenspel te bieden.

Lees meer

7e ronde periode 2 en periodestand

11 Schakers waren er 10 februari aanwezig en dus mocht Geert vandaag extra vroeg naar huis. De tien overgebleven schakers gingen voortvarend aan de slag. Hieronder de verslagen.

Marinus – Dick
Nadat Dick alles op mijn koningvleugel ingeze had verzuimde mijjn paard af te ruilen. Als verrassing ging de koninging op aanval. Na toch nog goede zetten van Dick moest hij opgeven en Marinus feliciteren met de overwinning.
Stan – Len
Stan mocht het deze avond met de witte stukken opnemen tegen Len. Stan opende d4 en na het ruilen van diverse stukken, kon Stan een pion op e6 nemen met schaak. Hierna volgde een periode waar Stan het initiatief had. Met een dame op h3 en paard op g4 dreigde Stan mat op h7. Twee paarden van Stan stonden sterk en dekte elkaar ook nog. Len kon enkel tegenhouden. Na wat geschuif zag Len de mogelijkheid om de paarden van Stan uit elkaar te spelen. Hierdoor kon Len 1 paard veroveren en deed zich de mogelijkheid voor om de dame met de toren te verbinden. Nadat Stan een giftige pion pakte op d4 was de partij gespeeld. Len kreeg mat achter de paaltjes op een presenteerblaadje. Na dame maal f2, moest kh1, volgde Df1+, Txf1, Tf1 #. Einde partij winst voor Len.

Lees meer