Halve finales kampioenschap en rapidavond

Vanavond werden de twee halve finales voor het clubkampioenschap gespeeld. RP speelde met wit tegen Stan en Len mocht met dezelfde kleur tegen Pieter aantreden.

Ondertussen werden door de overige aanwezige spelers (7 man sterk) een rapidtoernooitje gespeeld. Helaas oneven, dus elke ronde mocht een speler duimendraaien. Hierover ietsje later meer….

Lees meer

Laatste periodetitel een prooi voor Len

Met acht spelers en dus vier partijen was het wederom niet echt druk op de vrijdagavond. Len mocht tegen Wim en de andere kandidaat voor de derde periode, Stan, mocht tegen Leo aantreden. Alleen bij een nederlaag van Len had Stan nog een kans. Maar Len wist de buit keurig binnen te halen en pakte daarmee de derde periode. Hieronder alle verslagen, uitslagen en de eindstand.

Lees meer

Ronde 23 senioren

De derde periode loopt ten einde. Naast koploper Rijk-Pieter zijn er nog twee kandidaten voor de derde periode: Len en Stan. Len heeft vooralsnog de beste papieren, maar onmogelijk is het ook nog niet voor Stan, al mag hij waarschijnlijk wel de laatste ronde tegen Rijk Pieter spelen. We gaan het zien… Onder de stand vinden jullie ook de periodestand.

Er waren vanavond vijf partijen. Hierna vinden jullie de verslagen en de nieuwe stand.

Lees meer

Ronde 22 (periode 3, ronde 6)

Tien spelers, vijf partijen:

Stijn – Wim
Stijn en Wim speelde een vluggertje vanavond, zo vlug zelfs dat de partij al klaar was voordat de rest begonnen was. Na 8 zetten gaf Wim het al op, hij liet Stijn zelfs zien hoe het mat in 1 was. Stijn had het al gezien maar was te druk met noteren. De heren speelden nog 2 vriendschappelijke partijtjes die avond, maar de pot die telde was er een om te vergeten.

Lees meer

Ronde 5 van periode 3: vrijdag 3 mei 2024

Acht spelers aanwezig, dus vier partijen. Drie vlugge partijen en een lange(re); de eerste drie partijen waren al voor half 10 afgelopen, Stan en Arie waren als laatste aan het schaken; rond kwart voor elf viel daar de beslissing. Hieronder de verslagen en de nieuwe stand.

RP – Len
Dit affiche zorgt normaal gesproken voor een snelle pot, waarbij de bedenktijd van ondergeschikt belang is. In dit geval bleef het rustig en werd er vanaf zet 3 al nagedacht. Ook dit keer duurde de partij niet lang: na 8 zetten nam Len een pion op e4 met z’n paard. De vervolgzet De7 miste hij vervolgens, waardoor via Da4+ het paard op e4 viel. Een stuk minder en een hele krappe stelling met weinig bewegingsruimte. Een vlot einde volgde, 1-0.

Lees meer

Interne competitie ronde 4 periode 3

 

Len – Peter
Na een gelijkwaardige opening besloot Peter zijn paard op de achterste rij te plaatsen, zoals hij zelf al aangaf is dat geen goed teken. Len kon hier dankbaar gebruik van maken en gratis een dame winnen. Een aantal zetten later keerde het paard van Peter opnieuw naar de achterste rij, gevolg mat in 2 voor wit. Len wint. 1-0.
Arie – Freek
Een a-typische partij voor mij. De dames stonden na 6 zetten al naast het bord (en geen gambiet dit keer!). Freek schoof daarbij een pion iets te snel door, waardoor ik een erg vervelende pluspion op e5 kreeg. Door druk te blijven zetten, o.a. via de open d-lijn bleef zwarts damevleugel lang op slot staan, waardoor ik mooi kon aanvallen. Freek verdedigde zich erg goed, maar op het laatst werd de druk te groot. 1 – 0.

Huub – RP
het werd de partij die als laatste eindigde deze avond met nog 4 man publiek tot het einde. Logisch ook, want de gehele partij ging gelijkop, totdat er een eindspel op het bord kwam met aan beide zeiden Koning, Toren, Loper (van ongelijke kleur), Paard en 4 pionnen. Toen RP door een foutje ook nog een pion weggaf, leek een sensatie in de maak. Echter, Huub koos voor een verdere aanval i.p.v. eerst alle stukken weer veilig te brengen. Dit zorgde voor een half ingesloten toren. En ineens kreeg wit de ene penning na het volgende plagerijtje tegen. Eéntje was hem uiteindelijk te machtig dat hem zijn pion voorsprong kostte en enkele zetten later ook nog een stuk. Het uitspelen met een stuk meer bleek voor RP een koud kunstje en pakte zo toch nog een punt waar een remise over de gehele avond gezien een meer terechte uitslag zou zijn geweest.
Marinus-Pieter
een mooie schaakpartij waarbij Marinus een klein foutje maken in de opening. Hierdoor kon Pieter verder ontwikkelen en uiteindelijk voordeel te behalen door een penning op dame-toren.

Klik verder voor stand en uitslagen…….

Lees meer

Ronde 3 van periode 3 (ronde 19)

Zes partijen. Hierbij de verslagen, gevolgd door de stand.

Peter – Sander 0 -1

Na een zeer matige opening met zwart kon de toren op H8 geslagen worden door Peter en ws de koning van Sander niet meer veilig. Sander kwam terug in de partij door de koningin van Peter midden op het bord klem te zetten en met de toren en de loper de koning uiteindelijk schaakmat te zetten.

Lees meer

Ronde 18 (periode 3, ronde 2)

Een behoorlijk drukke schaakavond waarbij Stijn helaas oneven moest zijn. Zeven partijen waarvan helaas niet elke winnaar een verslag heeft aangeleverd. Maar hieronder de ingeleverde stukjes en natuurlijk de nieuwe stand.

Nero – Wim
De jongste tegen de oudste speler vanavond; een leuke pot die uiteindelijk eindigde in een terechte puntendeling.

Stan – Marinus
Stan speelde een damegambiet, maar Marinus pakte het pionnetje niet. Stan bouwde rustig zijn stelling op en ook aan de zwarte zijde leek er weinig aan de hand. Tot 10. …Pe4 de boel onder stroom zette. Marinus dacht het paard te kunnen dekken met zijn dame maar toen die werd verjaagd door de pion op c4 kreeg Stan een stuk cadeau. Vanaf daar was het verder drukken op de stelling voor wit. Even later dreigde Stan met Lh6 gelijk mat te geven op g7. En omdat Marinus vergat dit veld te verdedigen was het gelijk einde oefening (1-0).

Lees meer

Ronde 17 senioren

Peter – RP
Dat Peter de laatste tijd in vorm bewezen zijn recente uitslagen al. Met een 4e plek in de tweede periode en een 6e in de totaalrangschikking was het een waardige uitdager voor RP. Na een wat agressieve opening miste Peter echter een kwaliteitsverlies, of zouden we het een offer kunnen noemen? De witte stukken drukten immers door op de zwarte koningsstelling. Na nog een extra stukoffer kwamen er nog wat kleine geintjes in de stelling. Echter RP doorzag alles en pareerde met een counteraanval. Na het witte dameverlies gaf zwart op, 0-1.

Wim – Ron
Een leuke, spannende, gelijkopgaande partij. Ron zette de damevleugel vast en probeerde via de koningsvleugel de aanval in te zetten. Wim kwam onder druk te staan maar pareerde de aanval goed. Totdat hij met zijn dame een verkeerd zet deed en een stuk verloor. Wim gaf meteen op, 0-1.

Len – Stan
Len begon voorzichtig, té voorzichtig naar mijn mening. Want meestal is Len juist een aanvallend ingesteld speler die graag voor zijn kansen gaat. In de partij bleek dat Len voorzichtig bleef spelen waardoor ik mijn aanval rustig kon opzetten en steeds weer wat meer dreiging in de stelling bracht. En toen Len toch een pion naar voren schuifde bleek dat een onvervalste blunder; zijn toren ging verloren. Len knokte nog even tegen, maar zo’n voordeel geef ik (meestal dan toch, hè Pieter?), niet meer weg (0-1).

Lees meer

Nu wel ronde 16 senioren competitie en eindstand periode 2

Freek – Wim
Een partij van veel ruilen die eigenlijk remise moest worden, draaide om toen zwart over het hoofd zag dat de zwarte toren, die zijn loper moest verdedigen, tegelijkertijd ook mat achter de paaltjes verdedigde. De zwarte loper viel gratis door de matdreiging, en later dwong wit een torenruil af. Hierdoor kon de overgebleven witte loper ongehinderd zijn gang gaan. Toen de zwarte pionnen verloren stonden en een promotie door wit onvermijdelijk was, gaf zwart het spel op. 1-0

Peter – Stijn
Een korte en snelle partij waarbij veel pionnen en stukken geslagen werden. In de 26e zet kon Peter promoveren. Tegen twee dames was Stijn niet opgewassen (1-0).

Len – Thijmen
In de laatste wedstrijd van ronde 2 moest Len het opnemen tegen Thijmen. Een partij waarbij wit voorzichtig opende, waardoor het op een gegeven moment schuiven werd. De stelling suste een beetje in slaap en er gebeurde weinig, totdat Len een kans zag tot het slaan van de pion op f7 met zijn paard. De koningstelling van zwart kwam wat open te liggen waarvan Len heel goed gebruik maakte. Middels een aftrek en dubbelschaak kon Len de witte dame offeren om zo mat met het paard te zetten (stikmat) 1-0.

RP – Ron
Een leuke strategische pot, waarbij Ron een aanvallend tactisch geintje in het middenspel miste. Het had een pion voorsprong opgeleverd. Geluk voor RP die de rest van de partij zocht naar een zwakte bij zwart, maar die nauwelijks vond.
Uiteindelijk was er dan toch een geisoleerde zwarte pion waar RP op kon gaan drukken. Na een remise-achtige stelling met alleen een de Koningen, de beide zwartveldige lopers en 6 pionnen voor wit en 5 voor zwart, ging RP er op het nippertje toch met de winst vandoor.

Lees meer