IJSCO-succes voor Tornadojeugd in Elst

Zaterdag 29 oktober stonden vijf Tornado-sterren rond half 12 klaar om te vertrekken naar Elst voor het eerste IJSCO-toernooi van De Elster Toren. Nadat ook ondergetekende zich had gemeld (te laat, te laat ik weet het), konden we vertrekken.

Na een reis met een korte omleiding vanwege wegwerkzaamheden arriveerden we precies op tijd ‘Onder de toren’… Het was te merken dat het de eerste keer was voor de Elster schaakclub dat ze een IJSCO-toernooi organiseerden, want er waren wat opstartproblemen met de indeling. Maar toen die achter de rug waren, konden onze spelers rond 1 uur van start op het bord met de 64 velden. Hieronder een verslag van hun prestaties. Klik HIER voor het bekijken van de foto’s.Ik begin met onze debutant: Mees Koopman. Pas een paar maanden bij de club, maar toch al zo enthousiast dat hij graag meewilde naar Elst. Hij mocht aantreden in groep 11. Gelukkig was papa er ook bij om hem af en toe te steunen, want hij vond het toch wel erg spannend, zo’n eerste toernooi. maar Mees liet al snel zien uit het goede schaakhout gesneden te zijn. Na een zenuwachtige start wist hij in negen partijen toch maar mooi drie keer de winst te pakken. Een prima prestatie hoor, Mees! Ga je de volgende keer weer mee?
In groep 9 maakte Len zijn opwachting. Na een wat stroeve start met anderhalf uit 3 ging het opeens van een leien dakje. Met een matcombinatie met dame en loper (néé, niet het herdersmatje), boekte Len drie keer op rij succes en stoomde hij zo op naar de koppositie.  Helaas ging het daarna iets minder, maar met 5,5 punt uit 8 leek een 2e plaats mogelijk, zeker gezien de tegenstander, die toch een stukje lager stond. Maar de zenuwen speelden Len helaas parten en hij verloor zijn laatste pot. Een gedeelde derde plek met drie (!) andere spelers was wat restte. Doordat Len tegen de andere spelers met evenveel punten het beste onderlinge resultaat scoorde, mocht hij bij de prijsuitreiking alsnog de derde prijs in ontvangst nemen. Proficiat Len!

Michiel van Deursen had duidelijk zijn dag niet. In de eerste partijen ging hij in een mooie positie door de klok. Op een of andere manier lukte het daarna ook niet meer om in de winning mood te komen. Slechts 1,5 punt uit 9 potjes schaken is voor Michiel toch wel mager. Nu was de tegenstand in groep 7 ook wel pittig, maar toch… Hoe dan ook, ik twijfel er niet aan dat Michiel zijn doelstelling voor dit seizoen (‘ik wil dit seizoen drie bekers winnen’, vertrouwde hij me tijdens het toernooi toe) nog gaat halen!
In groep 5 deed Coendert wat hij ook in de interne competitie én zelfs de snelschaakcompetitie al sinds het begin van het seizoen doet: winnen! Na een nederlaag in de eerste ronde tegen een sterke schaker uit Arnhem (?) bond hij zijn tegenstanders één voor één aan zijn zegekar. Tot aan de 6e ronde deed ook Pablo, de schaker waarvan Coendert in ronde 1 verloor, hetzelfde, maar toen deze een half puntje liet liggen, rook Coendert de overwinning. Met een mooie combinatie wist hij in de laatste partij de dame van de tegenstander te veroveren en deze was toen zo teleurgesteld dat hij de partij maar opgaf. Met 6 uit 7 bleef Coendert de concurrentie uiteindelijk ruim voor. Een mooie beker én natuurlijk  de 1e plaats was zijn deel. Een prima prestatie die smaakt naar meer, of niet Coendert?
Tenslotte was daar onze die-hard schaakfan Terrell. In groep 4, bij de grote jongens zou ik bijna willen zeggen, maar dat is hij inmiddels zelf ook toch al, mocht hij zijn schaakkunst vertonen. Na een goed begin liep het toch minder. De tegenstanders worden natuurlijk ook wel steeds sterker als je in een hogere groep komt te spelen, dat is logisch. Met 3 uit 7 speelde Terrell geen rol van grote betekenis in deze groep. Opvallend was wel dat in deze groep twee dames met de hoofdprijzen aan de haal gingen. Geen beker voor Terrell dit keer, maar als ik hem een beetje ken (en dat durf ik onderhand wel te beweren), dan grijpt hij ongetwijfeld nog ergens dit seizoen zijn kans en pakt weer een prijs.
Met twee bekers op vijf schakers (40%!) reden we rond half 6 tevreden richting het land van Maas en Waal. Ik vond het in ieder geval weer een gezellige middag en ben zeer tevreden met de resultaten. Ik zou willen besluiten met de woorden: ‘Op naar het volgende toernooi!’
De link naar de foto’s volgt z.s.m.
Stan Jacobs
jeugd coördinator sv Tornado