Info Jeugdschaken

Van september tot juni wordt er elke vrijdagavond schaakles gegeven aan de jeugd.
De lessen worden gegeven in:

MAMRE
Kattenburg 59
6651AM Druten

Al kun je helemaal niet schaken, dan kun je het leren bij Tornado. Maar ook als je al wat weet over de loop van de stukken, ben je van harte welkom om meer te leren en om tegen andere schakers te spelen. Je leert het beste schaken door het veel te doen!

Tornado geeft les aan de absolute beginner (vanaf 6 jaar) maar ook aan de gevorderde schaker. Op elk niveau (tot en met Stap 5, zie verder) heeft Tornado jou wat te bieden.

Wil je (beter) leren schaken? Neem dan contact op met iemand van het bestuur. De telefoonnummers en mailadressen vindt u onder Contact.

De lestijden zijn van 18.45 uur – 20.00 uur.
In de schoolvakanties is er voor de jeugd geen schaaktraining. Op de kalender staat alle informatie over de lesactiviteiten.

Je krijgt elke week ongeveer een half uurtje/drie kwartier les en daarna speel je wedstrijden. Dit kan zijn in de onderlinge jeugdcompetitie of een andere schaakvorm of zelfs een klein toernooitje.

De schaaklessen worden gegeven door gediplomeerde trainers en/of mensen die al jaren schaakervaring hebben. Ze leggen je de schaakregels uit aan de hand van de Stappenmethode. Ook maken we sinds dit jaar gebruik van Chessity. Dit is een on-line schaaklesprogramma. Elk jeugdlid krijgt een account op deze site, zodat hij/zij thuis kan oefenen.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar, maar we beginnen meestal met kinderen van groep 4 van de basisschool. Kinderen uit andere groepen zijn natuurlijk ook van harte welkom, als je maar een beetje kunt lezen.

Het lidmaatschap kost €70,-  voor een heel jaar en daarvoor krijg je:
* circa 40 weken schaaklessen van een schaakleraar
* iedere les een beker limonade
* een mooi schaakblad van de Nederlandse schaakbond
* een account bij Chessity (jaarabonnement)

Verder kun je:
* meedoen aan jeugdschaaktoernooien (de zogenaamde IJSCO-toernooien)

Als je goed mee doet kun je al na een jaar examen doen en een écht stappendiploma halen. Ook via Chessity zijn er al examens af te leggen! Je begint met een diploma voor stap 1 en je kunt door tot en met Stap 6. Overigens geven we bij Tornado maar les tot en met stap 5. Daarna zijn er nog twee stappen voor de hele goede schakers, voornamelijk door middel van zelfstudie.
Maar wees gerust, als je een diploma voor stap 4 hebt gehaald dan win je zelfs van je schaakleraar hoor!

Vanaf Stap 3 (ongeveer) is het ook al mogelijk om mee te doen aan de seniorencompetitie. Zij spelen iedere vrijdagavond vanaf 20.00 uur. Natuurlijk wordt er wel eerst overlegd met je ouders of je tenminste tot 21.30 – 22.00 uur mag blijven. Want de partijen duren dan meestal toch al wat langer dan bij de jeugd. Ook de senioren spelen op de zelfde locatie; de Kubus. De avonden zijn vrij toegankelijk en ook volwassenen (lees: ouders) kunnen vrijblijvend een kijkje nemen of een potje schaak komen spelen.

Geïnteresseerden, die deel willen nemen aan een van de nieuwe of bestaande activiteiten voor jeugd van Tornado kunnen nu al contact opnemen met de jeugdcoördinator of met een van de bestuursleden.