Info Jeugdschaken

Schaakvereniging Tornado beschikt over een aantal gediplomeerde schaaktrainers, die zijn opgeleid door de KNSB, de Schaakbond.
Er wordt elke week lesgegeven en daarna is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de jeugdcompetitie of stappencompetitie. Dus gewoon lekker schaken om het geleerde in de praktijk te brengen.
Deze activiteiten vinden plaats in:

MAMRE (naast de Protestantse kerk)
Kattenburg 59
6651AM Druten

Al kun je helemaal niet schaken, dan kun je het leren bij Tornado. Maar ook als je al wat weet over de loop van de stukken, ben je van harte welkom om meer te leren en om tegen andere schakers te spelen. Je leert het beste schaken door het veel te doen!

Tornado geeft les aan de absolute beginner (vanaf 6 jaar) maar ook aan de gevorderde schaker. Op elk niveau (tot en met Stap 5, zie verder) heeft Tornado jou wat te bieden.

Wil je (beter) leren schaken? Neem dan contact op met iemand van het bestuur. De telefoonnummers en mailadressen vindt u onder Contact.

De schaaklessen worden op vrijdag gehouden van 18:45 uur tot 20:00. Tot ongeveer half 8 wordt er les gegeven en daarna wordt er geschaakt.
In de schoolvakanties is er voor de jeugd geen schaaktraining. Onder het kopje Jeugd staat alle informatie over de lesactiviteiten en de competities. Op de kalender staat de exacte planning.

De schaaklessen worden gegeven door gediplomeerde trainers en/of mensen die al jaren schaakervaring hebben. Ze leggen je de schaakregels uit aan de hand van de Stappenmethode. Ook maken we gebruik van Chessity. Dit is een on-line schaaklesprogramma. Elk jeugdlid kan een (gratis) account krijgen op deze site, zodat hij/zij thuis kan oefenen.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar, maar we beginnen meestal met kinderen van groep 4 van de basisschool. Kinderen uit andere groepen zijn natuurlijk ook van harte welkom, als je maar een beetje kunt lezen.

Het lidmaatschap kost €70,-  voor een heel jaar en daarvoor krijg je:
* circa 40 weken schaaklessen van een schaakleraar
* iedere les een beker limonade
* een lidmaatschap van de Nederlandse schaakbond (KNSB)
* een account bij Chessity (jaarabonnement)
* schaken tegen andere kinderen in de jeugd- of stappencompetitie

Verder kun je:
* meedoen aan jeugdschaaktoernooien (de zogenaamde GP-toernooien)

Als je goed mee doet kun je al na een jaar examen doen en een écht stappendiploma halen. Ook via Chessity zijn er al examens af te leggen! Je begint met een diploma voor stap 1 en je kunt door tot en met Stap 6. Overigens geven we bij Tornado maar les tot en met stap 5. Daarna zijn er nog twee stappen voor de hele goede schakers, voornamelijk door middel van zelfstudie.
Maar wees gerust, als je een diploma voor stap 4 hebt gehaald dan win je zelfs van je schaakleraar hoor!

Vanaf Stap 3 (ongeveer) is het ook al mogelijk om mee te doen aan de seniorencompetitie. Zij spelen iedere vrijdagavond vanaf 20.00 uur. Natuurlijk wordt er wel eerst overlegd met je ouders of je tenminste tot 21.30 – 22.00 uur mag blijven. Want de partijen duren dan meestal toch al wat langer dan bij de jeugd. Ook de senioren spelen op de zelfde locatie; in Mamre. De avonden zijn vrij toegankelijk en ook volwassenen (lees: ouders) kunnen vrijblijvend een kijkje nemen of een potje schaak komen spelen.

Geïnteresseerden, die deel willen nemen aan een van de nieuwe of bestaande activiteiten voor jeugd van Tornado kunnen nu al contact opnemen met de jeugdcoördinator of met een van de bestuursleden.