Tornado 4 komt net niet voorbij SMB7

door Thijs Banken

Tornado kwam tegen het team uit de Keizerstad na een uur spelen al op achterstand doordat Marc Fluit op het laatste moment verstek moest laten gaan. Dit betekende een reglementaire winst voor diens tegenstander Isai  Zorlu. Wim Nijs kon echter kort daarna op het derde bord met de witte stukken de stand gelijktrekken. Tegenstander Boaz Moerman onderschatte de mogelijkheden van Wim om door zijn verdedigingslinie te breken. Gebruikmakend van  één ver opgerukte  raadsheer en één paard wist Wim de zwarte koning te verschalken. De jeugdige SMB-er was overbluft en waarschijnlijk zal hetzelfde hem geen tweede keer overkomen.

Thijs Banken had aan het tweede bord ook geen moeilijke avond. Adrien Fredon verzuimde in het begin van de partij zijn paard uit de penning te halen en dat foutje kwam hem al gauw duur te staan. Veld e4 was ongedekt en na dame-afruil won Thijs een volle toren. Adrien probeerde nog met de moed der wanhoop gevaar te stichten in de zwarte gelederen, maar Thijs liet zich niet van de wijs brengen en dwong de witspeler even later tot overgave.

Tornado stond daarmee op voorsprong en leek met de volle buit uit Nijmegen te kunnen vertrekken, temeer omdat de stand bij Geert Smulders-Dinh –Alexander Greefhorst er remiseachtig uitzag. Beiden hadden alleen nog het loperpaar en een gelijk aantal pionnen. Toch was de Tornado delegatie er niet geheel gerust op. Eén klein foutje en je kunt meteen verloren komen te staan. Geert bood wijselijk remise aan, maar teamcaptain Alexander besloot voor de laatste kans te gaan om zijn team op gelijke voet te brengen met Tornado.

Wim en Thijs zochten in de tussentijd afleiding aan de bar in het activiteitencentrum, waar het Nederlands voetbaldrama tegen Tsjechië zich voltrok. De gemoedsrust werd er niet beter van en teamcaptain Thijs besloot om opnieuw te kijken hoe Geert het er van afbracht. Geert had in de tussentijd zijn remiseaanbod nog eens herhaald, maar Alexander wilde niet ingaan op het aanbod en na een kleine misrekening kwam Geert in zetdwang. Hij moest met lede ogen toezien hoe de zwarte koning een tempo voorlag op de zijn koning en de pion opslokte die de doorgang van een zwarte pion naar het promotieveld verhinderde. Geert besloot het onvermijdelijke niet af te wachten en gooide de handdoek in de ring. Met het eindresultaat kunnen we toch niet ontevreden zijn, al had ongetwijfeld  meer  ingezeten wanneer Marc er wel bij was geweest.

Uitslag SMB 7-Tornado 4 2-2