Bloedstollende match Bernard bezorgt Tornado winst

Voor het eerst in de geschiedenis neemt Tornado deel aan de 3 Provinciën Competitie. Vijf schakers van De Vrijpion uit Boxmeer namen het –in bordvolgorde- op tegen Bernard, John, Peter, Jurjo en Geert. Alleen de partij van Bernard tegen Luuk Saris was nog gaande bij een stand van 2½ -1½ in het voordeel van Tornado.

Het was een bloedstollende slot, waarbij een mat in 2 door de opponent van Bernard over het hoofd werd gezien. Op bord 2 kwamJohn Alblasmet stukverlies uit de opening, maar tot zijn verbazing bood Jos Rongen in de eindfase toch maar remise aan uit angst voor de Dame van John, die dreigde binnen te vallen op de zevende rij van zwart. Kort daarna kon Jurjo het eerste winstpunt binnen slepen. Een dubbele aanval van de Loper op Dame en Toren leverde een volle Toren winst op. Toen het overwicht te groot werd gaf Jan van den Bergh zich gewonnen.Peter Geurtsspeelde een gelijk opgaande partij tegen Wim Kempen, totdat hij pardoes een stuk weg gaf. Opgave  en een gelijke tussenstand van 1½ -1½. Geert viel deze avond in voor Tycho en wist Henk Smale het vuur na aan de schenen te leggen. De druk werd als maar groter, maar de tegenstander bleef doorspelen en ook de achterkant van het notatievel werd volop benut. Na promotie van een pion stonden er plots 3 Torens van Geert op het bord in plaats van Dame en twee Torens. Kort daarna was een gelijk spel in elk geval zeker door de winst van Geert.

 

Luuk Saris enBernard Lippens maakten er een uitermate spannend slot van, waarbij Bernard uiteindelijk zijn opponent aan de zegekar bond. Dat het ook anders had kunnen aflopen met een gelijke eindstand is reeds vermeld. Bernard forceerde een eindspel met twee Torens tegen een Dame en wist de partij tegen middernacht toch nog in zijn voordeel te beslissen. Eindstand: 3½ -1½ in het voordeel van Tornado.

Plaats een reactie