Valse start eerste OSBO-team

Vrijdag 26 oktober mocht ons eerste team eindelijk van start in de 3e klasse. Vorige week deden enkele spelers al ervaring op in de 3-provinciëncompetitie, maar dít was het echte werk. Het team verscheen in een sterke opstelling aan de start: met Jan de Haas op het eerste bord, Bernard Lippens op 2, John Alblas, klasse-topscoorder van vorig jaar op bord 3, Dick Jansen achter de witte stukken op bord 4 en de onderste borden bezet door respectievelijk Eddy van de Eeckhout (5) en Thijs Banken (6). Het jeugdteam van Het Kasteel uit Wijchen was echter niet onder de indruk en speelde fris van de lever.

Omdat Eddy al na enkele zetten zijn dame weggaf tegen jeugdspeler Bas Koster, begon Tornado al gelijk in mineur. Eddy probeerde het nog even, maar gaf toen de ongelijke strijd toch op. Ook Thijs had het moeilijk, tegen Bas’ broer Chiel. Hij kwam met wit slecht uit de opening en wist die achterstand niet meer goed te maken. Chiel gaf hem geen kans en dit betekende de 0-2 voor het Kasteel. Gelukkiger was Dick Jansen: hij wist teamcaptain Simon van Dijk, ook een zeer talentvolle jeugdspeler uit Wijchen, sterk onder druk te zetten en houden. Ondanks verwoede pogingen en zeker ook enkele kansen, wist Simon het niet te bolwerken tegen onze ervaren rot: 1-2.

De eerste drie borden moesten het dus gaan redden. Maar aan bord 3 had John een moelijke avond. Hij verloor weliswaar maar een nietig pionnetje, zijn tegenstander,  Kaz Haans, wist dit echter kundig uit te bouwen tot een gewonnen eindspel. Daarin moest John nog een pionnetje geven en kon tenslotte de overmacht niet meer aan in het (pionnen)eindspel (1-3).
Bernard Lippens vocht een prachtig gevecht uit met Leo van Dijk. Hoewel Bernards aanval erg gevaarlijk leek, wist Leo vakkundig de gaten dicht te houden en Bernard moest, na twee eerdere remiseaanbiedingen geweigerd te hebben, toch berusten in een puntendeling. Daarmee was het resultaat aan het topbord, tussen de Wijchense schaker Henk Rutten en onze Jan de Haas niet meer van belang voor de uitslag: de nederlaag was een feit. Maar het was wel een zeer spannende partij. Jan leek de winst te gaan halen door een fraaie kwaliteitswinst. Maar Henk verweerde zich taai, kroop door het oog van de naald vanwege de dreigende tijdsoverschrijding, maar wist toch het smalle pad naar remise te bewandelen. Toen Jan, zelf ook in tijdnood, ook nog eens de gewonnen kwaliteit terug moest geven, was een tweede puntendeling niet meer dan logisch.

Met een 2 -4 overwinning konden de Wijchense schakers de thuisreis aanvaarden. Voor de Tornado-schakers rest slechts de gedachte dat het de komende wedstrijden beter moet. Maar dat gaat ook zeker gebeuren, daarvan ben ik overtuigd!

Namens team 1, Stan Jacobs (non-playing supporter)

Plaats een reactie