Tornado 1 speelt zich veilig

Donderdag 14 maart mocht het eerste team aantreden in Oosterbeek tegen het eerste team van OPC. Het werd een spannende avond… Het begon allemaal positief. Na een kleine twee uur spelen wist John Alblas aan bord 3 het eerste punt binnen te brengen. Met wit wist hij een mooie aanval met loper, dame en toren op de lang gerokeerde koning van zijn tegenstander op te bouwen. De tegenstander kon kiezen tussen zijn dame afgeven of mat gezet worden. Hij koos ervoor zijn koning om te leggen (dus toch een derde optie 😉 ). Iets later bracht Bernard (bord 2) een half punt binnen. In een gelijke stelling was er voor beide spelers geen winst meer te behalen. Tussenstand dus 1,5 – 0,5 voor Druten.

Op de andere borden leek het echter zwaar te gaan worden. Alleen Jan de Haas had op eerste bord een gelijkwaardige stelling. Eddy van den Eeckhout stond weliswaar gelijk, maar zijn tegenstander had het initiatief. Met nog beide torens, zeven pionnen en een loper elk was het lastig in te schatten wat er ging gebeuren. Dick Jansen leek aan bord 5 langzaam maar zeker door zijn Oosterbeekse opponent weggedrukt te worden. Dick koningsvleugel was ernstig verzwakt en de zwarte pionnen leken daar op een vrije doortocht te gaan. Maar Dick is een taaie en had allerlei complicaties ingebouwd. Stan Jacobs had het aan bord 6 ook niet makkelijk. Hoewel de stelling qua materiaal in evenwicht was, leek de aanval van Herman Molendijk sterker.

Even na elven moest Eddy capituleren; tegenstander Albert Kroon wist eerst een pionnetje te snoepen en kwam na een gunstige ruil dusdanig goed te staan dat er voor Eddy geen redden meer aan was (1,5 -1 ,5). Nog drie partijen waren bezig en daar bleef het spannend. Het duurde tot bijna middernacht voordat aan alle spanning een einde kwam. Hoewel Dick erg slecht stond bood de tegenstander remise aan. Met nog maar enkele minuten op zijn klok zag Hans Verburg geen winstkansen meer. Ook Jan kwam remise overeen. Na allerlei schermutselingen op zowel Jan’s koningsvleugel als de damevleugel van tegenstander Alexander de Roo bleef een gelijk eindspel over (2,5 – 2,5 dus). Aan bord 6 moest de beslissing vallen. Stan had in eerste instantie een pionnetje moeten weggeven, maar wist dit weer terug te pakken. De tijd werkte echter in zijn nadeel; er stonden nog slechts twee minuten op zijn klok (en ongeveer vijf op die van de tegenstander). Daarom bood Stan remise aan. Omdat beide teams aan een gelijkspel genoeg hadden werd het remise aanbod aanvaard en was de 3 – 3 eindstand een feit.

Met zes punten uit evenzovele rondes is Tornado veilig. In de laatste ronde wacht PION uit Groesbeek. Tot nu toe staan zij met slechts 1 punt onderaan, maar ze spelen deze week nog tegen de nummer eennalaatst, Millingen. We gaan het afwachten. Over drie weken, op vrijdag 4 april is de ontknoping bij het Kasteel in Wijchen!

Namens team 1,
Stan Jacobs

2 gedachten over “Tornado 1 speelt zich veilig”

Een reactie plaatsen