Fraaie zege Drie-Provinciënteam

Dinsdag 19 maart mocht het 3PC-team aantreden in en tegen Bergen (L). Helaas moest Bernard Lippens verstek laten gaan vanwege ziekte. Gelukkig was Harry Bergsma bereid om de opengevallen plaats op te vullen, zodat we toch met vijf spelers de verre rit konden maken. Met zijn allen in de auto van RP scheurden we over de A73 het donkere Limburg binnen…

De opstelling voor deze avond: Bord 1: Rijk-Pieter, Bord 2: Stan, Bord 3: Geert, Bord 4: Pieter en Bord 5: Harry.
Na ruim anderhalf uur spelen werden de contouren van een mooie avond duidelijk: Rijk-Pieter, Stan en Harry stonden  comfortabel, Geert en Pieter gingen nog gelijk op. Nergens echte kopzorgen, dat is wel eens anders geweest.

En inderdaad duurde het niet lang voor het eerste punt binnen was; een klein kwartier later was het Harry Bergsma die de primeur had en het eerste punt binnenroeide. Hij wist in het middenspel zijn tegenstander met een vervelende penning te confronteren. Ondanks verwoede pogingen kwam Maris van Riswick (geen familie van de Drutense burgervader voor zover wij hebben kunnen nagaan) hier niet meer onderuit. Harry haalde gedecideerd met zijn dame enkele pionnetjes op en brak daarmee de hele koningsstelling van Maris af (1-0).

Daarna was het even wachten, maar Rijk-Pieter maakte geen fouten. Jack Stevens probeerde voor de vorm nog wel wat tegenwerk te geven, maar eigenlijk stond hij na een zet of acht al verloren (2-0). Rijk-Pieter bewijst dat hij dit seizoen met wit onverslaanbaar is!
Ook Stan behield, net als RP, zijn ongeslagen status. Hoewel hij met zwart slecht uit de opening kwam, wist zijn opponent hier geen doorslaggevend voordeel te halen. Tegenstander Mark Huberts dacht met een loperoffer op h6 een eeuwig schaak te kunnen bereiken, maar Stan bewees zijn ongelijk. Eerst nam Stan dankbaar het cadeautje in ontvangst en vervolgens hield hij de wat opengespeelde koningsvleugel keurig dicht met loper, dame en toren (en een dapper pionnetje). Nadat de dames afgeruild waren, bleef er geen witte aanval meer over en gaf Mark zich gewonnen (3-0). De overwinning was daarmee rond elf uur al binnen.

Maar op de laatste twee borden werd nog volop strijd geleverd. Geert meende met een tijdelijk loperoffer een pion te winnen, maar hij overzag een tussenzet van tegenstander Jack Vossen. Die stond dus zomaar pardoes een stuk voor. Weliswaar had Geert daarvoor een extra pion, maar deze geisoleerde pion werd net zolang aangevallen totdat hij kon worden opgepeuzeld. Daarna was er voor Geert geen redden meer aan (3-1).

Als laatste waren de twee Pieten bezig. Onze Pieter van Dijk maakte zijn 3PC-debuut aan bord 4. Tegenstander Piet van der Deyl was zeker geen makkelijke partij. Maar in een eindspel met een paard extra leek Pieter toch voor de winst te kunnen gaan. Hij maakte hierbij echter een misrekening. Gelukkig voor onze Piet zag Bergense Piet niet dat hij eenvoudig het stuk terug kon winnen en daarmee een remise kon veiligstellen. In plaats daarvan gaf hij Pieter een hand om hem te feliciteren met de overwinning. Dus de einduitslag is 4-1 geworden!

De tweede overwinning, na drie nipte nederlagen (2-3). Dus het werd ook wel weer tijd.
Op vrijdag 19 april is de laatste wedstrijd: thuis tegen Grave.

Plaats een reactie