Verrassingen in de bekercompetitie

De eerste schaakavond van 2016 bracht gelijk vuurwerk in de bekercompetitie. Er stonden enkele mooie partijen op het affiche. Zo mocht regerend clubkampioen en bekerhouder Rijk-Pieter zijn krachten meten met Stan Jacobs en vochten Jan de Haas en Geert Smulders-Dinh ook een verbeten strijd uit op het schaakbord. Marcel Lever mocht zijn eigen pupil Michiel van Deursen ‘een extra lesje leren(?)’ en Peter Geurts, die zich pas afgelopen week kwalificeerde, kreeg John Alblas tegenover zich. Ook Rob van der Spek en Bart van Enckevort mochten dankzij hun goede prestatie in de eerste ronde nu met elkaar de strijd aan.

Maar eerst werd de kleurloting op ouderwetse wijze verricht door wedstrijdleider Stan Jacobs. Dit leidde tot onderstaande resultaten (eerstgenoemde speler heeft wit):

Rob van der Spek – Bart van Enckevort
Stan Jacobs – Rijk-Pieter Hofstede
Marcel Lever – Michiel van Deursen
Ton Wouters – Wim Claus
Peter Geurts – John Alblas
Kadir Arslan – Thijs Banken
Geert Smulders-Dinh – Jan de Haas
Frans van Wezel – Pieter van Dijk

Omdat enkele spelers zich vooraf hadden afgemeld werden uiteindelijk vijf partijen gespeeld. Een korte en zeer subjectieve bespreking:

Geert en Jan speelden op het leerplein en leken in een gelijkwaardige stelling op weg naar een spannend middenspel, maar Geert overzag een dubbele aanval van Jan die hem gelijk een toren kostte. Geert zag het zinloze van verder spelen in en gaf Jan sportief de hand.

Michiel van Deursen begon goed aan de wedstrijd tegen Marcel, maar koos ergens in het middenspel toch niet de beste voortzetting. En daar maakte Marcel dankbaar gebruik van. Zonder al teveel moeite wist hij de overwinning over de streep te slepen.

Bart en Rob leverden een heroïsche strijd. Bart veroverde een voordeeltje en speelde dat als een ervaren prof naar een gewonnen eindspel. Rob spartelde nog lang tegen, maar uiteindelijk boog hij het hoofd. Een verrassende en superknappe prestatie van deze jongste deelnemer aan deze bekercompetitie. Sterker nog, niet eerder wist een jeugdspeler de kwartfinale te bereiken.

Van de partij tussen Peter en John heb ik helaas niet veel gezien. Ik zag wel een heftige strijd met veel stukken op een open centrum. John bewees dat ervaring uiteindelijk toch de doorslag geeft. Of misschien eisten de inspanningen die Peter moest leveren om Ronald den Ouden eerder deze week te verslaan toch hun tol? Hoe het ook zij, John mocht de felicitaties en de invitatie voor de kwartfinales in ontvangst nemen.

De langste en laatste partij van de avond ging tussen Stan en Rijk-Pieter. In een Siciliaanse partij leek RP met zwart dankzij een penning een stuk te gaan winnen, maar een (zeldzaam) rekenfoutje leverde in plaats daarvan Stan twee pionnetjes op. Net iets te laat bracht RP met de rokade zijn koning in veiligheid.
Eerder in de gewone competitie wist Stan eenzelfde voordeel niet te benutten, maar deze avond lukte het hem wel. Ondanks gedegen spel van Rijk-Pieter hield Stan het hoofd koel en bezorgde onze sterkste clubspeler een zeldzame nederlaag. Dit betekent dus dat we aan het eind van het seizoen een nieuwe bekerhouder kunnen gaan verwelkomen!

De overige drie partijen zullen in onderling overleg gespeeld gaan worden. De kwartfinales worden gespeeld op Goede Vrijdag, 25 maart!