Geen nieuwe bekerstunt voor Tornado 1

Afgelopen zaterdag, 16 april, speelde het eerste team hun derde rondepartij in de strijd om de OSBO-cup tegen Rokade 1 uit Lichtenvoorde. Voor de derde keer een uitwedstrijd, dus dat betekende dat onze heren al tegen het eind van de ochtend, rond kwart over 11, afreisden richten de Achterhoek.

De tegenstander uit Lichtenvoorde strijdt nog om de koppositie in de eerste klasse en zal waarschijnlijk komend jaar weer promotieklasse mogen spelen. Een zware kluif dus voor Rijk-Pieter, Jan, John en Stan. Toch gingen de mannen vol goede moed op pad. Na een voorspoedige reis waren zij ruim op tijd in het speellokaal, een zaal van café het Zwaantje. Een prima accommodatie en we kregen een bijzonder vriendelijke ontvangst.
Ook onze tegenstanders waren vriendelijke en gezellige mensen, waarmee we vooraf nog even hebben gepraat over kampioenskansen en de verwachtingen van deze middag. Rijk-Pieter, die vooraf al droomde van een nieuwe stunt, wilde vooral niet te vroeg weer naar huis toe moeten en dat gevoel hadden de andere Tornadospelers ook.

Rond 13 uur werden de klokken ingedrukt en kon de strijd beginnen. Stan had op het eerste bord in Nick Mulder een tegenstander van formaat. Met een rating die ruim 500 punten hoger lag, mochten er geen wonderen van onze kopman verwacht worden. En dat kwam ook uit. In een vervelende opening  kwam Stan al gelijk gedrukt te staan en door zetomdraaiing werd die druk alleen maar groter. Uiteindelijk moest hij na een dappere strijd zijn meerdere erkennen in Nick.

Daarvoor had Jan de Haas ook al het loodje gelegd tegen Arent Luimes. Ook Jan kwam met zwart niet prettig uit de opening en met name de gefianchetteerde witte loper van Arent bleek in het vervolg zijn dodelijke werking op de lange diagonaal uitstekend te doen. Jan vocht als een leeuw, zoals we van hem gewend zijn, maar moest het verzet uiteindelijk toch staken.

De punten zouden dus van de witspelers moeten komen. John Alblas leek ook zeker mooie kansen te hebben tegen Menno Dorst. Maar in het toreneindspel ging het uiteindelijk toch mis. John overzag een wending waardoor zijn kansen verkeken waren. Daarmee was de nederlaag een feit. De vraag was nog of Rijk-Pieter Hofstede de Maas en Waalse eer nog zou weten te redden. In een bijzonder spannende pot gebruikte RP veel tijd om in een gecompliceerde stelling een dameoffer door te rekenen. Uiteindelijk koos hij voor een safere voortzetting. Ik weet nog niet of dit terecht was of dat het offer toch had gekunnen…. Feit bleef dat de kansen ook voor Erwin Swerink steeds aanwezig bleven. Met twee torens tegen een dame en een ver doorgelopen vrijpion leek Rijk-Pieter optisch in het voordeel, maar het was nog lang niet helder. Maar uiteindelijk wist onze bord 2-speler de strijd toch in zijn voordeel te beslechten. Met een 3-1 nederlaag maar met opgeheven hoofd mochten de spelers de thuisreis aanvaarden. Een mooie ervaring en prachtige schaakmiddag rijker.

Namens Tornado 1-cupfighters
Stan Jacobs, teamcaptain