Tornado 1 verliest nipt van De Toren 5J

Vrijdag 18 november mocht Tornado 1 thuis aantreden tegen De Toren 5 J uit Arnhem. In dit jeugdteams spelen maar liefst zeven jeugdspelers, aangevuld met ‘ouwe’ rot Peter Lincewicz. Op papier een gelijkwaardige tegenstander dus het zou een spannende pot worden, was de verwachting.

Helaas moesten we Ton Wouters missen, zodat de opstelling iets door elkaar gehusseld werd. Len Brands kwam ons vanuit Tornado 2 versterken.

Het begon niet echt lekker  want na bijna twee uur spelen kwam Len zijn excuses aanbieden. Hij had verloren van Lodewijk Entrop op bord 6. Op zich geen schande, maar wel jammer. Korte tijd later moest ook Frans van Wezel zijn meerdere erkennen in Anna Martinez. Waar Frans doorgaans blaakt van zelfvertrouwen en tot het gaatje gaat voor een goed resultaat, was dit een van zijn sporadische ‘off-days’. Jammer voor Frans, jammer voor Tornado (0-2).

Het was even wachten op de volgende resultaten. Rond kwart over 10 wist Rijk-Pieter Hofstede het eerste Drutense punt binnen te halen. Tom van ‘t Hoff leek lang kansrijk, maar RP verdedigde goed en sloeg toen het kon genadeloos toe (1-2). Michiel van Deursen redde het aan bord 7 niet tegen Sara Martinez (zusje van Anna). Lang ging de strijd gelijk op maar tegen het eind van het middenspel won Anna een pion en bouwde die voorsprong prachtig uit. Gelukkig deed John Alblas vrijwel gelijktijdig iets terug. Met de witte stukken bouwde John een prachtige aanval op. De stelling van Elmar Roothaan werd langzaam maar zeker gesloopt en een doorgebroken d-pion bezorgde John  uiteindelijk het punt (2-3).

In een steeds nijpendere tijdnood vergooide Stan Jacobs aan bord 3 zijn kansen tegen Arthur Maters. In plaats van een gezonde tweede pion te snoepen, koos hij voor een torenruil waarna Stans stelling snel onder hevig aanvalsvuur kwam te liggen. Toen hij zijn loper en even later ook zijn dame moest geven, gooide Stan de handdoek in de ring (2-4). De druk lag nu bij Jan de Haas (bord 2) en Dick Jansen (bord 8). Beide stonden echter beter en een gelijkspel zat er zeker nog in.

Dick voldeed even later aan de verwachting en pakte het punt tegen Ian Kock. Ondertussen was Jan ergens toch het spoor bijster geraakt. Hij liet een randpionnetje terugsnoepen door Peter Lincewicz, die gelijk over die a-lijn zijn eigen pion liet oprukken. Met allebei nog weinig tijd op de klok, besloten de heren tot een puntendeling. In de analyse achteraf bleek zelfs dat Jan bij onnauwkeurig spel verloren zou hebben.

Een nipte 3,5 – 4,5 nederlaag dus voor ons vlaggeschip. En ook geen koppositie, die bij een overwinning voor het grijpen lag. Maar voorlopig staan we nog in de middenmoot en is er, ondanks nog enkele pittige tegenstanders, niets verloren.

Volgende wedstrijd: dinsdag 13 december, uit tegen SMB 2