Stroeve start van Tornado-jeugdteam

Tornado 2 j neemt het in de eerste OSBO-wedstrijd in de derde klasse op tegen Veenendaal 3.

Chauffeurs Pieter van Dijk en Thijs Banken spelen op de laatste twee borden, zodat de 4 jeugdspelers vol aan de bak kunnen.

Klik verder voor verslag…

Len Brands, de jongste schaker deze avond (maar wel routinier in de derde klasse!), speelt op het eerste bord.

Op het vierde bord komt Coendert Vleeming al snel onder druk te staan door het aanvallende spel van de Veenendaalse teamcaptain Arie van Surksum. Toch lijkt Coendert de aanvallen te kunnen weerstaan. De overige borden lijken op dat moment nog redelijk in evenwicht. Nick van Dijk maakt aan het tweede bord helaas een rekenfout, waardoor Martjan van Dodeweerd een vol stuk komt voor te staan en korte metten maakt met Nick’s stelling. Even later gaat toch ook Coendert strijdend ten onder en het is duidelijk dat het een lastig avondje gaat worden voor de Tornado-manschappen. 2-0

Michiel van Deursen en Len Brands spelen beiden gedegen en lijken niet onder te doen voor hun tegenstanders. Len Brands besluit aan teamcaptain Thijs Banken te vragen of hij remise mag aanbieden. Nadat die Len’s stelling en ook de stellingen op de overige borden heeft overzien, krijgt Len het fiat daarvoor. Tegenstander Jaap van Beelen wil wel instemmen met het remise-aanbod van de sterke Tornado-kopman, maar diens teamcaptain adviseert door te spelen. Vervolgens maakt Jaap enkele fouten, waarna Len de felicitaties in ontvangst kan nemen.

Michiel wil even daarvoor ook remise aanbieden, maar door het remiseaanbod van Len, ziet hij er in het teambelang vanaf. Het risico dat Michiel hierna neemt in zijn partij komt hem duur te staan. Hij verkijkt zich op een tegenoffensief van Ron en moet even later de handdoek in de ring werpen. 3-1

De druk ligt dan bij de senioren van Tornado.
Pieter heeft het lastig in zijn partij. De stukken van tegenstander Simon van Eek staan net wat actiever opgesteld. Rob van Oosterom koerst, ondanks dat ook zijn stukken wat beter staan, aan op remise tegen Thijs. Rob stelt het ook voor, maar Thijs besluit door te spelen, omdat hij voor de laatste kans op een gelijkspel voor zijn team wil gaan. Al gauw verschijnen donkere wolken boven het bord van buurman Pieter die ook op het laatste bord hun schaduw afwerpen. Door een fout komt Pieter een stuk achter en na afruil van stukken geeft hij de pijp aan Simon. Thijs is dan reeds met het vooruitschuiven van een verdedigende pion op oorlogspad gegaan en zet daardoor de poort open voor de tegenstander. Rob blijft in de eindfase koel en profiteert goed van de ruimte die hem wordt geboden. De zwarte koning wordt na handig manoevreren vakkundig aan de zijkant van het bord vastgenageld met paard en toren. De uitslag Veenendaal 3- Tornado 2j:  5-1.