Misstap Tornado 1

Donderdag 18 januari stond voor de mannen van Tornado 1 de uitwedstrijd tegen Wageningen 5 op het programma. Op papier een te nemen horde, want de gemiddelde rating van de tegenstanders ligt beduidend lager dan die van de Maas en Waals mannen. Maar dat is bij het schaken natuurlijk nooit een garantie. Dus we waren gewaarschuwd. Toch begonnen we met goede moed aan de wedstrijd.

Op bord 1 ging het voorspoedig. Rijk-Pieter had met wit al snel een sterke aanval op de koningsvleugel van tegenstander Eric van Mullekom. Al ruim voor tienen was het pleit beslecht; 1-0 voor Tornado. Maar op de andere borden was er nog weinig tekening in de strijd. Gerald Driessen had het op bord 2 moeilijk tegen Steef Bijlmakers en ook John Alblas moest flink werken tegen Wim Wiegant. Lange tijd ging het gelijk op, maar terwijl ikzelf aan bord 6 langzaam mijn overwicht begon uit te bouwen tegen de Wageningse teamcaptain Henk Bakker zag ik dat vlak achter elkaar op twee borden de Tornado-spelers de tegenstander een hand gaven. Zowel Ton Wouters op bord 4, tegen Arnoud Roothaan, als Gerald Driessen maakten een rekenfoutje en moesten dus het hoofd buigen.

Dus stond het 1-2 voor Wageningen en mochten de laatste drie Maas en Waalse matadoren hun waarde tonen. Gelukkig bewees Jan de Haas zijn waarde voor het team en met een prachtige aanval dwong hij Mariun Bolck op de knieën. Even later gaf ook Henk Bakker het verzet op en stond het dus 3-2 voor Tornado.

Alleen had John Alblas aan het derde bord een pionnetje weggegeven aan zijn tegenstander. In een eindspel van paard (John) tegen loper (Wim) en 6 tegen 5 pionnen moest remise mogelijk zijn. Zeker toen John door zetherhaling dit eenvoudig kon afdwingen. Maar John dacht toch nog iets meer te kunnen bereiken. Helaas bewees zijn tegenstander dat hij dit niet goed had gezien, dus in plaats van een kleine overwinning werd het uiteindelijk 3-3. Een onnodig (?) puntverlies, maar we zullen er mee moeten dealen. Omdat naaste concurrent Koningswaal 2, wel won, staan zij in verliespunten weer gelijk. In de slotronde zal waarschijnlijk in een rechtstreeks duel bepaald moeten worden wie zich kampioen van 3E mag noemen.

Komende maand zijn onze mannen vrij, dus ze hebben even om deze ‘klap’ te verwerken. Op vrijdag 16 maart staat de thuiswedstrijd tegen De Cirkel 3 op het programma. Hopelijk gaan we dan weer ouderwets vlammen!

Namens Tornado 1,
Stan Jacobs, teamcaptain