Tornado 1 blijft op titelkoers

Vrijdag 16 maart stond ronde 6 op het programma voor Tornado 1. De laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, tegen De Cirkel 3 uit Ede.  In de sterkst mogelijke opstelling zaten onze mannen rond 20 uur achter de borden. Op bord 1 mocht Rijk-Pieter zijn krachten meten met Edenaar Dick Wenning. Op bord 2 ging Gerald Driessen met de witte stukken op zoek naar eerherstel na zijn pijnlijke nederlaag in Wageningen. Zijn tegenstander was de jonge Robert Degenhart. Jasper de Rijk speelde namens De Cirkel op bord 3 tegen onze John Alblas. Ook die was op oorlogspad na zijn onnodige verlies in de vorige ronde. Jan de Haas en Fedde Kingma namen elkaar de maat op bord 4, terwijl Ton Wouters namens Tornado weer met de zwarte stukken speelde. Tegenstander was Kees van de Dussen, een oude schaakrot. Aan bord 6 tenslotte, speelden beide teamcaptains tegen elkaar. Ben Verduyn en Stan Jacobs kennen elkaar al langer dan vandaag, maar tegen elkaar schaken in competitieverband was nog niet eerder gebeurd.

De eerste verrassing was dat niet Rijk-Pieter maar Gerald Driessen als eerste zijn partij beëindigde. In een scherpe partij wist hij een prachtige aanval op te bouwen waartegen Robert geen sluitende verdediging wist te bouwen. En dat betekende het eerste punt, al net na negenen! Een mooie opsteker!

Maar een rondje langs de borden een half uurtje later leerde dat het nog lang geen uitgemaakte zaak was. Op bord 1 vocht Rijk-Pieter met de zwarte stukken om een voordeeltje, maar tegenstander Dick Wenning liet zich niet verleiden. Ook John had een zwaar onderontwikkelde (of zeg maar niet ontwikkelde) koningsvleugel. Dit gebrek leek zich langzaam tegen hem te keren. Bij Jan en Fedde leek alles nog in evenwicht en Ton Wouters verwaarloosde de dekking van veld c6 waardoor Kees een prachtige aanval kon opzetten. Alleen bij Stan leek alles goed te verlopen. Hij had een mooi overwicht opgebouwd, maar Ben vocht als een leeuw voor zijn kansen.

Pas na tienen kwam het tweede Maas en Waalse punt binnen. Rijk-Pieter wist uiteindelijk toch zijn surplus aan rating uit te buiten en dwong zijn tegenstander tot overgave. Daar stond tegenover dat Ton op bord 5 zijn koning moest omleggen. De secuur spelende Kees van de Dussen maakte geen fout en won terecht. 2-1 voor Tornado dus. Met John leek het bergaf te gaan en ook Stan had zijn oorspronkelijke voordeel als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. En met Jan die weliswaar een gelijkwaardige stelling had, maar beduidend minder tijd was een wondertje dus zeer welkom.

En onverwacht kwam dat wonder er ook. Jasper de Rijk koos ergens het verkeerde pad en daarmee hield John na een grote afruil plots een loper extra op het bord in een eindspel met verder enkel pionnen. Jasper capituleerde en daarmee was het derde punt binnen. Even later dwong ook teamcaptain Stan Ben Verduyn op de knieën. een mooi paardvorkje leverde naast een pion ook een kwaliteit op dat voordeeltje speelde Stan gedecideerd naar een gewonnen eindspel. Dat betekende voor Jan het sein om nu definitief het remiseaanbod te accepteren. Met een overwinning van 4,5 -1,5 was de buit binnen.

In de slotronde, bij de Edese Schaakvereniging, donderdag 12 april, kan het kampioenschap veilig gesteld worden. Een gelijkspel tegen naaste concurrent (en buurtvereniging) Koningswaal volstaat daarbij. Maar dat wordt wederom geen appeltje-eitje. We zullen geconcentreerd en scherp aan het bord moeten verschijnen alle zes om de promotie naar de 2e klasse veilig te stellen….