Tornado 1 verslaat Koningswaal en promoveert!!! Nu met verslag.

De slotronde was zinderend spannend.
Competitieleider Huub Blom had de planning van de slotronde goed voor elkaar. De beide sterkste clubs in de finale tegen elkaar belooft zeer waarschijnlijk spektakel. Voor aanvang stonden Tornado en Koningswaal met elk 9 matchpunten bovenaan, gevolgd door een drietal clubs met 4 punten. Tornado had aan een gelijkspel voldoende omdat Koningswaal 3 bordpunten minder had gescoord in de voorgaande ronden. Koningswaal moest winnen om aanspraak te kunnen maken op het kampioenschap. 

 

De door de Edese Schaak Vereniging georganiseerde slotronde was in goede handen van de extern wedstrijdleider Martin Roseboom. Vlak voor aanvang besloten Stan en RP de opstelling nog aan te passen, waardoor de bordvolgorde van Tornado als volgt werd ingediend: 1 Rijk-Pieter, 2 Ton Wouters, 3 Jan de Haas, 4 John Alblas, 5 Gerald Driessen en 6 Stan Jacobs. Aan de oneven borden had Tornado de witte stukken. Klokslag 8 uur werden de wedstrijden SMB 5 – Wageningen 5, ASV 9 – ESV 3 en Koningswaal 2 – Tornado 1 in gang gezet. De Cirkel 3 was deze avond vrij geloot. Jurjo was als Kibitzer aanwezig om getuige te zijn van de titanenstrijd, die ongetwijfeld zou volgen.

Om 22.30 uur was er in de Maas en Waalse strijd om de hegemonie nog geen enkele beslissing gevallen, hoewel er op bord 3 tussen Jan de Haas en Stan Lamers al ruim een uur geen zet was gespeeld. Jan had met nog 37 minuten op de klok remise aangeboden en Stan Lamers, die nog 1 uur en 16 minuten had, kreeg van teamleider Marcel Lever het advies om voorlopig nog geen zet te doen tot er op de andere borden meer duidelijkheid was over eventueel winst of verlies van de wedstrijd. Toen Stan inmiddels minder bedenktijd had dan Jan de Haas werd besloten het remise-aanbod van Jan te accepteren. Kort daarna viel er ook een beslissing op bord 1. Rijk-Pieter speelde tegen Luuk Saris, die net als RP van de teams het hoogste in rating was. In het middenspel gebruikte Luuk heel veel tijd en in de slotfase was het overwicht van RP niet meer te keepen door Luuk. Tornado stond nu dus met 1,5 – 0,5 aan de leiding. Dat zou geruststellend moeten werken op de overige Tornado-spelers zou je denken, maar naar mate de tijd verstreek, kwam John Alblas in grote problemen. Na nog enkele zetten bleek mat niet te voorkomen en moest John zijn opponent Jeroen Brandsma feliciteren met de overwinning. Nu had Koningswaal dus ook anderhalf punt en het was werkelijk onvoorspelbaar hoe de drie over blijvende borden zouden eindigen. Ton Wouters had in de opening tegen Gerrit Gerrits een pionnetje voorsprong veroverd, maar na een aantal slagzetten bleek Gerrit daar het beste uit tevoorschijn te komen. Twee Torens en één Loper voor Ton en Toren, Paard en twee Lopers voor Gerrit. Aan de beide laagste borden werd een felle strijd gespeeld. Stan Jacobs was in tijdnood in een gelijk opgaande partij tegen Freek Bosse. Met minder dan 5 minuten op de klok werd ik door Stan ingeschakeld om voor hem te noteren. Freek probeerde de Dames te ruilen, maar Stan ging hier niet op in. Plotseling gebeurde er iets vreselijks voor de Koningswalers. Freek raakte pion g3 aan en liet het stuk daarna snel weer los en pakte de Koning om die te verplaatsen. Stan had gezien, dat Freek g4 had willen spelen en riep de arbiter er bij. De pion-zet moest worden uitgevoerd en daarmee verdween de dekking van de Dame van Freek. Meteen daarna gaf Freek op. Op bord 5 eveneens een titanenstrijd tussen Marcel Lever en Gerald Driessen. Beide schakers speelden op winst en even leek het er op, dat Marcel een stuk had kunnen veroveren. Toen dat niet gebeurde kon Gerald promoveren en met Dame, Toren, Loper en Paard kon hij de strijd in het voordeel van Tornado beslissen. Hierdoor was de tussenstand 3,5 – 1,5 en was Tornado kampioen. Ton Wouters

moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Gerrit Gerrits, waardoor de eindstand 3,5 – 2,5 op het scorebord verscheen. Hierna kon Martin Roseboom over gaan tot de prijsuitreiking. Rijk-Pieter en Koen van Keulen van ASV waren in de gehele competitie met 6 uit 6 ongeslagen gebleven en kregen voor deze prestatie een heerlijke fles Italiaanse, Franse of Nieuw-Zeelandse wijn. De resterende flessen wijn waren voor de zes dappere strijders die het kampioenschap in de wacht sleepten. Moe maar voldaan werd op kosten van Tornado nog een zegedronk gehouden, waarna de rust in Ede weer terug kwam.

Foto’s van deze slotronde zullen op de Facebookpagina van Tornado verschijnen.

Verslag van Jurjo.