Tornado jeugd blijft in derde klasse OSBO!

Vóór de competitie begon, was al duidelijk dat het voor de Tornado jeugd lastig zou worden om zich te handhaven in de derde klasse. Toen na vier wedstrijden Tornado nog geheel droog stond, hadden maar weinigen er nog vertrouwen in dat het goed zou komen..

De wedstrijd in Arnhem, tegen mededegradatiekandidaat ASV 12, bracht echter de ommekeer. Door de nipte winst vergaarde Tornado twee wedstrijdpunten en bleef ASV op een punt staan. Echter, bij de slotronde zou alles nog mis kunnen gaan. Bij winst van ASV 12 tegen De Cirkel 2 zou Tornado ook haar wedstrijd moeten winnen en bij een gelijkspel zou ook Tornado minimaal gelijk moeten spelen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans groot was dat ASV 12 de slotwedstrijd zou verliezen omdat tegenstander De Cirkel 2 een gemiddeld veel hogere rating heeft. Maar omdat de schaakstukken van boven beschouwd net zo rond zijn als een bal kon alleen een eigen topprestatie in de slotronde tegen Rhenen 2 zekerheid voor een langer verblijf in de derde klasse geven.

We hadden deze avond met twee invallers: Pieter van Dijk en Coendert Vleeming waren door omstandigheden afwezig. Kadir Arslan en Twan Driessen waren de vervangers. Twan had onlangs zijn OSBO debuut gemaakt in de vierde klasse. Anton van Kouwen, schaaktrainer van Twan, ging mee als begeleider.

Twan had met de zwarte stukken in Jan Polders echter een geroutineerde tegenstander. Jan haalde een hele trukendoos leeg om Twan te verslaan, maar de Tornadospeler speelde geconcentreerd en wist de aanvallen steeds te pareren. Uiteindelijk maakte Twan toch een foutje in de verdediging, dat hem fataal werd, maar duidelijk is wel dat Tornado in de toekomst nog veel plezier kan gaan beleven aan dit veelbelovend schaaktalent.

Nick van Dijk, nog op nul punten vóór deze avond, had er duidelijk zin in om eindelijk eens wat van zijn ware kunnen te laten zien. Routinier Geurt van Veenendaal is echter een speler die je niet zo maar even opzij zet. Tot aan het eindspel stonden beide partijen nog gelijk, maar na afruil van materiaal bleek Nick duidelijk beter te staan en vervolgens maakte hij het bekwaam af. 1-1 Michiel van Deursen speelde met zwart een gedegen partij tegen Jan Jonkers en maakte remise. (Op dat moment bleek ASV 12 al met 3,5-0,5 achter te staan en wisten we dat het verblijf van Tornado in de derde klasse met minimaal een jaar wordt verlengd!?).

Kadir Arslan kwam aan het tweede bord met de witte stukken een pion voor in zijn partij tegen Rene Hovestad en leek de winst naar zich toe te trekken. Daar risico nemen vaak afgestraft wordt, accepteerde Kadir na het nodige heen en weer geschuif een remisevoorstel van Rene. Achteraf dacht Kadir wel dat er meer voor hem had ingezeten.

Len Brands speelde een fraaie partij tegen Ries Piekaart. Beide spelers beschikten in het eindspel nog over koning en paard, maar Len had twee vrijpionnen en dan is het afmaken van zo’n stelling voor de jonge Tornado crack een koud kunstje. Het verdedigende zwarte paard werd nog geholpen door de koning, maar omdat een van beiden moest spelen, ging het paard verloren en daarmee was de partij beslist.

Teamcaptain Thijs Banken had aan het eerste bord een zware dobber met zwart aan Gerard de Visser. Hij misrekende zich in een lastige stelling en Gerard wist handig te profiteren met een dubbele dame-aanval, waardoor Thijs een toren achter kwam. Later slaagde hij er nog in hevige tijdnood in een loper terug te winnen, maar verloor vervolgens door tijdoverschrijding. Uitslag Tornado 2j – Rhenen 2: 3-3 en Tornado 2j handhaaft zich in de derde klasse OSBO! Een resultaat waar we mee konden thuiskomen.