Geert van Tongeren prolon-geert titel thuisschakers, Peter Geurts tweede en John van Gelder derde.

Aangezien de wedstrijdleider van de thuisschakers (Gerrit Vastenhouw) geen tijd had om een verslag te schrijven,  heeft  hij gevraagd of ondergetekende wellicht een objectieve weergave zou willen geven van het afgelopen seizoen v.w.b. de thuisschakers. Nou, zoiets hoef je deze sympathieke, talentvolle en sportieve schaker natuurlijk maar een keer te vragen. Met alle liefde heeft hij dan ook aan dit verzoek voldaan:-)

Laten we beginnen met enige uitleg over “de thuisschakers”. De thuisschakers van Tornado spelen slechts 1 maal per maand een partij en dan niet op de club maar in hun eigen habitat, of in de huiskamer van de tegenstander. Dit laagdrempelige concept is ooit bedacht om nieuwe schakers bij de club te betrekken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit nooit zo goed is gelukt. Op dit moment spelen er zelfs 3 clubschakers in de competitie van de thuisschakers. We hopen dan ook m.i.v. het volgende seizoen enkele nieuwe talenten te mogen begroeten. Hierbij denken we aan iedereen die zo af en toe een potje wil schaken maar geen tijd of zin heeft voor de wekelijkse clubavond. Voor ouders van jeugdleden zou dit een mooi opstapje kunnen zijn om de club beter te leren kennen en/of het schaakspel beter te leren kennen.

Het afgelopen seizoen was wederom erg gezellig maar uiteindelijk ontstond er ook een uiterst spannende eindstrijd tussen de koplopers in deze competitie. Aangezien ondergetekende remise had gespeeld tegen John van Gelder, en Peter Geurts al zijn partijen had gewonnen, moest Geert van Tongeren in de voorlaatste ronde (tegen Peter Geurts) zijn partij zien te winnen om kans te maken op het prolongeren van zijn titel. Tsja, en dat lukte hem dus ook na een geraffineerd en gecompliceerd eindspel.

Peter Geurts, de al eerder genoemde talentvolle en sympathieke schaker, mocht slechts enkele weken dromen over een eventuele overwinning. Desondanks bleef het spannend tot en met de laatste ronde. In de laatste ronde moest Geert van Tongeren op zijn minst remise spelen tegen de nestor, matador en de ervaren rot, Jurjo Hagen, om zijn titel veilig te stellen. Bij verlies zou de aimabele (maar minder knappe) Peter Geurts kampioen zijn geworden van de thuisschakers. En dat mocht natuurlijk niet gaan gebeuren:-)

De strijd tussen Jurjo Hagen en Geert van Tongeren werd dan ook gestreden op het scherpst van de snede. Geert speelde het voor velen onbekende maar agressieve Urusov gambiet. Ondanks het feit dat beidde spelers na enkele zetten al uit hun theorie waren, wist Geert uiteindelijk zijn positie steeds meer te verbeteren en werd Jurjo uiteindelijk gedwongen zijn Koning neer te leggen. Daardoor wist Geert zijn titel te prolongeren. Het feest op de Ekelen in Duten ging door tot in de late uurtjes.

Geert van Tongeren

Ps. Toch best moeilijk om een objectief verslag te schrijven over een competitie waarin ik zelf kampioen ben geworden, maar geloof dat het me aardig is gelukt:-)