Jan de Haas; “the come back kid” van Tornado

In het jaar 1968  -de huidige voorzitter was nog niet geboren- precies 1 jaar na de oprichting van SV Tornado, werd de toen nog slechts 15 jarige Jan de Haas al tweede in de interne competitie. Enkele jaren later, na het gedenkwaardige schaakjaar 1972 van de match Fischer – Spasski, werd Jan de Haas voor het eerst clubkampioen van Tornado. (seizoen 1972-1973).
In de jaren daarna is Jan nog (minstens) 7 maal clubkampioen geworden. Misschien zelfs vaker maar omdat er van enkele jaren helaas nog steeds wat uitslagen ontbreken weten we dat niet. Na een jarenlange afwezigheid is Jan enkele jaren geleden teruggekeerd bij Tornado en dat hij het schaken tijdens die afwezigheid niet is verleerd, bewees hij afgelopen vrijdag. Klik op “lees meer”om te lezen hoe Jan afgelopen vrijdag de finale tegen Marcel Lever naar zijn hand wist te zetten en natuurlijk ook de uitslagen van de overige partijen in deze extra ronde.

Jan had het geluk niet aan zijn kant want de loting had bepaald dat hij met zwart moest spelen tegen de ervaren en gedegen schaker Marcel Lever. Lang, ja heel lang, zag het er naar uit dat het remise zou gaan worden. Zowel Marcel als Jan kwamen dan ook bij Stan, de wedstrijdleider, vragen wat te doen bij remise.
Na een lange en zware strijd vlogen de laatste stukken van het bord en bleven er alleen de koningen en enkele pionnen achter. Door het afruilen van het laatste stuk kreeg Marcel echter een dubbelpion die hem door zeer secuur spel van Jan nadeel opleverde en uiteindelijk moest Marcel dan ook zijn Koning omleggen nadat het Jan was gelukt om 1 van zijn pionnen te laten promoveren. Knappe prestatie Jan en gefeliciteerd. Maar ook wil ik hierbij Marcel feliciteren met zijn tweede plaats, ook dat is een knappe prestatie. Len Brands en John Alblas moeten hun partij nog spelen om te bepalen wie er derde gaat worden.

Uitslagen van de overige partijen in de extra ronde volgen nog.