Jurjo Hagen bekercompetitie -vernieuwde stijl- van start

Vrijdag 4 oktober werd de eerste ronde van de Jurjo Hagen bekercompetitie gespeeld. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt dit jaar niet in een afval-systeem gewerkt (winnaars door naar de volgende ronde, verliezers liggen eruit), maar in een toernooivorm met Zwitsers indeling waarin iedereen elke maand een nieuwe kans krijgt. In de eerste ronde werden er negen partijen gespeeld.

Gezien de paring mochten er veel overwinningen voor zwartspelers verwacht worden. Maar zonder slag of stoot ging dat zeker niet. Marinus de Grundt verloor tegen Arnold Hoekstra als snel zijn dame, maar verweerde zich nog kranig. Toch was hij deze avond de eerste die het onderspit moest delven. Len Brands had een lastig avondje tegen Anton van Kouwen. Anton gaf een stuk voor een, naar het leek, dodelijke aanval op de open koningsstelling van Len. Maar helaas miste Anton een slimme koningsmanoeuvre van zwart, waardoor hij pardoes zijn dame (en de partij) verloor.

Een zelfde soort ongemak overkwam Enver Aslan tegen Pieter van Dijk. Na een aanval met de toren op zijn witte dame zette Enver het stuk op het verkeerde veld weg, waardoor Pieter de dame alsnog won met een paardvork (0-1). Jan de Haas won al snel twee pionnetjes tegen Peter Geurts en bouwde dit voordeeltje rustig uit tot een gewonnen stelling. Nieuwkomer Kees van de Berg vocht een spannende pot uit met  Tim van de Pol. In de eindstelling hadden beide heren nog twee torens en elk zes (of vijf?) pionnen, maar duidelijke winstkansen zag ik niet. De remise was dus terecht.

Freek ten Boske liet zich verrassen door Michiel van Deursen. Michiel snoepte rustig enkele ongedekte pionnetjes en hield zijn koning veilig tijdens Freek’s aanval over de koningsvleugel. Geert van Tongeren had zelfs kansen op de overwinning tegen Marcel Lever. Maar in een gecompliceerde stelling met niet al te veel tijd meer op de klok koos Geert voor de veilige weg van de remise. In de analyse bleek de winst wel mogelijk, maar niet eenvoudig. Terrell van den Heuvel en Stan Jacobs maakten er een latertje van. Lange tijd ging het gelijk op en Terrell leek zelfs even een doorbraak te gaan forceren met h4 en g4. Maar uiteindelijk wist Stan alle gevaren te neutraliseren en zijn stelling te houden. Nadat Terrell met een foute paardzet zomaar alle voordeel weggaf, speelde Stan op routine naar de winst.

Hieronder alle uitslagen. De volgende ronde staat gepland op 22 november aanstaande.

Ronde 1
vrijdag 4 oktober 2019
Wit Zwart
Jurjo Hagen Gerald Driessen 0 – 1
Geert van Tongeren Marcel Lever 1/2 – 1/2
Peter Geurts Jan de Haas 0 – 1
Marinus de Grundt Arnold Hoekstra 0 – 1
Terrell van den Heuvel Stan Jacobs 0 – 1
Tim van de Pol Kees van de Berg 1/2 – 1/2
Freek ten Boske Michiel van Deursen 0 – 1
Anton van Kouwen Len Brands 0 – 1
Enver Aslan Pieter van Dijk 0 – 1