Knappe overwinning 3PC-team in Langenboom

Het is al weer een dikke week geleden, maar op vrijdag 6 december mocht ons Drie-Provinciënteam aantreden in en tegen Langenboom. Een gevreesde tegenstander, waarvan wij vorig jaar nog dik klop kregen. Omdat onze vaste speler Thijs Banken was ingehuurd door het SOS-viertal, mocht Geert van Tongeren met ons mee. Het was een ongure avond met slagregens en stevige wind, dus dat beloofde al weinig goeds….

We kwamen wel mooi op tijd aan bij het dorpshuis en zaten rond 8 uur klaar voor de strijd. Na een klein uurtje spelen overzag teamcaptain Stan de borden en concludeerde dat het een pittige avond ging worden; hijzelf stond nog wel gelijkwaardig, maar op bord 2 was Len door wat onnauwkeurigheden al wat materiaal kwijt aan tegenstander Eric van de Haar. Michiel van Deursen op bord 3 stond weliswaar niet slecht, maar zijn klok liep al een stukje ‘voor’. Geert hield het aan het vierde bord ook nog wel in evenwicht. Een kleine nederlaag leek zich af te tekenen, niet geheel buiten de verwachting overigens.

Na nog eens een uurtje spelen was de tijd van Michiel echt bijna op en was het voor Len afwachten wanneer hij de genadeklap zou krijgen. Geert stond wel beter, maar in een ingewikkelde stelling, terwijl Stan ook nog gelijk stond, met wat kansen op een aanval over de verzwakte koningsvleugel van zijn tegenstander.

En toen ging het ineens toch nog snel. Met een fraaie combinatie waarbij Stan een toren en een paard weggaf voor de dame van tegenstander Thomas van der Steen kwam de koning van laatstgenoemde wel erg open en bloot te staan. Stan dirigeerde al zijn overige stukken erop af en wist rond tien over half 11 het eerste puntje binnen te hengelen. Geert leek ondertussen met een doorgebroken pionnenpaar de partij tegen Cor van Berkel in zijn voordeel te beslechten. Len was nog steeds in het nadeel en Michiel was aan zijn laatste minuten toe… Toch een gelijkspelletje??

NEE!! Geert werd in het eindspel toch door zenuwen bevangen en gaf een deel van zijn voordeel zo maar weg. Maar de tegenstanders van Michiel en Len waren deze avond ook in een vrijgevige bui. Zowel Theo Gerrits als eerder vermelde Eric van de Haar kwamen langzaamaan ook in tijdnood en daarbij bleek dat onze jonge schakers het hoofd koeler wisten te houden. Michiel kwam een stuk voor en bouwde, ondanks de beperkte tijd, dit voordeel steeds verder uit. En Len stond weliswaar achter, maar leek toch tenminste remise te kunnen houden (superknap!).

Even later kwam Geert melden dat hij toch nog met zijn vrije b-pion de overkant had bereikt. Dat was voor Cor het teken om de handdoek in de ring te gooien (2-0 voor Druten!). En omdat ook Michiel  even later zijn voordeel in winst wist om te zetten, konden de punten definitief mee naar Druten. Alleen Len was toen nog bezig. Hij wilde graag het vierde punt bijdragen, maar na diverse manoeuvres met zijn dame en loper koos hij toch voor de puntendeling. Dat maakte de overwinning er zeker niet minder om. 3,5 – 0,5, daar kun je mee thuiskomen!

Met een goed gevoel gingen onze mannen weer richting Druten. In januari wacht de strijd tegen Boxmeer, dan weer thuis…. We zullen zien wat dat gaat opleveren