Len Brands wint 20 ste “schaaknacht” voor de jeugd

Dit jaar waren er maar liefst 42 deelnemers, 3 meer dan vorig jaar. En de jeugd van Tornado deed het fantastisch, velen zijn dan ook in de prijzen gevallen. Er waren deelnemers uit Ede en Apeldoorn maar ook uit Eindhoven en Hengelo waren jonge schakers afgereisd naar het Land van Maas en Waal om mee te doen aan alweer de twintigste editie van de “schaaknacht” voor de jeugd.

De kinderen waren ingedeeld in 5 groepen, ingedeeld op schaaksterkte. In groep E speelde Sami Aslan uit Druten, nog maar kort lid van Tornado. Hij had na de eerste ronde al 3 keer de schitterende bekers bekeken en je zag hem denken, “wat zou het mooi zijn als ik er 1 ga winnen”. En dat deed hij dus. Sami won in groep E de tweede prijs en mocht dus een prachtige beker mee naar huis nemen.
In groep D ging Stijn Groot er met een beker vandoor, ook hij won de tweede prijs. In groep C speelde Bart van Enckevort die net buiten de prijzen viel. Ook Twan Driessen speelde in deze groep die de pech had dat er wat fout ging met de speeltijden. Het speeltempo werd verkort en daar had Twan toch wel wat moeite mee, maar hij was toch wel heel erg blij dat hij een “troostprijs” in ontvangst mocht nemen van wethouder Sjef van Elk van de Gemeente Druten die de prijzen uitreikte. Tot ieders verbazing bleek de wethouder uit Druten een goede kennis te zijn van Twan. Toen Twan in mijn lesgroep zat vertelde hij me al eens dat hij een brief had geschreven aan Mark Rutte, omdat hij van mening was dat hij veel te veel huiswerk kreeg op school. Let op mijn woorden, over enkele jaren is Twan Driessen een bekend politicus en dan zal Sjef van Elk waarschijnlijk heel erg trots zijn dat hij ooit “die Twan” nog een prijs heeft mogen uitreiken.
In groep B zaten maar liefst 3 leden van Tornado, de gebroeders Wijono en Tim van der Poll. Ivan en Patrick vielen net buiten de prijzen maar Tim ging er vandoor met de eerste prijs. Tijdens de prijsuitreiking riep 1 van de kinderen: “ja maar hij is al twintig”. Dat is waar maar het blijft toch een knappe prestatie.
En dan komen we terecht bij groep A, de ware matadoren, “de grootmeesters”, de beroepsschakers”, met enige overdrijving. Maar zonder overdrijving was dit ook de groep met een “internationaal karakter”, althans als je afgaat op de namen van de deelnemers. Cecilia Pereira Garza had dan ook veel moeite om in deze groep punten te scoren.  De overigen in deze groep zaten allemaal heel dicht bij elkaar in de einduitslag. Sascha Kurt ging er met de derde prijs vandoor, Nestor Shirokov met de tweede prijs en Len Brands wist als enige 3,5 punten te scoren in deze groep en mocht daarmee deze editie van de schaaknacht op zijn palmares zetten.