Eerste punten voor Tornado 1

Dinsdagavond, 10 januari, heeft het eerste team van Tornado zijn eerste wedstrijdzege gepakt in de derde klasse D. Na drie nederlagen was dat ook wel hard nodig. Klik op “lees verder” om het hele verslag van Stan te lezen.

In Dodewaard traden Jan de Haas, John Alblas, Dick Jansen, Stan Jacobs, Eddy van den Eeckhout en Geert van Tongeren (in volgorde van bordnummer) aan tegen het eerste team van Dodewaard.

John Alblas wist na ruim anderhalf uur het eerste punt voor Tornado binnen te brengen. Een fraaie aanval met dame en loper liep onhoudbaar mat en dus gaf de tegenstander maar op. Helaas greep Dick Jansen even daarna mis. Door een verkeerde zetvolgorde moest hij, in plaats van het uitvoeren van zijn eigen dodelijke aanval, een paardvork incasseren die hem de partij kostte (1 – 1).

Op de andere borden ging het nog gelijk op, al had Eddy een optisch overwicht opgebouwd. Even later gaf zijn tegenstander een paard voor een pion. Eddy bouwde de voorsprong gestaag uit, voorkwam tijdig een potentieel mat achter de paaltjes en joeg de vijandelijke zwarte koning naar de a-lijn waar een ondekbaar matnet werd gespannen. (2-1).

Stan had een ingewikkelde stelling opgebouwd met wisselende kansen. Even leek er een doorbraak mogelijk, maar net zo makkelijk leek het een paar zetten daarna alsof zijn tegenstander de winst kon forceren. Omdat beide spelers echter na ruim drieeneenhalf uur spelen geen doorbraak meer zagen werd remise afgesproken. Omdat zowel Jan de Haas (bord 1) als Geert van Tongeren (bord 6) nog mogelijkheden hadden, leek deze remise voldoende voor de winst….

En inderdaad, als eerste wist Jan met een fraaie aanval zijn tegenstander dusdanig in verlegenheid te brengen, dat deze te veel tijd nodig had om een oplossing te vinden. Erger nog, er bleek geen redden meer aan en Jan stelde daarmee de winst voor Tornado veilig (3,5 – 1,5).

Inmiddels leek ook de lastige stelling van Geert door de tijdnood van zijn tegenstander ineens van zwaar tot maximaal remise om te slaan naar glad gewonnen. Met nog bijna 10 minuten op zijn klok en voor zijn tegenstander minder dan 3 leek de winst letterlijk een kwestie van tijd… Helaas wist Geert toch minder goed om te gaan met deze druk. Door een vervelende penning kon zijn paard niet in stelling komen om de genadeklap toe te brengen. Waar een eenvoudig koningszetje dit probleem had kunnen verhelpen, koos Geert in inmiddels gierende tijdnood (allebei de spelers hadden minder dan een minuut op de klok) de verkeerde voorzetting. Een torenoffer gaf, behalve materiele achterstand nog meer complicaties voor onze ‘laatste man’, zodat uiteindelijk de winst in deze partij naar Dodewaard ging.

Desalniettemin mochten onze schakers met opgeheven hoofd vertrekken uit Dodewaard. De eerste overwinning (3,3 – 2,5) was een feit. Hopelijk putten we hier hoop en kracht uit voor de volgende ronden.

Namens Tornado 1,

Stan Jacobs

Plaats een reactie