In Memoriam Jan de Haas: 30 januari 1953 – 9 juli 2021

Helaas heeft Tornado afgelopen week afscheid moeten nemen van een prominent schaker, een aimabele schaakvriend en een zeer gewaardeerd lid van onze vereniging. Want prominent mag je Jan de Haas als twaalfvoudig(?) clubkampioen gerust noemen (het vraagteken achter het aantal kampioenschappen staat daar omdat nog steeds van enkele jaren de uitslagen ontbreken, mogelijk dat Jan daar nog één of tweemaal de sterkste was).

Zelf herinner ik me nog goed het laatste kampioenschap van Jan, drie seizoenen geleden, editie 2018/2019. Jan won één van de drie periodes en mocht tegen de gedoodverfde kampioen van dat jaar, John Alblas, in de halve finale spelen. Niet veel schakers dachten dat Jan een kans maakte toen, maar hij won! En op fraaie wijze! In de finale tegen Marcel Lever herhaalde hij zijn kunstje nogmaals en werd zo de verdiende en mooie kampioen van dat seizoen! Achteraf blijkt het nu zijn laatste huzarenstukje geweest te zijn. Wie had dat ooit gedacht?

Jan moet bijna vanaf de oprichting van Tornado, in 1967, lid zijn geweest. Zijn naam komt namelijk in het seizoen 1968-1969 al voor in de top 3. Een jong, aanstormend talent dat in de jaren daarna vaker wel dan niet de koppositie bereikte binnen Tornado. Ook zijn broers Lambert en Paul zijn goede schakers, maar Jan was toch een klasse apart. Jan verdedigde de Tornado-eer heel wat jaren in de OSBO-competitie en met verve.

Jan was, naast een goede schaker, vooral een sociaal en warm mens. Altijd betrokken bij het wel en wee van de club en van de leden. Daarnaast was Jan ook een familieman. Nooit werd op hem vergeefs een beroep gedaan als er geklust moest worden.

Vorig jaar kregen we het vervelende nieuws dat bij Jan kanker was geconstateerd. Maar de vooruitzichten waren goed; met chemo en pillen werd de ziekte bestreden en Jan leek er weer bovenop te komen. De berichten bleven positief, maar vanwege Corona stelde Jan het bezoeken van de club nog even uit, begrijpelijk. Totdat we na de lockdown van begin dit jaar van zijn broer Paul te horen kregen dat de kanker terug was. En dit keer met minder goede vooruitzichten.

Waar Jan op het bord vaak minutieus en stapje voor stapje zijn stelling wist te verbeteren om zo de winst veilig te stellen, was er tegen deze tegenstander geen ontsnappen mogelijk. Om in schaaktermen te blijven, Jan kwam steeds verder in zetdwang en kon tenslotte niet anders dan zich gewonnen geven. Hem kennende zal hij desondanks zo lang mogelijk genoten hebben van zijn familie en (klein)kinderen. Ik wens hen allen namens onze vereniging heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Zij blijven nu achter, net als wij als schaakclub. En hoewel er nu een lege plek achter het bord is en in onze club, prijzen wij ons blij en gelukkig met een hele lading aan warme herinneringen aan een mooi mens. Jan… A Dieu!

Namens het bestuur van sv Tornado
Stan Jacobs

PS. De crematie vindt aankomende zaterdag, 17 juli, plaats in besloten kring.