Tweede zege voor Tornado 1

Vrijdag 17 februari wist Tornado 1 een mooie prestatie op de schaakborden te toveren: Medekoploper Veenendaal 3 werd met 3 1/2 – 2 1/2 verslagen. Klik snel om het gehele verslag te lezen!Het was druk in de Rabobankzaal: de Blauwe Bok startte deze vrijdag al met haar Carnavalsweekend. Helaas waren wij hier niet van op de hoogte, zodat we behalve het feit dat we onze gebruikelijke ruimtes niet ter beschikking hadden, ook de overlast van muziek en gelal mochten ervaren.
We zaten wel op de bovenste verdieping wat verder weg van het feestgedruis, maar toch…

Gauw naar de wedstrijd:

In de sterkste opstelling ging ons paradepaardje van start. Helaas had Stan duidelijk niet zijn dag. Al in de opening, op zet 13 meen ik, gaf hij een pion weg. In plaats van het daar bij te laten, meende hij nog compensatie te kunnen krijgen, doch hij kwam bedrogen uit. Tegenstander Piet Anjema, overigens de speler met de hoogste rating van Veenendaal 3, liet geen spaan heel van onze arme bord-3-speler en ruim voor tienen kon de eerste nul genoteerd worden (0-1). Gelukkig zat op bord 4 Eddy wel goed op te letten. Hij wist met een fraaie matdreiging zijn tegenstander tot inlevering van zijn dame te bewegen (wel tegen 2 stukken). de open h-lijn zorgde daarna voor een snelle opmars van zijn randpion en een nieuwe dame! Een aantal zetten later zag Martien Rood, zijn Veenendaalse opponent, het zinloze van zijn missie in (1-1).

Thijs Banken leek aan bord 5 optisch een fraaie stelling opgebouwd te hebben, maar greep in het middenspel mis. Ik moet bekennen dat ik de winnende voortzetting op dat moment (f6-f5 volgens RP) niet zag, maar de tegenstander profiteerde optimaal: de koningsvleugel kwam open te liggen en Thijs volgde het lot van Stan (1-2).

Inmiddels leek Dick Jansen (bord 6) een mooie stelling opgebouwd te hebben met een loper meer, dus die punten waren in de pocket (dachten we). De bovenste borden stonden zwaar, maar remise was nog mogelijk…

Nadat de tegenstander van Jan de Haas (1) remise afsloeg, beging hij even later een blunder: een loper ging zo maar verloren. Ondanks een dreigende aanval met dame en toren wist Jan de boel keurig af te stoppen en mocht hij de stand weer gelijk trekken 2-2). John leek nog steeds, ondanks zijn pluspion, de winnende voortzetting niet te kunnen vinden. Inmiddels worstelde Dick nog met de stelling en zijn tegenstander. Behoedzaam bouwde hij zijn voordeel uit en haalde een voor een de overgebleven pionnetjes van de tegenstander op. Met koning-loper-toren en (rand)pion tegen toren-koning blijft het echter oppassen, zeker als de loper niet de juiste kleur heeft. Een kleine onachtzaamheid bezorgde Jan Offringa toch nog het halve puntje tegen onze Dick! (2 1/2 – 2 1/2).

John moest op bord 2 dus de overwinning over de streep slepen. Door een foutje van de tegenstander had hij inmiddels een fraaie stelling en aanval opgebouwd, maar de tegenstander bleef met zjin toren en dame toch genoeg dreiging houden om John te verrassen met een flitsende tegenaanval. Het was dus rekenen, rekenen en goed blijven opletten. In de tijdnoodfase bleef John het kalmst en met het vallen van de vlag van zijn tegenstander kwam ook het verlossende mat (h4#!). De punten bleven dus in Druten dit maal!!

Dus opnieuw een minimale maar weer zeer verdiende overwinning. Met vier matchpunten en nog twee wedstrijden te gaan hebben we het helemaal zelf in de hand…. Sterker nog; met twee zeges zouden we nog zomaar bovenin mee kunnen doen!

Het Carnaval kan nu in ieder geval voor onze mannen beginnen!!

 

namens Tornado 1, Stan Jacobs (die van die baggerpartij op bord 3).

Plaats een reactie