Tornado 1 herstelt zich tegen ASV 6

Na de ongelukkige nederlaag tegen Het Kasteel in de eerste ronde (verslag is nog in bewerking 😉 ) mochten de heren van Tornado 1 donderdag 3 november aantreden tegen ASV 6. Met twee auto’s reden onze zes matadoren door de regen richting Arnhem. Bij een van de oudste en gezelligste schaakclubs van Nederland is het altijd goed toeven en over het algemeen weten Arnhemse tegenstanders het beste uit ons Maas en Walers te halen op het schaakbord. Deze donderdag was het niet anders. Hieronder een verslag.

De eerste die zijn tegenstander wist te verslaan was Ron Noppen. Op bord 3 speelde hij tegen John Bijlsma. In zijn eigen woorden: “In een Siciliaanse partij verloor wit op zet 11 een pion. Al snel volgde een 2e pion. Wit wist de stelling complex te houden en won al snel een pion terug. Zwart dacht dat hij er al was. Wit kon twee torens op de zevende rij krijgen en na een mindere zet van zwart was mat onvermijdelijk: 1-0” . En toen was het pas 21.12 uur!!

Om half 10 werd het tweede punt binnengehaald. Len Brands (bord 2) vertelt: “de opening verliep rustig, na wat pionzetten besloot ik voor de vrijpionnen te gaan. De tegenstander kreeg ook een vrijpion, maar dat durfde ik te riskeren. Ervaringen vanuit het verleden hebben ervoor gezorgd dat ik denk dat je altijd spijt krijgt van te laat gaan lopen met je pionnen. Door nu ‘op tijd’ met de d-pion te gaan lopen zorgde ik voor paniek bij de tegenstander (Kazem Mollahosseini, SJ). Hij verdedigde vaak half en zette daarbij zijn eigen stukken klem. Hierdoor kon ik relatief makkelijk de partij uitspelen”. 2-0 dus. Een ongekende luxe.

Dat kon natuurlijk niet zo blijven… En dat bleek. Op bord 4 moest Kees van de Berg zijn meerdere erkennen in Chris Zevenbergen van ASV. “De opening ging gelijk op. Na afruil van enkele pionnen in het centrum trok Kees ten aanval. Na een de afruil van een aantal stukken kon wit niet meer rokeren. Zwart kwam een pion achter maar won deze weer terug. Er ontstond een eindspel met ieder twee torens en een paard met gelijke pionnenstand.  Kees was echter te gretig en draaide twee zetten om. Wit kon toen met twee torens schaak zetten en won”. 2-1

Op de andere borden zag het er nog steeds goed uit, dus erg veel zorgen maakte teamleider Stan zich voorlopig niet. En Kadir bewees al snel op bord 6 dat dit terecht was. Zijn tegenstander gaf eerst een pion weg en vervolgens een paard. Ondanks dit materiele voordeel volgde daarna nog een spannende strijd. Een tegenactie met enkel pionnen aan de koningszijde leek gevaarlijk maar Kadir neutraliseerde dit gevaar vakkundig. Vervolgens zocht (en vond) Kadir een winnende voortzetting. Door te gaan lopen met zijn vrije randpion plaatste hij zijn tegenstander voor onoverkomelijke problemen. Toen de pion op promoveren stond vond de tegenstander het wel best: ergo 3-1

De teamcaptains mochten op het eerste bord hun strijd uitvechten. Kees van Keulen is een ervaren schaker die al jarenlang bij ASV de Arnhemse eer verdedigt. Stan had met wit echter nergens echt problemen tijdens de partij. Door een iets te gewaagde aanvalszet en een verkeerde terugtrekking kwam zwarts paard weer terecht op zijn startveld. Hier blokkeerde hij echter zijn eigen toren waardoor deze nooit actief in het spel kon komen. Stan bouwde rustig aan zijn eigen kansen en wist met een aanval op de geisoleerde e-pion de zwarte koning uit zijn veilige veste te lokken. Toen Kees het laatste witte paard sloeg kwam zijn koning helemaal onbeschermd te staan en was het einde oefening (4-1). Inmiddels was het wel bijna kwart voor elf, maar de punten waren binnen.

Als laatste was Thijs Banken bezig tegen Rens Nuwenhoud. Thijs bouwde een solide aanval op waarbij zijn tegenstander koos voor de Caro Kann verdediging. Hij nam hiervoor wel meer tijd dan Thijs, waardoor hij in tijdnood dreigde te raken. Wellicht hierdoor profiteerde hij niet van een foutzet van Thijs. Toen deze het gevaar neutraliseerde, was de stelling weer gelijkwaardig en werd wijselijk besloten tot een puntendeling wat ook wel de terechte uitslag was van deze partij.

Eindstand ASV 6 – Tornado 1 : 1,5 – 4,5!!

Een prachtige overwinning dus voor onze Maas en Waalse trots. In december volgt weer een uitwedstrijd, dan tegen Veenendaal 2. Dit team staat na twee ruime overwinningen (2x 5-1 winst) ruim aan kop dus we kunnen onze borst nat maken…