Externe (thuis) wedstrijd tegen Arnhemse Schaakacademie 1

Op vrijdag 20-01-2023 waren de schakers van ASA1 op bezoek voor de 4e ronde in klasse 3E. Vooraf al vast beoordeeld wat er ons te wachten stond en het zou zeker geen gemakkelijke avond gaan worden. Met Arnout en Nick op bovenste borden hebben ze schakers met een rating van 1800. Rest van dit team heeft geen of veel lagere rating, maar als je de resultaten beoordeelt van de afgelopen wedstrijden dan kan je zien dat ook hun schaakvermogen op een hoog niveau ligt. Ook staan ze voor deze wedstrijd gedeeld eerste met Veenendaal 2.

Klik verder voor verslag……

Tegen Veenendaal 2 hebben wij echter wel remise gespeeld, wellicht bied dit perspectief. De opstelling voor deze avond was:

Bord      Kleur

1             zwart             Stan

2             wit                 Geert

3             zwart             Kees

4             wit                 Pieter

5             zwart             Ron

6             wit                 Len

Aangezien Stan zich helaas ziek moest melden op avond zelf Freek bereid gevonden om voor de eerste keer deel te nemen aan een externe wedstrijd en dan gelijk ook al aan bord 1. Hij nam echter de uitdaging aan om hier het beste van te maken.  Hieronder verslagen die reeds ontvangen zijn van de schakers zelf:

Thijs van Harten – Ron Noppen   0-1

Er zijn van die partijen .waar je op het eind nog steeds naar je verstand aan het zoeken bent.
Ik kwam redelijk uit de opening maar kreeg gaandeweg een enorme aanval over mij heen. Kon dat met kunst en vliegwerk pareren. Pakte een pion mee. Dacht een bevrijdende zet te doen (pion c5) maar de witte stukken vielen op de damevleugel binnen. Ook hier weer verdedigen zo goed als je kunt.
Mijn tegenstander dacht mijn dame en koning te kunnen pinnen maar zag een torenschaak over het hoofd, conclusie damewinst. In mijn adrenaline euforie liet ik mijn dame instaan. De stelling bleef echter gewonnen. Hij ging op pion en stukkenjacht, ik naar een nieuwe dame. Dat lukte, maar de adrenaline was er nog steeds en ik kwam erachter dat ik mijn klok had vergeten in te drukken (komt vaker voor😊. Met nog 30 seconden op de klok werd ik wakker en heb de partij maar uitgemaakt met mat
0-1.

Pieter van Dijk – Yaron Hubert

Geconcentreerd ging ik van start met wit, kon echter merken dat ik reeds moe was van een lange week. In de opening ging er iets mis met mijn stelling en kwam aan dame zijde minder te staan. Echter besloot Yaron om door te ontwikkelen en kon ik stelling stukje bij beetje verbeteren. Was nog steeds niet erg sterk, maar moest het er mee doen. Yaron nam in begin de tijd en aan einde van partij had ik meer tijd nodig. Andere partijen waren reeds gespeeld en wist dat ik moest winnen om gelijk te maken voor ons team. Dit ga een behoorlijke druk en dit kwam mijn spel niet te goede. Gelukkig doorzag Yaron ook niet meer alles en was het nog steeds een gelijk opgaande partij. Ik kon aan einde inslaan met dame op H7 met schaak, daarna schaak op H8 met torenwinst. Toen gaf Yaron sportief zijn hand om mij te feliciteren. Eindstand 3-3 en een zeer mooi resultaat voor onze vereniging.

Uitslag:

Rating
Rating
Boske ten, F. (Freek) 0 Karssenberg, A.W. (Arnout) 1793 0 – 1
Tongeren van, G. (Geert) 1482 Zhao, N. (Nick) 1851 0 – 1
Berg v.d., K. (Kees) 0 Konecny, L. (Lorens) 1205 0 – 1
Dijk van, P. (Pieter) 1466 Huberts, Y. (Yaron) 1081 1 – 0
Noppen, R. (Ron) 0 Harten van, T.M. (Thijs) 0 1 – 0
Brands, L. (Len) 1399 Willems, T. (Thijs) 0 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1449 Gemiddelde Rating: 1483 3-3

Stand na 4 ronden:

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
7 17 3 4 5 5
7 15 3 4
6 15
4 13 3 3
3 12 2 3
3 9.5 1 3 4
2 7.5 ½ 2
8. ASV 6
0 7 1 2