Tornado 1 pakt zwaarbevochten punten tegen Wageningen 3

Woensdag 15 februari mochten de mannen van Pieter (en Stan) aantreden voor de vijfde ronde van de SOS-competitie. In Wageningen moest de strijd aangegaan worden met het derde team van WSV. Aan de respectievelijke borden, van hoog naar laag, zaten Stan, Pieter, Thijs, Ron, Kadir en invaller Stijn Groot. Voor Stijn was  het zijn eerste externe wedstrijd sinds hij weer terug is bij Tornado. Dus er was sprake van een zekere spanning, maar ook wilskracht.

Het werd een memorabele avond. Hierna vinden jullie het verslag.

Na een korte reis kwamen we aan bij onze bestemming. Parkeren was wel een dingetje… We hadden in eerste instantie de auto’s op privéterrein geparkeerd, dus die moesten verplaatst worden. We werden vriendelijk ontvangen in de kantine en zo rond 20 uur barstte de strijd los op de borden.

Aan bord 2 mocht Pieter van Dijk spelen tegen Chris Zevenbergen. Pieter had, net als Stan overigens, al een goede opwarming gehad; die middag is in Mamre het  Schoolschaakkampioenschap van Druten en Maas en Waal gehouden. Na twee jaren Corona was het daar met 23 deelnemers gezellig druk (verslag volgt nog). Terug naar bord 2… Chris begon furieus maar Pieter bleef koel en verbruikte zijn tijd om de juiste zetten te vinden met zwart. Na wits zet Db3 leek er veel dreiging vanuit wit te gaan. Het gevaar werd echter door Pieter vakkundig gedempt. Ook de tegenstander hielp een handje mee. Na een leuke, mooie pot besliste Pieter het pleit in Drutens voordeel door drie schaakjes waarvan de laatste een kwaliteit opleverde en een toren op de tweede rij! Rond 10 uur was het 0 – 1 voor Tornado! Het eerste puntje van de avond was binnen.

De tweede partij die werd beslist, overigens vlak na de winst van Pieter, speelde zich af op bord 6. Stijns eigen verslag:
Stijn 1 Noortje 0
Ik speelde met zwart op bord 6, en het was mijn eerste externe partij dus ik had wat spanning. Mijn tegenstandster speelde gelukkig niet zo sterk en ik kwam in het middenspel een paard voor te staan. Na een slimme paardzet van mij, met zowel matdreiging als dreiging voor een dubbele aanval op haar dame en koning moest Noortje haar toren afstaan om door te kunnen spelen. Zo gebeurde. Met een hele toren voorsprong leek ik er simpel met de partij van door te gaan, maar toch gaf ik uit het niets een toren weg. In het eindspel gingen we daardoor gelijk op, maar mijn a-pion bleek cruciaal om de overwinning alsnog te pakken (0-2 voor Tornado!).

Daarna duurde het een hele poos voordat de volgende beslissing viel. Uiteindelijk was het rond kwart voor elf eerste bordspeler Stan die het derde punt voor Tornado binnenhaalde. In een rustig opgezette partij wist hij in het middenspel een voordeeltje te behalen. Met een paard op e5 dat zowel op de dame- als de koningsvleugel dreigend kon worden wist tegenstander Rijk Timmer uiteindelijk geen raad. Ondanks een aanvalsplan op de witte koning van Stan kwam het beslissende schaakje er niet. In plaats daarvan pakte Stan eerst een kwaliteit en even later ging ook de tweede zwarte toren van het bord (tegen een paard dit keer). Met dame en toren weefde Stan vervolgens een fraai matje (0-3).

Eén wedstrijdpunt was binnen. Maar zou er meer in zitten? Op bord 3 had Thijs het zwaar tegen Jan de Bont en Ron had zich ergens in het middenspel vergrepen; hij had zijn paard moeten verplaatsen in plaats van zijn loper. Dit foutje kostte hem een stuk. Kadir had achter bord 5 een vroege poging tot remise zien stranden en moest met toren en 2 pionnen strijd leveren tegen een paard en loper. We moesten nog even afwachten.

Als eerste moest Ron zijn koning omleggen. Frank Pouels hield het hoofd koel en weerlegde alle trucjes die Ron nog in de stelling probeerde te krijgen. Met een vrijpion op de a- en één op de h-lijn was er voor Ron geen houden meer aan (1-3).

De partij aan bord 5 bracht uiteindelijk de beslissing. Hieronder het verslag van de witspeler zelf 😉
Kadir mocht met wit aantreden tegen Henk Bakker. De partij werd vrij vlot een droge stelling naar het idee van Kadir en dus dacht Kadir laten we er dan maar een remise van maken. Dus offerde Kadir een loper en paard, zodat de Dame eeuwig schaak kon geven. De loper werd aangenomen, maar het paard werd niet geslagen. Oeps! ………  Dat was niet volgens plan. Nu stond Kadir zomaar een stuk achter. Oké, in ruil voor het paard, wel twee pionnen, maar ik had dan liever mn paard terug. Ik keek naar rechts, waar Ron met zijn partij bezig was en zag hem een blik op mijn bord werpen en zag vervolgens zijn gezichtsuitdrukking……..   Deze partij leek weggegooid. Op een gegeven moment was er toch een moment, waarin het paard de toren van mn tegenstander kon pakken, waardoor er een kwaliteitsvoordeel was. Nu brandde de strijd hevig los. Het ging op en neer. Dan had Henk het initiatief en dan Kadir weer. Op een gegeven moment was er een stuk of 3 of 4 keer de mogelijkheid om dames te ruilen, maar Henk weigerde dit. Alles wees erop dat Henk een mooie partij schaak wilde!  De trukendoos werd geopend. Kadir kreeg de volle laag en had het duidelijk heel zwaar. Opeens werd het paard van Henk gratis weggegeven en gaf Henk direct op. Kadir heeft totaal onverwacht, met geluk gewonnen.

Thijs Banken bewees aan bord 3 weer eens waarom je hem nooit, maar dan ook nóóit moet onderschatten! In een tactisch steekspel leek tegenstander Jan de Bont met twee vrijpionnen, weliswaar beide op de a-lijn, een beslissend voordeel te hebben. Thijs kwam in zetdwang en eerlijk gezegd gaf niemand van Tornado nog een stuiver voor Thijs’ kansen, maar dat was buiten de ‘meester’ zelf gerekend. Hij bleef stoïcijns achter het bord zitten en omdat Jan de winnende voortzetting niet wist te vinden kon Thijs zelfs weer wat opgeluchter ademhalen. Thijs plukte een pionnetje op de h-lijn en rommelde wat met schaakjes. Zeker omdat hij een aardig tijdvoordeel had op de klok bood hij op een gegeven moment remise aan, maar daar wilde Jan niet aan. Die wilde nog even kijken of er meer in zat. Maar nadat Jan even later door een onreglementaire zet Thijs nog wat extra tijd verschafte en hijzelf rond een minuutje resttijd bleef hangen, koos hij uiteindelijk eieren voor zijn geld (1/2-1/2).

Een mooie 1,5- 4,5 overwinning dus voor onze Drutense heren. Een prima plek in de middenmoot is het resultaat. Op naar de wedstrijd tegen De Cirkel (vrijdag 24 maart thuis).