Tornado scoort een 10

Het is zaterdagochtend 10 juni 2023 dat de drie Tornado spelers zich richting Helmond begeven, alle drie met vertrouwen en zin. Waar Stijn in de ochtend om iets over achten al bij Rijk-Pieter thuis in de auto kon stappen, werd Marinus thuis in Druten opgehaald om zich klaar te maken voor het toernooi van de eeuw. De drie heren gingen richting het Carolus Borromeus college. Een grote school aan de rand van Helmond, praktisch in de groene velden geplakt en met een mooi station op loopafstand. Aan twee kanten werd de school omringt door groen, bomen en brandnetels.

Hier beleefden de heren een gezellig NK, en ze zouden er tot half negen ‘s avonds blijven. Tussendoor een lunch en een avondmaaltijd. Ze arriveerden rond half tien in de ochtend, keurig geparkeerd voor de muur in de buurt van de poort. Het gebouw zelf was in mix van nieuwe Haagse school en modernisme, een lelijke mix van kleuren. Er stond toen al een lange rij voor het schoolgebouw en het werd de heren duidelijk dat ze lang in de rij zouden staan. Die redenatie was accuraat. Ze bleven tussen een kwartier en een half uur wachten, totdat ze eindelijk naar binnen mochten. Het toernooi begon dan ook ruim een uur te laat. Een tijd die volgens de organisatie wel grotendeels voor de lunch pauze in zou zijn gehaald. Dit bleek een misvatting. De vertraging is nooit ingehaald.

Binnen was het decor mooi opgezet in de aula, een grote ruime zaal in de voorkant van het gebouw met gangen die aan de randen elke kant uit gingen. De aula was de eerste ruimte waar je binnenkwam en erg hoog, hij rees tot aan het dak van het schoolgebouw met zijn vier verdiepingen. Het gaf een idee van ruimte. Nooit voelden we ons verstikt tussen de ruim 200 schakers, organisatie en toeschouwers. Het schaken zelf gebeurde in de gymzaal. In beide gymzalen waren schaakborden opgezet, maar wij mochten ons in de linker begeven. Daar stonden tot 35 borden elektronisch opgezet om live uit te worden gezonden. De rest bestond uit redelijke borden met redelijke stukken. Alles was zeer fijn om op te schaken en zowel de aula als de gymzaal hadden zeer prettige en zeer goede airconditioning. Over het weer viel geen enkel moment te klagen, behalve als de heren zich naar buiten begaven voor een (rook)pauze.

De lunch werd halverwege geserveerd, maar alleen Marinus had vooraf hiervoor betaald. We kozen allen onze eigen weg voor wat de lunch betrof. Voor het diner daarentegen hadden we alle drie vooraf betaald en gekozen. Er waren vier opties, maar alle drie pakten we de nasi met kipsaté en een kop soep. Er zaten zelfs lekkere vegetarische loempia’s bij, maar niet genoeg als je het aan de schrijver van dit stuk vraagt. Na het avondeten volgden nog twee rondes, maar die werden lastiger gemaakt door de stevige avondmaaltijd. Daarnaast waren nog niet alle deelnemers klaar met het nuttigen van de avondmaaltijd. Het bleek dat de bijna 200 gegadigden voor het diner niet binnen de voorgestelde pauze konden worden bediend. Het was echter zeer het wachten waard. Na de negende ronde besloten de heren direct naar huis te vertrekken. Het was een zeer gezellig lange dag geweest, maar nu ook lang genoeg. Het animo om de prijsuitreiking ook te bekijken was er nagenoeg niet. Achteraf bleek zelfs dat die nog gaande was toen de heren alle drie alweer thuis waren.

Geen van de heren won een trofee, maar dat kon ze al lang niet meer schelen. Het doet de schrijver van dit artikel zeer goed door te rapporteren dat het speelplezier erg hoog was die dag. Alle drie, zowel RP, Marinus als Stijn spraken uit graag nog een keer in groepsverband naar een toernooi te gaan. Daarnaast spraken ze de hoop uit dat met meer mensen te doen. Immers hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zo kwamen ze weer in het land van Maas en Waal aan, en gingen ze alle drie met een glimlach naar huis.

De goed oplettende lezer van dit stuk kan bedenken dat de gescoorde 10 te maken had met de gezelligheid van de dag. Er is ook nog een ander verband, dat de puzzelaars onder ons ook nog kunnen vinden in de eindstand: Chess-Results Server Chess-results.com – Open NK Rapid 2023 ; https://chess-results.com/tnr776202.aspx?lan=1&art=1&rd=9&turdet=YES

Als laatste de verrassing van een bekende toeschouwster, die deze foto heeft gemaakt: