Prima prestatie Tornado-spelers op IJSCO-toernooi in Arnhem

Zaterdag 24 maart was het IJSCO-toernooi van De Toren in Arnhem. Altijd een heel gezellig en goed georganiseerd toernooi. Deze keer waren vijf jeugdige schakers uit het land van Maas en Waal afgereisd naar onze provinciehoofdstad. En ze zetten allevijf een hele fraaie prestatie neer! Lees snel het hele verslag..In een volgeladen Zafira reden we zaterdagochtend naar het Olympuscollege. Naast chauffeur en ‘mental coach’ Stan zat Pieter van Dijk, vader van Nick en vast van plan zelf vandaag op het huisschakersfront een stevige prestatie neer te zetten.

Op de achterbank en achterstoelen zaten Nick, Coendert, Jason en Michiel. Ivan was al vooruit gereisd (om het terrein te verkennen zullen we maar zeggen). De prestaties:
Nick mocht in poule M spelen en begon zeer voortvarend met drie overwinningen. Even leek er een heuse sentatie in de lucht te hangen, maar helaas wist Nick die ongeslagen status niet vast te houden. Neemt niet weg dat ik mijn pet afneem voor zijn prestatie; met 6,5 uit 9 partijen kun je thuiskomen hoor! Het leverde Nick ook nog eens de derde plek op, dus een mooie beker!

Ivan Engelen zou ook in poule M spelen, maar doordat enkele spelers niet kwamen opdagen, schoof hij door naar poule L. Dat zou dus een moeilijke middag worden voor ons jongste talent. Inderdaad begon Ivan moeizaam. Hoewel hij zeker niet slecht speelde en zelfs tegen de latere kampioene beter stond (volgens haar zeggen!), haalde Ivan uit de eerste vier partijen maar één overwinning. Na de verplichte pauze ging het echter stukken beter: van de vijf laatste partijen wist hij er vier te winnen!! Supergoed hoor. Met 5 uit 9 viel hij net buiten de prijzen maar je mag er trots op zijn hoor, Ivan!!

In poule I ging Michiel van Deursen van start. En hoe! Op bijzonder fraaie wijze bond hij de ene na de andere scalp aan zijn zegekar. Met 4 uit 4 ging hij halverwege trots aan de leiding. Ook in de vijfde partij stond hij ruim voor (een dame met vijf pionnen tegen een toren met drie pionnen). Hij vergat even dat hij schaak stond en wilde zelf met de dame schaak zetten. Omdat aangeraakt zetten is, moest de dame tussengeplaatst worden. Dat had nog gekunnen met een afruil, maar Michiel zag dit niet. Helemaal van slag gaf hij zijn dame en daarmee de partij weg. Dit verlies deed toch iets met de anders stoicijns ogende Dreumelnaar. In ronde 6 gaf hij kinderlijk eenvoudig een toren, een stuk en uiteindelijk ook de zege kado. Toen hij in de laatste ronde tegen de al zekere winnares van deze poule moest spelen, leek hij rijp voor de slacht. Máárrrr, Michiel richtte zich op en versloeg de kampioene! En met 5 uit 7 legde hij uiteindelijk beslag op de 2e plaats in poule I. Prima Michiel.

Jason Wijono, nog zo’n getalenteerde jonge hond, trad aan in groep F. En zoals we van hem gewend zijn, gooide Jason alles op de aanval. En in de meeste partijen leverde dat hem ook punten op en soms bijzonder fraaie matjes. Vooral het mat in ronde vier waarbij hij met een pionoffer fraai de diagonaal voor zijn dame en loper batterij opende was geweldig. De tegenstander dacht een kadootje te krijgen maar Jason diende gelijk de doodsteek toe met een mat op g2! Met 4,5 punt uit 7 partijen  greep Jason net naast de bekers. Doordat hij van de nummer 3 in een rechtstreeks duel had verloren, werd hij vierde. Desalniettemin mag ook hij trots zijn.

Coendert Vleeming is, ondanks zijn leeftijd, al een ‘nestor’ bij de jeugdschakers. Hij heeft een toernooiervaring waar maar weinig andere jeugdspelers aan kunnen tippen. Er zijn maar weinig toernooien waar hij niet mee naar toe gaat en vaak weet hij een fraaie beker of medaille voor in zijn prijzenkast te bemachtigen. Omdat hij in de jeugdcompetitie al heel goed op dreef is dit seizoen, waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Hij mocht zijn kunsten vertonen in groep D, al behoorlijk schaakniveau kan ik melden.
Na een voorzichtige remise kreeg Coendert de smaak te pakken: Drie overwinningen op rij leverde hem een mooie 2e plaats op. Maar de zware tegenstanders stonden nog op het programma. En dat heeft hij geweten. Ondanks dappere tegenstand werd hij de laatste drie ronden op drie nederlagen getracteerd. Geen prijs dus deze keer, maar toch een 50%-score.

Omdat op dit toernooi iedereen die tenminste de helft van zijn partijen weet te winnen een medaille krijgt, deed zich het unieke feit voor dat álle vijf de schakers van Tornado met een prijs naar huis gingen.

Tenslotte moet ook nog vermeld worden dat Pieter van Dijk bij de huisschakers ook goed presteerde. Met twee nederlagen en vier overwinningen (als ik het tenminste goed heb geteld), kon hij tevreden mee terug naar Druten.

Tot het volgende IJSCO-toernooi, waar we naar toe gaan: zondag 6 mei in Wijchen.

Stan Jacobs, jeugdcoördinator
PS: er komt nog een linkje naar de foto’s! De standen staan op: http://ijsco.schaakverenigingdetoren.nl/ijsco1112/stand-olympus.htm

Plaats een reactie