Anton van Kouwen

Afgelopen maandagochtend bereikte ons het trieste bericht dat ons oud-clublid, Anton van Kouwen, bij een woningbrand om het leven is gekomen.
Anton was jarenlang een enthousiast lid en heeft ook vele jaren de schaaklessen van ons jeugdlid Twan Driessen verzorgd. Daarbij was het vaak erg gezellig tijdens (en na) de les.
Dankzij Anton is ons bestuurslid en ex-voorzitter Pieter van Dijk  geïntroduceerd bij Tornado.

Anton was naast een sportieve schaker een fijn clublid. Vrijwel elke vrijdag was hij present en zijn lach klonk vaak door De Kubus, waar onze club destijds speelde. Ook bij het zomerschaak en andere activiteiten van de club was hij (bijna) altijd aanwezig. Je deed nooit vergeefs een beroep op zijn hulp. Als hij kon, was Anton aanwezig!

Fotografie en muziek waren zijn andere passies. Vaak combineerde hij die twee door de bands waarvan hij de concerten bezocht te fotograferen. Hij kon uren vertellen over zijn bezoeken aan concerten van The Boss en de verschillende bluesbandjes en festivals die hij bezocht. Zijn enthousiasme bij die verhalen werkte altijd aanstekelijk.

Ook bij Tornado heeft hij menig toernooi op de gevoelige plaat vastgelegd. Die tastbare herinneringen gaan in ieder geval niet verloren.

Anton worstelde de laatste jaren met zijn gezondheid en mede daardoor is het schaken door hem op een laag pitje gezet. Een gemis voor de club, maar ik denk ook voor Anton zelf. Want hij genoot ook van de aandacht en gezelligheid. Toen mijn vriendin Anton voor het eerst ontmoette zei ze later dat ze hem een ‘cowboy in het verkeerde land’ en een ‘paradijsvogel’ vond. Ik denk dat het inderdaad erg goede typeringen voor hem zijn; hij was zeker geen persoon van 13 in een dozijn.

Eerlijk gezegd heb ik altijd de hoop gehouden dat hij over een tijdje weer bij de club zou komen, maar dat zal helaas nu niet meer gebeuren. Hopelijk heeft hij nu rust in zijn ‘paradijs’.

Namens het bestuur van Tornado,
Stan Jacobs