Tornado 1 door in OSBO-cup

Vrijdag 26 januari werd door sv Het Kasteel een gezamenlijke wedstrijdavond gehouden voor de OSBO-cup. Tien teams streden in Wijchen om een plek in de volgende ronde; zes teams uit de hoofdklasse/1e klasse en vier teams uit de 2e en 3e klasse.

De OSBO-cup is dit jaar verdeeld in een  competitie voor de bovenste klassen (Hoofdklasse en 1e klasse) en de onderste klassen (2e en 3e klasse). Voor de hoogste klasse hebben 15 teams zich opgegeven, voor de onderste helaas maar acht teams. Dit betekent dat het voor Tornado gelijk de kwartfinales waren. onze mannen mochten aantreden tegen het team van De Toren 2 uit Arnhem. Dit team speelt ook in de derde klasse, dus zou qua sterkte ongeveer gelijkwaardig moeten zijn. Hieronder een (kort) wedstrijdverslag.

Met een gemiddelde rating van 1573 was De Toren met een beduidend sterker team op de been dan onze mannen (1503).

Len Brands speelde op bord drie met de zwarte stukken tegen Tim Schlechter. In een spannende pot wist Len de druk er steeds goed op te houden. Zoals op de foto hieronder te zien is, lag de koningsstelling van Tim vrij open en Len wist daar goed gebruik van te maken.

Na e4x – e4x – le4x+ – te4x -f5 weet Len de gepende toren te winnen en was een stuk winst een feit. Niet veel later maakte Tim nog een fout en won Len nog een stuk. Hierna was het geloof bij Tim weg en gaf hij op. (1-0)!

Thijmen stond op bord 2 tegen Fred Berendsen lange tijd een pion achter en moest dus goed opletten. Nadat alle zware stukken waren afgeruild en Thijmen nog een loper en vier pionnen had tegen Fred een paard en vijf pionnen, wist Thijmen de pion terug te veroveren. Maar het bleef opletten. Uiteindelijk werden de meeste pionnen geruild zodat Thijmen zijn loper kon geven voor de laatste pion. Want met alleen een paard kun je geen mat geven. Al dacht Fred dat hij nog op tijd kon spelen (niet dus); remise was een terechte uitslag.

Op bord 1 kwam Stan slecht uit de opening (Mora gambiet). In een wanhoopspoging had hij zijn toren gegeven voor een geïsoleerd wit paard op a8. Maar dit paard veroveren lukte ondanks verwoede pogingen niet. Toen tegenstander Thomas van Diggelen er in slaagde om het paard weer vrij te spelen was het bekeken. Ook had Stan inmiddels zoveel tijd gebruikt dat zijn vlag viel net voordat hij zijn koning kon omleggen. De stand was dus weer gelijk (1.5 – 1,5). Hierdoor kwam alle druk op de schouders van onze vierde bordspeler Ron Noppen te liggen. Maar die had, dankzij een twee ver doorgelopen pionnen op de d- en e-lijn wel een heerlijke stelling. Tegenstander Tom Kwakkenbos spartelde lang tegen maar moest uiteindelijk zijn loper geven om de laatste pion tegen te houden. En met een stuk meer het eindspel spelen is nooit een straf. Tom zag dit ook in en legde zijn koning op de zij. Daarmee was de zege binnen en kan ons team zich opmaken voor de halve finale. Wie de tegenstander daarin wordt is nog niet bekend.