Belangrijke winst voor Tornado 1 (2 – 4 bij De Schaakmaat 4J)

Vrijdag 23 maart speelde het eerste team zijn zesde wedstrijd van dit seizoen. In Apeldoorn moest al om half 8 aangetreden worden tegen het jeugdteam van de Schaakmaat. Omdat eerder deze ronde Dodewaard een flinke overwinning boekte, was het zaak dat ook ons Drutense paradepaardje de punten mee zou nemen richting het land van Maas en Waal. Gelukkig kwamen we in een sterke opstelling aan de start. Alleen Dick moest helaas verstek laten gaan. Maar daarvoor hadden we in Jurjo een waardige vervanger! Lees snel verder voor het volledige verslag.

De opstellingen:

bord 1 Jan de Haas- Jan Dick Vriend
bord 2 John Alblas – Maron Huzen
bord 3 Eddy vd Eeckhout – Emilie Dubbeldam
bord 4 Stan Jacobs – Victor Kampen
bord 5 Jurjo Hagen – Tom Dubbeldam
bord 6 Thijs Banken – Rutger Boerdam

Na een rustige start was Jurjo de eerste die in een gelijkwaardige stand via herhaling van zetten een remise afdwong. Ondertussen leek het op de meeste borden aardig te gaan, dus die eerste puntdeling leek niet ongunstig.

Zo ruilde Jan de Haas in zijn partij tegen de sterke captain van De Schaakmaat snel de stukken van het borden en kwam er een pionneneindspel op het bord. Hierbij had Jan duidelijk het initiatief en de beste kansen met een ver doorgebroken pion op de d-lijn. Zijn tegenstander zette daar een driedubbelpion op de g-lijn tegenover die Jan simpel met twee pionnen op f2 en h2 in bedwang kon houden. Het was wel goed rekenen, maar dat is aan Jan wel besteed. Met blijkbaar speels gemak wist hij een doorbraak te forceren en daarmee Jan Dirk tot overgave te dwingen (1,5 – 0,5). Ook John Alblas had een sterke tegenstandster. Jawel, u leest het goed, tegenstandSTer! Want in Apeldoorn schaken een paar bijzonder sterke dames, waar ook Eddy over mee kan praten, maar daarover later meer. John wist met zwart een fraaie aanval over de e-lijn op te zetten. Vrijwel al zijn stukken waren hierbij betrokken en werkten op een bijzonder mooie wijze samen. Toen uiteindelijk zijn paard de stelling van Maron binnendrong, was het pleit beslecht; John won eerst een kwaliteit en terwijl zijn eigen koning nog veilig achter de paaltjes stond, was de witte koning alle bescherming kwijt. Voor Maron, echt een talent hoor, zat er niets anders op dan John de hand te schudden ter felicitatie (2,5 – 0,5).

Stan wist aan bord 4 geen potten te breken. Zijn tegenstander won eerst een pion, maar gaf deze vrij snel weer terug. Hoewel Victor met wit iets meer initiatief had, bood hij remise aan. Stan wachtte nog even met accepteren omdat op de twee andere borden het verloop nog niet helemaal duidelijk was. Maar toen ook Thijs zijn tegenstander op de knieën had, kon hij bij een tweede remiseaanbod probleemloos accepteren. Overigens begon Thijs heel voorzichtig, maar wel sterk. Met zwart wist hij het beginvoordeel van wit snel om te draaien tot een stelling vol dreiging waar juist wit steeds op zijn tellen moest passen. Toen Rutger, zijn tegenstander, dit even vergat, brak Thijs door de toch al verzwakte verdediging. Een ondekbaar mat was voor Rutger teveel en daarmee sleepte Thijs zijn eerste volle punt van het seizoen binnen (4 – 1)! Alleen Eddy zat nog te schaken en leek na een gelijkopgaande strijd toch een beslissend voordeel op te bouwen op de koningsvleugel. Met twee torens, de dame en een loper leek hij de zwarte koningsstelling van Emilie (en niet Emiel!) Dubbeldam te gaan  slechten. Hij vergat echter een vervelende penning waardoor zijn sterk opgesteld paard niet deel kon nemen aan de belegering. In plaats van even deze penning op te heffen, meende Eddy een beslissende doorbraak te kunnen forceren. Helaas voor hem, hield Emilie het hoofd koel en deed de juiste zetten. Eerst bleek een offer van een loper net niet winnend voor Eddy en toen hij vervolgens een foutief tussenzetje deed, kostte hem dat zijn dame. Hij boog dan ook gelijk het hoofd naar de dame aan de andere kant van het bord en feliciteerde haar met haar overwinning. Deze laatste uitslag bepaalde de eindstand op 4-2 voor Tornado 1!

Als ik vooraf hiervoor had mogen tekenen, had ik het zeker gedaan. De uitslag betekent in ieder geval dat we, hoewel nog niet definitief veilig, alle kansen nog in eigen handen hebben. Het feit dat de drie teams die onder ons staan in de slotronde spelen tegen de drie teams die strijden om het kampioenschap, lijkt gunstig voor ons. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er nog degradatieproblemen zullen komen. Een gelijkspel in de laatste ronde tegen De Cirkel zal in ieder geval voldoende zijn voor klassebehoud. Maar ik ga er vanuit dat we op maandag 16 april tijdens de slotronde in en bij Bennekom weer gaan voor een overwinning!

Namens Tornado 1,
Stan Jacobs

1 gedachte over “Belangrijke winst voor Tornado 1 (2 – 4 bij De Schaakmaat 4J)”

Plaats een reactie